Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (03/12/10)
Προβλήματα στην ανανέωση αδειών παραμονής νομίμων αλλοδαπών, στην εγγραφή ανηλίκων τέκνων αλλοδαπών στα δημοτολόγια, στην πολιτογράφηση ομογενών και αλλοδαπών, στις άδειες εργασίας προσφύγων και αιτούντων πολιτικό άσυλο αναμένεται να δημιουργηθούν με την αποχώρηση των συμβασιούχων από δήμους και περιφέρειες και τις καλλικρατικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάμε δηλαδή για 750.000 περίπου ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις διαδικασίες διατήρησης της νομιμότητάς τους ή πολιτογράφησής τους. Καταρχήν με την κατάργηση των νομαρχιών μένουν τελείως στον αέρα οι άδειες εργασίας των προσφύγων και των αιτούντων πολιτικό άσυλο, τις οποίες -παρά τις δυσκαμψίες- διεκπεραίωναν μέχρι στιγμής οι Νομαρχίες. Μένει, λοιπόν, στο υπ. Εργασίας να επιλέξει πως θα διευθετήσει το πρόβλημα των περίπου 50.000 ανθρώπων.
Κατά δεύτερον, με τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα παραλαβής αιτήσεων για έκδοση αδειών διαμονής (αφορά 650.000 ανθρώπους) μεταφέρεται από τους δήμους στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Σοβαρό άλυτο πρόβλημα παραμένει η απορρόφηση όσων εργάζονται στη δ/νση Αλλοδαπών του δήμου Αθηναίων, που θεωρούνται οι πλέον καταρτισμένοι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίησης στη διαχείριση του πολύπλοκου θέματος με τα πολλά είδη αδειών παραμονής. Το υπ. Εσωτερικών πρότεινε οι έμπειροι υπάλληλοι να μεταταγούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Όμως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέρριψε την πρόταση διότι η πληρωμή τους προκύπτει από αυτοτελείς πόρους των δήμων και δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν στις μισθοδοσίες των περιφερειών. Αυτή τη στιγμή, μεταξύ των 72 υπαλλήλων της δ/νσης Αλλοδαπών του δήμου Αθηναίων οι 54 είναι συμβασιούχοι.
Πάντως οι δ/νσεις Αλλοδαπών των δήμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να οργανωθούν οι δ/νσεις Αλλοδαπών στις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Στόχος του υπ. Εσωτερικών είναι η μεταφορά αρμοδιότητας να γίνει έως τις 20 Μαΐου, οπότε προκύπτει από ευρωπαϊκό Κανονισμό η υποχρέωση έκδοσης κάρτας αλλοδαπού. Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό (2008), το καλοκαίρι ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος αυτοτελών αδειών αλλοδαπών σε όλη την Ευρώπη. Έως το καλοκαίρι 2012 όλοι οι αλλοδαποί τρίτων κρατών στην ΕΕ πρέπει να κατέχουν την αυτοτελή άδεια-ταυτότητα μετανάστη με φωτογραφία και βιομετρικά δακτυλικά αποτυπώματα.
Όμως το πλέον σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες. Στη δ/νση Αλλοδαπών της Περιφέρειας Αθηνών μόνο 27 άτομα είναι μόνιμοι, ενώ οι συμβασιούχοι έφθαναν τους 80. Μέχρι το τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις ή τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι τελευταίοι συμβασιούχοι, οπότε η δ/νση Αλλοδαπών της Περιφέρειας μένει απογυμνωμένη από ανθρώπινο δυναμικό. Η δυνατότητα μετατάξεων από την ανάλογη υπηρεσία της Νομαρχίας (που στο παρελθόν ασχολούνταν και με άδειες διαμονής και πλέον έχουν περιοριστεί στις άδειες εργασίας των προσφύγων) δεν έχει αξιοποιηθεί με τη χρονική εγρήγορση που επιβαλλόταν και αναμένεται ότι μόλις 11 άτομα από τη Ν. Αθηνών θα μεταταγούν, χωρίς πάλι να είναι διασφαλισμένο πότε θα γίνουν οι μετατάξεις.
Την ίδια στιγμή, η δ/νση Αλλοδαπών στην Περιφέρεια (που με το νέο χρόνο μετατάγεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση) θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ευθύνες. Πέραν της εξέτασης των δικαιολογητικών σε ό,τι αφορά την ανανέωση αδειών παραμονής, η δ/νση εμπλέκεται επιπλέον στη διαδικασία της ιθαγένειας και της πολιτογράφησης: Θα είναι υπεύθυνη για τις βεβαιώσεις χρόνου διαμονής, που χρειάζονται οι αλλοδαποί γονείς των ανήλικων τέκνων προκειμένου αυτά να εγγραφθούν στα δημοτολόγια.Επίσης θα έχει την ευθύνη επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των αδειών διαμονής προκειμένου οι δ/νσεις Αστικής Κατάστασης (σήμερα της Περιφέρειας, του χρόνου της αποκεντρωμένης διοίκησης) να εξετάσουν τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση ιθαγένειας σε ενήλικους μετανάστες. Όλες αυτές οι επιπλέον ευθύνες είναι αδύνατον να διεκπεραιώνονται με το προσωπικό κατά 75% μειωμένο. Αποτέλεσμα θα είναι να επανέλθουν οι τραγικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών διαμονής -τότε που η άδεια διαμονής εξεδίδετο μετά τη λήξη της- και η αδυναμία εφαρμογής του πολύκροτου νόμου για την απόδοση ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.
Πάντως, 150 εργαζόμενοι από τις ανάλογες δ/νσεις Νομαρχιών σε όλη τη χώρα θα μετατεθούν στις επτά αποκεντρωμένες διευθύνσεις. Στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η δημιουργία τεσσάρων δ/νσεων Αλλοδαπών στην Αττική (δυο στην Αθήνα, μια στον Πειραιά, μια στη βορειοδυτική Αττική) και δυο δ/νσεων Αστικής Κατάτασης που ασχολούνται με τις πολιτογραφήσεις (εκκρεμούν οι πολιτογραφήσεις 40.000 περίπου Βορειοηπειρωτών). Στη συγκεκριμένη δ/νση της Περιφέρειας απασχολούνται 35 μόνιμοι υπάλληλοι και 12 συμβασιούχοι, που θα αναπληρωθούν με 8 από τη Νομαρχία Αθήνας
hermes handbags
ΑπάντησηΔιαγραφήkyrie 5
curry shoes
converse shoes
air jordan
longchamp bags
christian louboutin shoes
yeezy
kd 11
coach outlet
xiaofang20191223