Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Με τη στήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης παραμένει ανοικτός ο ξενώνας του κέντρου υποδοχής προσφύγων Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο υγείας - μετά τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που είδαν το φως σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και της κακοδιαχείρησης των κονδυλίων από τη ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη» με την ευθύνη της οποίας λειτουργούσε ο ξενώνας – πάγωσε τη χρηματοδότηση. Έτσι η «Κοινωνική Αλληλεγγύη» αναγκάστηκε να κλείσει τον ξενώνα. Το «λουκέτο» στον ξενώνα θα έμπαινε στα τέλη του Γενάρη. Μετά από κινητοποιήσεις πολλών φορέων της πόλης και την πίεση που ασκήθηκε στο υπουργείο, δόθηκε παράταση ενός μήνα στην παρούσα διοίκηση, ώστε να μην κλείσει άμεσα ο ξενώνας και οι οικογένειες των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί να φύγουν σταδιακά.

Όπως είναι φυσικό η παράταση του ενός μήνα, ήταν ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εντός του οποίου και χωρίς τη στήριξη που απαιτείται η αυτονόμηση των οικογενειών στάθηκε αδύνατη. «Μέσα σε ένα μήνα, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ήταν αδύνατον για τους πρόσφυγες να βρουν εργασία και σπίτι» δηλώνει στο tvxs, ο Νίκος Νικήσιανης, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, οι περισσότερες οικογένειες – εκτός από κάποιους ασυνόδευτους ανήλικους και λίγες οικογένειες που βρήκαν στέγη σε άλλες δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης - στάθηκαν αδύνατο να φύγουν και ως εκ τούτου, παραμένουν στον ξενώνα. Η παράταση την οποία πήρε η «Κοινωνική Αλληλεγγύη» έχει λήξει και ο ξενώνας βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Σύμφωνα με τον κ. Νικήσιανη «η Αντιρατσιστική προσπαθεί με τις δικές τις δυνάμεις να συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να βρεθεί οριστική λύσή. Είτε με εθελοντική εργασία είτε με προσφορές πολιτών σε τρόφιμα και άλλα είδη».

Όπως αναφέρει ο κ. Νικήσιανης, σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που ο ξενώνας έμεινε χωρίς θέρμανση και φαγητό. «Απαιτήσαμε να ξανανοίξει η κουζίνα και το καταφέραμε. Βάλλαμε πετρέλαιο με δικούς πόρους. Το σημαντικό όμως είναι να δοθεί μόνιμη λύση, ώστε να μην κλείσει ο ξενώνας. Ζητάμε από το υπουργείο να χρηματοδοτείται ο ξενώνας με δημόσιους πόρους και να έχει μόνιμη εποπτεία για τη διαχείριση των κονδυλίων και τη διοίκηση του ξενώνα» τονίζει και επισημαίνει ότι εκτός από την πρακτική βοήθεια, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κινητοποίησης προκειμένου να πιέσει το υπουργείου για μία μόνιμη λύση.

Μετά τις καταγγελίες και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την κακοδιαχείρηση των κονδυλίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης απέσυρε τη στήριξή του στον ξενώνα. Σύμφωνα με τον κ. Νικήσιανη, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία κατέφυγε στο δημοτικό συμβούλιο και εξασφάλισε την απόφαση του για μερική στήριξη του ξενώνα. «Κάτι τέτοιο δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τώρα αλλά είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί από αύριο». Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τους διάφορους φορείς, το πρόβλημα παραμένει καθώς ο ξενώνας δεν χρηματοδοτείται. Η στήριξη των φορέων για ένα μεταβατικό διάστημα λύνει το πρόβλημα προσωρινά, ωστόσο, δεν είναι ευθύνη ούτε του Δήμου, ούτε της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας η μόνιμη χρηματοδότηση και διαχείριση του ξενώνα. Η ευθύνη ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο που εφόσον εμμείνει στην απόφαση να «κόψει» την χρηματοδότηση του ξενώνα πρέπει να βρει μία λύση για το που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες πριν μπει το «λουκέτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου