Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΘΗΚΗ "ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ": ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Για πλήρη κατάρρευση του ελληνικού συστήματος ασύλου και ανάγκη ανασύστασής του εκ βάθρων κάνει λόγο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αρμόδια για τα κοινωνικά δικαιώματα Σεσίλια Μάλστρομ. Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τόμας Χάμαμπεργκ τονίζει πως η Συμφωνία του Δουβλίνου χρήζει άμεσης αναθεώρησης, καθώς «οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν».

Η Ευρωπαία επίτροπος επισκέφτηκε την Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας για να συζητήσει την πολιτική ασύλου της χώρας. Η Ελλάδα δέχθηκε κριτική για ελλείψεις στις συνθήκες προσωρινής κράτησης των αιτούντων άσυλο.

Σε συνέντευξή της, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, στην εφημερίδα Dagens Nyheter τονίζει πως «το υπόβαθρο αφορά παρατεταμένες αμέλειες, σε συνδυασμό με έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό εισερχομένων μεταναστών στη χώρα μόνο τα τελευταία χρόνια και το ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η χώρα είχε άλλες προτεραιότητες. Την χρονική αυτή στιγμή δεν μπορούν να υποδεχτούν τους ανθρώπους και να τους εξετάσουν με έναν καλό τρόπο. Εκατοντάδες άνθρωποι υποφέρουν».

Η επίτροπος προσθέτει πως οι συζητήσεις στην Αθήνα πήγαν καλά και πως «ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό είναι θετικό αλλά η Ελλάδα έχει μπροστά της δουλειά πολλών χρόνων. Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να συνδράμουν, αλλά η Ελλάδα πρέπει μόνη της να προσπαθήσει. Τώρα πρέπει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης».

Σχετικά με την αντίδραση της Ε.Ε., η Σεσίλια Μάλστρομ εξηγεί πως «οι μετανάστες θα ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φτάνουν. Εάν δεν τους δοθεί θα ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες. Πολλές χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα λόγω των άσχημων συνθηκών εκεί, αλλά τελικά το κάνουν. Εγώ έχω εισηγηθεί μια αναβάθμιση της Συνθήκης έτσι ώστε να μπορούμε, μεταξύ άλλων, να κάνουμε εξαίρεση για τους ανηλίκους, αλλά αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε όλες τις χώρες-μέλη. Τόσο η Επιτροπή όσο και πολλές χώρες-μέλη είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Την ανάγκη αναθεώρησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου επισημαίνει και αφιέρωμα της εφημερίδας Le Temps. «Το σύστημα χορήγησης ασύλου απαιτεί την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών και ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων για άσυλο» σημειώνει η εφημερίδα.

Σε δηλώσεις του, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τόμας Χάμαμπεργκ κρίνει ότι η Συμφωνία του Δουβλίνου, η οποία εναποθέτει όλη την ευθύνη στην χώρα εισόδου, είναι δυσλειτουργική και χρήζει άμεσης αναθεώρησης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνει. Με τη χώρα εξουθενωμένη από την δημοσιονομική κρίση και κατακλυσμένη από τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα κυρίως από τα τουρκικά σύνορα, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν.

Το να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα άτομα π.χ από την Ελβετία δεν έχει κανένα νόημα. Πρόκειται ταυτόχρονα για κυνισμό και τύφλωση. Τα δικαστήρια στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία αποφάσισαν την διακοπή ορισμένων επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα. Και το ίδιο ζητώ κι εγώ. Το βάρος εκεί είναι πλέον πολύ δυσβάσταχτο, τονίζει χαρακτηριστικά ο Hammarberg.

Σύμφωνα με τον Hammarberg, κριτήριο θα πρέπει σε ποια χώρα επιθυμούν να καταλήξουν οι αιτούντες και γιατί. Εάν έχουν οικογένεια στη Σουηδία ή τη Γερμανία θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα οι σουηδικές ή οι γερμανικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου