Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΤΟ "ΜΑΓΙΚΟ" ΧΑΝΤΑΚΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ

Πηγή: TVXS (23/03/09)
Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 24χρονος Μαζίρ, ο οποίος, την 6η Δεκεμβρίου, είχε βρεθεί αναίσθητος στο χαντάκι του Βοτανικού και παρέμενε σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική. Στο σημείο, μόλις 600 μέτρα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, έχουν βρει βίαιο θάνατο άλλοι δύο αλλοδαποί τους περασμένους τρεις μήνες.
Τρεις μετανάστες νεκροί κάτω από πανομοιότυπες συνθήκες: ξημερώματα του Σαββάτου, πεσμένοι στο χαντάκι που βρίσκεται στο Βοτανικό, 600 μέτρα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Στις 24 Οκτωβρίου, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, βρέθηκε νεκρός μέσα στο χαντάκι ο Πακιστανός Μοχάμεντ Ασράφ. Στο ίδιο σημείο, στις 6 Δεκεμβρίου, βρέθηκε αναίσθητος ο 24χρονος Μαζίρ, ο οποίος παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική για τρεις μήνες και τελικά ξεψύχησε. Στις 3 Ιανουαρίου ανακαλύφθηκε το πτώμα του Τζχαντζιρ Χοσίν, από το Μπαγκλαντές, που έχασε τη ζωή του υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, ξημερώματα Σαββάτου. Ο τόπος, η μέρα, οι συνθήκες κοινές... μα οι αρχές σιωπούν.
Τι συμβαίνει στο τμήμα της Πέτρου Ράλλη; Στην εν λόγω Διεύθυνση Αλλοδαπών συγκεντρώνονται οι μη καταγεγραμμένοι αλλοδαποί από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται πρόσφυγες και ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Αν και η νομοθεσία προβλέπει ότι άσυλο μπορεί να ζητηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, λόγω της ολιγωρίας των ελληνικών αρχών το πρακτικό αποτέλεσμα είναι το εξής: οι αλλοδαποί ολόκληρης της χώρας υποχρεούνται να περνούν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, η οποία μάλιστα ανοίγει... μόνο μια φορά την εβδομάδα! Αναπόφευκτη συνέπεια είναι να συγκεντρώνονται γύρω στα 3.000-4.000 άτομα έξω από το τμήμα, ενώ δεκτοί θα γίνουν μόνο 200. Το πιο τραγικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως οι άνθρωποι συγκεντρώνονται εκεί μόνο για να πάρουν το λεγόμενο "μαγικό χαρτάκι", δηλαδή απλώς το χαρτί της αίτησης για την παροχή ασύλου. Η αίτηση αυτή θα τους εξασφαλίσει μόνο μια προσωρινή παράταση της διαμονής τους στην Ελλάδα, μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους, το οποίο το πιθανότερο είναι πως θα απορριφθεί, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες παροχές ασύλου στην Ευρωζώνη. Για να κατορθώσουν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί, οι αλλοδαποί στέκονται στην ουρά από την προηγούμενη ημέρα και περνούν τη νύχτα εκεί περιμένοντας. Υπό αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται και είναι υποχρεωμένοι να δώσουν μάχη για τη σειρά τους, είναι αναμενόμενο πως προκύπτουν καβγάδες και διαμαρτυρίες, τις οποίες οι αστυνομικοί "επιλύουν" με ύβρεις, ξύλο και συχνά αληθινά ανθρωποκυνηγητά. Τραγική κατάληξη των καταδιώξεων αυτών είναι οι θάνατοι των αλλοδαπών που πέφτουν στο χαντάκι. Τους έσπρωξαν οι αστυνομικοί; Τους κυνήγησαν ως εκεί και αυτοί πήδηξαν μέσα στην απελπισία τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν; Ήταν τυχαία περιστατικά; Κανείς δε γνωρίζει, καθώς η αστυνομία αδιαφορεί και αρνείται να προβεί σε έρευνες. Η μόνη εξήγηση που έχει δοθεί ως τώρα αφορά το πρώτο θύμα, το Μοχάμεντ Ασράφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 24 Οκτωβρίου. Για τον τραγικό του θάνατο η αστυνομία έδωσε τη "λογικοφανή" εξήγηση ότι "ήθελε να κάνει την ανάγκη του, ζαλίστηκε και έπεσε"! "Ζαλίστηκαν" άραγε και τα άλλα δύο θύματα; Η αστυνομία τηρεί σιγή ιχθύος. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου