Στις 29 Νοεμβρίου, οι Ελβετοί πολίτες θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το αν η κατασκευή μιναρέδων στη χώρα θα έπρεπε να απαγορευθεί. Μια τέτοια απαγόρευση δεν θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στην Σαουδική Αραβία και το Αφγανιστάν – απαγορεύεται η κατασκευή πύργων των εκκλησιών.
Η πρωτοβουλία για τους μιναρέδες είναι εξαιρετικά ακραία που ακόμα και κάποιοι του ακροδεξιού κόμματος Swiss People's Party (SVP), που την ξεκίνησε, αισθάνονται άβολα. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν υπουργός Άμυνας Ueli Maurer δήλωσε ότι δεν είναι «απόλυτα χαρούμενος γι’ αυτό»...
Προφανώς βέβαια το δημοψήφισμα καταπατάει το συνταγματικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, στην υποτιθέμενη αιώνια χώρα της "ουδετερότητας"!
Το ακροδεξιό SVP ξεκίνησε την καμπάνια του με εκρηκτικό τρόπο. Το πόστερ του δείχνει μια βλοσυρή γυναίκα, καλυμμένη με μαύρο τσαντόρ, ενώ την πλαισιώνουν μιναρέδες που ξεπροβάλλουν από την ελβετική σημαία ως πύραυλοι. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη. Η Ελβετική Επιτροπή κατά του Ρατσισμού καταδίκασε οργισμένα την αφίσα, δηλώνοντας ότι «συνιστά δυσφήμηση του ειρηνικού ελβετικού πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη στην Ελβετία». Την Τρίτη, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έθεσε ερωτήματα γύρω από τις «πολύ κυνικές πολιτικές αφίσες». Ακολούθησαν συζητήσεις για την απαγόρευση της αφίσας. Μέχρι στιγμής, οι πόλεις Basel, Freiburg, Lausanne, Morges, Neuenburg, Nyon και Yverdon την έχουν απαγορεύσει. Αντίθετα, στις Biel, Chur, Geneva, Lucerne, Olten, St. Gallen, Winterthur και Zürich επιτρέπεται.
Σημειώνουμε πως ο πληθυσμός των μουσουλμάνων στη χώρα έχει αυξηθεί από 56.000 που ήταν το 1980, σε 400.000 σήμερα. Μέχρι στιγμής όμως, η πλειοψηφία τους ασκεί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ιδιαίτερα διακριτικά, σε χώρους προσευχής. Η δεύτερη και τρίτη γενιά μεταναστών από την Τουρκία, τη Βοσνία ή την Αλβανία εγκαθίστανται τώρα πλέον σταθερά στη χώρα κι αυτό προκαλεί αυξανόμενες εντάσεις εντός μεγάλων ομάδων της ελβετικής κοινωνίας. Πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Tages-Anzeiger διαπίστωσε ότι το 51% των ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι με την πρωτοβουλία που στρέφεται κατά των μιναρέδων, ενώ το 35% την υποστηρίζει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου