Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΘΗΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ...ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ...ΤΙΠΟΤΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (14/10/10)

«Κανένας δεν θέλει να ζει στην εξαθλίωση, να τριγυρίζει άνεργος και να επιβιώνει από την ελεημοσύνη των άλλων. Και πολύ περισσότερο δεν επιθυμεί ένα παρόμοιο αύριο για τα παιδιά του». Με αυτές τις κουβέντες ο Αφγανός Καραμπουντίν Γκουλμπεντίν εξηγεί την απόφασή του να επιστρέψει στην Καμπούλ ύστερα από επτά χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Μιλάει αργά, διαλέγει προσεκτικά τις λέξεις. Μας διηγείται ότι ήρθε παράνομα μέσω Τουρκίας, έκανε αίτηση ασύλου και εργαζόταν όπου έβρισκε, μέχρι πριν από μερικούς μήνες. «Οι δουλειές έπεσαν και τα λίγα μεροκάματα που κάνω τώρα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του ενοικίου και τα τρόφιμα. Θα γυρίσω πίσω». Χθες ο νεαρός Αφγανός βρέθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στον Αλιμο, προκειμένου να καταθέσει τα χαρτιά του για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Εθελοντικού Επαναπατρισμού. Ο Καραμπουντίν δεν αποτελεί εξαίρεση αφού, σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος, αρχηγό της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Δανιήλ Εσδρά, οι μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες τους είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους είχαν εκτιμηθεί. «Το πρόγραμμα προβλέπει επαναπατρισμό το πολύ 450 ατόμων. Στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Προγράμματος έχουν ήδη επαναπατριστεί πάνω από 300 άτομα, ενώ μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε συγκεντρώσει 1.305 αιτήσεις μεταναστών που έχουν ζητήσει βοήθεια για να επαναπατριστούν. Δεχόμαστε πλήθος νέων αιτήσεων καθημερινά», περιγράφει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Εσδρά, εάν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι θα μπορούσαν σε μικρό χρονικό διάστημα να επαναπατριστούν τουλάχιστον 15.000 αλλοδαποί.

Το κόστος του κάθε επαναπατρισμού υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ (αεροπορικά εισιτήρια, έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, απασχόληση του προσωπικού και 300 ευρώ που παίρνουν οι μετανάστες λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τα πρώτα έξοδα στην πατρίδα τους). Η χρηματοδότηση γίνεται κατά 75% από κοινοτικούς και 25% εθνικούς πόρους, ενώ το πρόγραμμα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα χρήματα που είχαν δοθεί από την Ε.Ε. δεν έχουν ακόμα αποδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να κινείται με κονδύλια του ΔΟΜ. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση προέκυψε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και τα χρήματα θα αποδοθούν άμεσα. «Μετά την απρόσμενη επιτυχία, πήραμε διαβεβαίωση από την Ε.Ε. ότι η χρηματοδότηση θα επεκταθεί πέραν του αρχικού ποσού», επεσήμανε στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Από τους 1.305 μετανάστες που είχαν κάνει αίτηση μέχρι χθες οι περισσότεροι (630) είναι Αφγανοί. Ακολουθούν οι Πακιστανοί (299), Ιρακινοί (130), Σύροι (89), Μπανγκλαντεσιανοί (55), Σουδανοί (40), Μαροκινοί (36) και άλλοι υπήκοοι τρίτων χωρών. Στην πλειονότητά τους (1.062) είναι άντρες ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και 163 παιδιά, 934 διαμένουν παράνομα στη χώρα, 347 έχουν κάνει αίτηση πολιτικού ασύλου (ροζ κάρτα), ενώ σε 22 περιπτώσεις η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί. «Οι ανασφάλιστες περιστασιακές δουλειές δεν υπάρχουν πια, οι περισσότεροι δεν έχουν έγγραφα ενώ έχουν κλείσει και οι δρόμοι προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζει ο απεσταλμένος του ΔΟΜ. Από νωρίς το πρωί οι μετανάστες περιμένουν να ανοίξει η υπηρεσία για να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Οι περισσότεροι θα περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί και κάποιες διαδικασίες χρονοβόρες. «Ελπίζω να βρω δουλειά σε κάποιο εργοστάσιο με ρούχα ή εργαστήρι επιστρέφοντας πίσω. Είμαι δύο χρόνια εδώ και δεν έχω καταφέρει να βρω δουλειά. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά τουλάχιστον θα είμαι σπίτι μου», λέει ο Ιλιάζ Μοχάμεντ που επιστρέφει σε λίγες ημέρες στη Λαχόρ του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου