Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναδημοσίευση από το Βήμα
Σε ρυθμιστή της πολιτικής κατάστασης στην Ολλανδία εξελίσσεται το ακροδεξιό αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του ξενόφοβου Γκέερτ Βίλντερς. Ο σφοδρός πολέμιος του ισλαμισμού και των μουσουλμάνων υπερδιπλασίασε εν μιά νυκτί τη δύναμη του κόμματός του και με 24 έδρες που κατέλαβε αναδείχθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη στο νέο κοινοβούλιο.
Οι εκλογές ανέδειξαν νικητή το κόμμα του Φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε, το οποίο κατέλαβε 31 έδρες, με δεύτερο τον Σοσιαλδημοκράτη Γιομπ Κόεν, που ελέγχει 30 από τις 150 έδρες της Βουλής. Ο κ. Ρούτε, ο οποίος θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων έπειτα από πολλές δεκαετίες, θα πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Σύμφωνα με το ολλανδικό πολιτικό σύστημα, για να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 76 έδρες.
Ο ηγέτης της Δεξιάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ρατσιστικό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο του πολιτικού ρυθμιστή και μάλιστα σε μια χώρα που παρουσιαζόταν επί χρόνια ως υπόδειγμα ευρωπαϊκής κοινωνικής και φυλετικής ανεκτικότητας.
Σε περίπτωση που τελικώς συμπεριληφθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο 46χρονος Βίλντερς προτίθεται, μεταξύ άλλων, να φορολογήσει τις μουσουλμάνες που φορούν την ισλαμική μαντίλα και να απαγορεύσει την κατασκευή μιναρέδων στα τζαμιά. «Είμαστε το σημαντικότερο κόμμα στη Χάγη» είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Βίλντερς, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για πρόκληση φυλετικού μίσους, επειδή χαρακτήρισε το Κοράνι «φασιστικό κείμενο» και ζήτησε να απαγορευθεί η κυκλοφορία του.
«Η αριστερή ελίτ πιστεύει ακόμη στην πολυπολιτισμικότητα, στο χάιδεμα των εγκληματιών και στους υψηλούς φόρους. Αλλά η υπόλοιπη Ολλανδία σκέφτεται διαφορετικά. Η σιωπηλή πλειοψηφία έχει τώρα φωνή και εμείς θέλουμε πραγματικά να την κάνουμε να ακουστείμε τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση» είπε ο ακροδεξιός πολιτικός, τον οποίο αποκαλούν «Ξανθό Μότσαρτ» λόγω της φυσικής ομοιότητάς του με τον αυστριακό συνθέτη.
Ο κ. Ρούτε είχε ανακοινώσει πριν από τις εκλογές ότι θέλει να έχει σχηματίσει ως την 1η Ιουλίου έναν κυβερνητικό συνασπισμό και «δεν αποκλείει κανένα κόμμα». Αλλά το σενάριο ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων, των Εργατικών, των Οικολόγων (10 έδρες) και των κεντρώων του D66 (10 έδρες) θεωρείται μάλλον απίθανο, αφού θα σήμαινε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με Φιλελεύθερο πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου