Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

14 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (22/07/09)
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
«Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει...» είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις και η φράση του αυτή γίνεται τόσο επίκαιρη σήμερα κι ας έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που έφυγε. Μερικές όψεις του τέρατος; Η μακροχρόνια ανοχή του γεγονότος ότι χιλιάδες ανθρώποι διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η συνενοχή στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης τόσα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τις μετεμφυλιακές τραγωδίες αυτού του τόπου. Η εντεινόμενη καταστολή που έχει λάβει διαστάσεις διωγμού με αναγκαστικές εξώσεις και ισοπεδώσεις καταυλισμών, μαζικές συλλήψεις, αθρόες φυλακίσεις χωρίς έγκλημα και αναρίθμητες επαπειλούμενες και μη εφικτές απελάσεις. Η άρρητη μετατροπή των θυμάτων σε θύτες για όλα τα δεινά του τόπου, με ατεκμηρίωτες και ανερυθρίαστες ξενοφοβικές κραυγές.
Η θεσμοθέτηση κανόνων που προάγουν ανοιχτά το ρατσισμό αντικαθιστώντας για τους αλλοδαπούς το τεκμήριο αθωότητας με το τεκμήριο εγκληματικότητας. Η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση συστηματική λεηλάτηση των διεθνών κανόνων σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -που ισχύουν όχι μόνο υπέρ των αδυνάτων αλλά υπέρ όλων, ανεξαρτήτως νομικής οντότητας- από το ελληνικό κράτος. Η διαρκής αδιαφορία για τη φθίνουσα πορεία του νομικού μας πολιτισμού που δοκιμαστικά πραγματώνεται σε βάρος των πιο ευάλωτων. Είναι για όλα τα παραπάνω που 14 εκπρόσωποι ΜΚΟ και συλλογικοτήτων για μετανάστες και πρόσφυγες, αποκλεισμένοι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και το δημόσιο διάλογο, κάλεσαν σε χθεσινή παρέμβασή τους την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις της και να πάρει επιτέλους εκείνα τα μέτρα που αρμόζουν σε μια δημοκρατία. Ανάμεσα στους ομιλητές βρέθηκαν και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων που εξέθεσαν την πλήρη αγνόηση του γνωμοδοτικού τους ρόλου και έθιξαν τους κινδύνους για την περαιτέρω στιγματοποίηση της χώρας μας διεθνώς από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το άσυλο και τη διαχείριση της μετανάστευσης, καθιστώντας ρυθμιστή την αστυνομία και χωρίς ίχνος εγγυήσεων δικαίου.
«Αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω και αυτή ήταν η στιγμή να αντιδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής στο ελληνικό γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Γ. Τσαρμπόπουλος, εξηγώντας την απόφαση να αποχωρήσουν από τις διαδικασίες ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών για να μη νομιμοποιήσουν πρακτικές που βρίσκονται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί που «παράγουν παρανομία και εξαθλίωση», καθώς οι αρχές «παραβιάζουν προκλητικά τη νομιμότητα» και αδιαφορούν για την τακτοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα αφήνοντάς τους έρμαια στην εκμετάλλευση.
Το αποτέλεσμα; Δυσχεραίνουν την κατάσταση μεταθέτοντας τις ευθύνες τους στα ίδια τα θύματα της αδιέξοδης πολιτικής τους, ενισχύουν και θεσμικά την ξενοφοβία - γεγονός που συνδυάστηκε με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- ενώ με τη βοήθεια μερίδας ΜΜΕ εγείρεται πλέον και θέμα κοινωνικής συμβίωσης που εσχάτως εκδηλώνεται με τη δράση ακραίων βίαιων ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου