Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ: ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Τέλος στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Αυστρία στην Ελλάδα θέτει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ύστερα από σχετική προσφυγή Αφγανής, καταρρίπτοντας ουσιαστικά την «Συμφωνία του Δουβλίνου» σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες θα πρέπει να επανπροωθούνται στην χώρα που πρωτοεισήλθαν.

Η απόφαση του αυστριακού Ανωτάτου Δικαστηρίου αίρει ως αντισυνταγματική, την επαναπροώθηση στην Ελλάδα ατόμων αιτούντων άσυλο. Όπως αναφέρεται σχετικά στην απόφαση, πριν την επαναπροώθηση προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας θα πρέπει οι αυστριακές αρχές σε διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές να έχουν από αυτές τη διαβεβαίωση για μια ιδιαίτερη φροντίδα των συγκεκριμένων προσώπων, διαφορετικά διακόπτεται η διαδικασία επαναπροώθησης.

Την σχετική προσφυγή είχε κάνει μία Αφγανή με τρία ανήλικα παιδιά, και όπως σημειώνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, «λόγω της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης στην περίθαλψη αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, μια επαναπροώθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της προβλεπόμενης στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσης βασανιστηρίων όπως και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης».

Μάλιστα, από την απόφαση προβλέπεται ότι μελλοντικά εάν οι αυστριακές αρχές προτίθενται να προβούν σε επαναπροώθηση στην Ελλάδα μητέρων με μικρά παιδιά ή ασυνόδευτων παιδιών, τότε θα πρέπει για κάθε επί μέρους περίπτωση να εξασφαλίζουν τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών για την φροντίδα των επαναπροωθούμενων προσώπων, διαφορετικά απαγορεύεται η επαναπροώθηση.

Σε ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε σχέση με το αποκαλούμενο «Δουβλίνο 2», λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και θα εφαρμοστεί άμεσα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αυστρία έχει προχωρήσει μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 σε συνολικά 161 επαπαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, ενώ σε 369 περιπτώσεις υπήρξε η συγκατάθεση της Ελλάδας για την ανάληψη της διαδικασίας παροχής ασύλου, σε πολλές όμως περιπτώσεις η Αυστρία ανέλαβε από μόνη της την αντίστοιχη διαδικασία.

Προστίθεται ακόμη, πως μέχρι τον περασμένο Αύγουστο υπήρξαν 386 διαδικασίες συνεννόησης για την αποσαφήνιση ποιά των δύο χωρών είναι αρμόδια στη βάση του "Δουβλίνο-2" για την εκάστοτε περίπτωση.

Με αυτή την απόφαση, η Αυστρία μπαίνει στη λίστα των χωρών που δεν ακολουθούν τη Συμφωνία του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και η Σουηδία.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στη δημόσια Αυστριακή ραδιοφωνία, ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ, είχε ζητήσει «να μην είναι η Ελλάδα η μόνη που σηκώνει το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη και να διακοπεί άμεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα στη βάση του αποκαλούμενου "Δουβλίνο-2"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου