Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΥΗΔΙΑ: Ο ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Αναδημοσίευση απο το Βήμα
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους μελαμψούς κατοίκους του Μάλμε η πληροφορία της αστυνομίας ότι ένας μανιακός δολοφόνος βρίσκεται πίσω από δέκα δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών μειονοτήτων. Όπως γράφουν οι Τάιμς, μια νέα γυναίκα σκοτώθηκε και οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σε 15 επιθέσεις που σημειώθηκαν πέρυσι στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της Σουηδίας.
Η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη, ώστε η αστυνομία έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει ρητά τους κατοίκους της πόλης. «Οποιος έχει μελαψό δέρμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός», τόνισε ο εκπρόσωπος Λαρς-Χάακαν Λίντχολμ. «Τα άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι έγχρωμοι, θα πρέπει να αποφεύγουν τις μοναχικές τοποθεσίες, όπως είναι οι στάσεις των λεωφορείων τη νύχτα». Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις συνδέονται με την άνοδο της ακροδεξιάς: στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, το ακροδεξιό Κόμμα των Δημοκρατών κέρδισε τις πρώτες του έδρες. Στο Μάλμε, μια πόλη 300.000 κατοίκων στη νότια Σουηδία, ζει μια σημαντική κοινότητα αλλοδαπών, στους οποίους περιλαμβάνονται 9.500 Ιρακινοί.
Το θύμα της περυσινής επίθεσης ήταν η 20χρονη φοιτήτρια Τρεζ Ουεστ Πέρσον, που καθόταν σ' ένα αυτοκίνητο μαζί με ένα μελαψό φίλο της. «Την εκτέλεσαν», λέει ο πατέρας της, ο Τζίμι Πέρσον. «Μας τηλεφώνησε την Παρασκευή το βράδυ από το Μάλμε. Πήγαινε στον κινηματογράφο με ένα φίλο της. Ηταν πολύ χαρούμενη και το τελευταίο πράγμα που μας είπε ήταν ότι θα μας τηλεφωνούσε την επομένη». Ποτέ δεν έγινε γνωστό γιατί δολοφονήθηκε. Η ίδια δεν είχε εχθρούς. Το πιθανότερο είναι ότι οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν τον φίλο της, ο οποίος τραυματίστηκε αλλά επέζησε. Και οι επιθέσεις στην πόλη συνεχίστηκαν.
Η αστυνομία δεν αποκαλύπτει ποιες από τις επιθέσεις έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωσή της πάντως έγινε μετά τον πυροβολισμό στην πλάτη δύο ανδρών που ανήκουν σε εθνική μειονότητα. Οι επιθέσεις αυτές θύμισαν σε πολλούς τον Laser Man, έναν άνδρα που πήρε το παρατσούκλι αυτό από το κόκκινο στίγμα του όπλου λέιζερ με το οποίο στόχευε τα θύματά του τη δεκαετία του '90. Οι υπερεθνικιστές είχαν σημειώσει και τότε κάποιες επιτυχίες στην κάλπη, προκαλώντας μια ανάλογη συζήτηση με τη σημερινή. Ο Γκέλερτ Τάμας, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Laser Man - μια ιστορία για τη Σουηδία», υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις συνδέονται σίγουρα με το νέο πολιτικό τοπίο στη Σουηδία. «Ο Τζον Αουσόνιους - όπως ήταν το πραγματικό όνομα του δράστη - είχε καταστήσει σαφές στις συζητήσεις που είχαμε ότι τον είχε εμπνεύσει η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση. Αισθανόταν ότι είχε την ηθική υποστήριξη του λαού. Θεωρούσε επίσης ότι είχε και πολιτική υποστήριξη, ιδιαίτερα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Την άποψη ότι το σημερινό πολιτικό τοπίο επηρεάζει σημαντικά τον δράστη ή τους δράστες εκφράζει και ο Γέρζι Σαρνέκι, που διδάσκει εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
«Σε κάθε περίπτωση», γράφει ο Ρότζερ Μπόις στους Τάιμς, «οι επιθέσεις αναδεικνύουν την κατάρρευση της τάξης σε μια κοινωνία που έχει συσσωρευμένη απογοήτευση και πολλά άλυτα προβλήματα». Το σημείο καμπής ίσως να είναι η δολοφονία του Ολαφ Πάλμε, το 1986. Ο Πάλμε αντιπροσώπευε την ανοιχτή κοινωνία, ένα μέρος της οποίας πέθανε μαζί με αυτόν. Η Σουηδία εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά η έννοια της πολυ-πολιτισμικότητας έχει ξεθωριάσει. Οι ξένοι ωθούνται προς τα γκέτο, όπου συντηρούνται από το κοινωνικό κράτος καθώς τις περισσότερες φορές είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Κάτι δεν πάει καλά στον παλιό "σοσιαλιστικό" παράδεισο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου