Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: ΜΕΤΑ ΤΟ "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ...

Πηγή: TVXS (21/10/09)
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για το θάνατο Πακιστανού μετανάστη έπειτα από κακοποίηση από άντρες της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε χθες την πρόσληψη μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, με σκοπό αυτοί να λειτουργούν ως διερμηνείς και εγγυητές της τήρησης των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Τις εν λόγω δηλώσεις πραγματοποίησε ο υπουργός στο περιθώριο συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους της πακιστανικής κοινότητας, με κάτοικους του Άγιου Παντελεήμονα και με μέλη της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» για το θέμα του θανάτου του 25χρονου ομοεθνή τους Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, στις 10 Οκτωβρίου, μετά από κακοποίηση που υπέστη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ..
«Έχω δει κι εγώ ως πολίτης περιπτώσεις συνεργασίας αστυνομικών με φασιστικές συμμορίες. Με φόβισε η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «το κράτος άφησε να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση». Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τις νέες κατευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ., προσανατολισμένες προς ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο προς τους μετανάστες -όπως ισχυρίστηκε- ο κ.Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε προσλήψεις αλλοδαπών σε αστυνομικά τμήματα, οι οποίοι θα εργάζονται ως πολιτικό προσωπικό σε σημεία όπου το μεταναστευτικό στοιχείο είναι έντονο, και θα απασχολούνται ως μεταφραστές, ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και κοινοτήτων αλλοδαπών και ως «εγγυητές της καλής συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντί τους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τμήμα στο οποίο ο κ.Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις εν λόγω προσλήψεις είναι αυτό του Αγίου Παντελεήμονα (!), όπου οι μετανάστες-υπάλληλοι θα είναι κατά κάποιον τρόπο «επιτηρητές» ώστε να αποτρέπονται τυχόν αυθαιρεσίες αστυνομικών, αλλά και να προστατεύονται οι μετανάστες από ψευδείς καταγγελίες.
Παράλληλα, ο κ.Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας από τους λεγόμενους «μετανάστες δεύτερης γενιάς», για τους οποίους απαγόρευσε την απέλαση. Μιλώντας για το πολιτικό άσυλο, διευκρίνισε ότι το επόμενο τρίμηνο θα διαχωριστεί από τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, ώστε να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και οι πραγματικοί πρόσφυγες να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Την ίδια στιγμή, ο κ.Χρυσοχοΐδης έχει την πρόθεση να προσλάβει σε αρκετά Αστυνομικά Τμήματα ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, προκειμένου αυτοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ρατσιστικές συμπεριφορές, κακοποιήσεις ανηλίκων και ενδοοικογενειακή βία. Η εν λόγω ειδική ομάδα των επιστημόνων θα συσταθεί υπό την επίβλεψη του ψυχολόγου και ειδικού διαπραγματευτή, κ.Γιαπιτζόγλου, ο οποίος διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος που εφαρμόστηκε πιλοτικά το διάστημα 2001-2003 και το οποίο προέβλεπε την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνιολόγων σε αστυνομικά τμήματα. Αποστολή των εν λόγω 17 επιστημόνων – ψυχολόγων και κοινωνιολόγων – τη διετία 2001-2003 ήταν να παράσχουν συμβουλευτική βοήθεια σε κοινό και προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Ερωτηθείς από τους αναγνώστες της εφημερίδας «Τα Νέα» σχετικά με «την πρακτική της Αστυνομίας που στοιβάζει σαν πακέτα τους αλλοδαπούς στα υπόγεια κρατητήρια των Τμημάτων για να ισχυρίζεται ότι δήθεν καθάρισε το κέντρο της Αθήνας», ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε δύο αποφάσεις που έλαβε το την περασμένη εβδομάδα που, κατά τον ίδιο, δίνουν σαφές στίγμα ότι αλλάζει σελίδα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρώτον, ανακοίνωσα ότι απελευθερώνονται όσοι παράνομοι μετανάστες κρατούνται στα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ποινικοί. Οι άνθρωποι αυτοί εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού με τη βοήθεια των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Δεύτερον, έδωσα εντολή από εδώ και στο εξής να μην απελαύνονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους για τυπικούς λόγους μέχρι να λυθούν τα ζητήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες», απάντησε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά δε τις χαρακτηριζόμενες από πολλούς ως «άβατες» περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, ο κ.Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε περαιτέρω αστυνόμευση του κέντρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώστη της εφημερίδας «Τα Νέα» ότι «τα γκέτο και τα άβατα στον αστικό ιστό θα τελειώσουν. Ήδη στις περισσότερες επίμαχες περιοχές έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις. Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι συνεχής και εμφανής. Η νομιμότητα και μαζί μ΄ αυτήν το αίσθημα ασφάλειας θα αποκατασταθεί πλήρως. Οι πολίτες θα μπορούν ξανά να περπατάνε άφοβα στο κέντρο της πόλης».
Πηγή: Έθνος, Τα Νέα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου