Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΣΕΙΡΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Άλλο ένα θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, όταν σε συμπλοκή μεταξύ μεταναστών ένας νεαρός από την Αλγερία τραυματίστηκε στο πρόσωπο και τον αυχένα. Στο tvxs μίλησε το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες, Σωτήρης Λιαμπότης, ο οποίος, εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρθηκε στα βαθύτερα αίτιά του, καθώς και στην σκόπιμα στρεβλή παρουσίαση του από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην περιοχή του λιμανιού, στην οποία διαμένουν μετανάστες, την Πέμπτη το βράδυ μια ομάδα Κούρδων συνεπλάκη με ομάδα Αλγερινών. Κάποια στιγμή ένας από τους Κούρδους έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε έναν 22χρονο Αλγερινό στο πρόσωπο και τον αυχένα. Στη συμπλοκή αυτή επενέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να κρυφτούν στο δάσος, κοντά στο λιμάνι. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται.

Η αστυνομία, πάντως, παραμένει στο σημείο, ενώ στην περιοχή έφτασε και η πρώτη κλούβα ΜΑΤ με δηλωμένο στόχo να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και να προστατεύσουν τους πολίτες. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι, καθώς και σε μια άλλη περιοχή πιο κοντά στην πόλη της Ηγουμενίτσας διαμένουν 400 με 450 μετανάστες, αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται καθημερινά.

Τα αίτια, όμως, είναι βαθύτερα από το να πει κανείς ότι «φταίνε οι μετανάστες», επισημαίνει ο κ. Λιαμπότης. Στην πραγματικότητα, μας εξηγεί, «η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς έχουν υιοθετήσει μια στάση που τελικά ωθεί την κοινωνία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», καθώς «η ανέχεια, η φτώχια και η εξαθλίωση όλων αυτών των ανθρώπων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτά τα επεισόδια. Είναι πολλές διαφορετικές εθνικές ομάδες μεταναστών σε ένα συγκεκριμένο χώρο, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. Είναι σχεδόν αναμενόμενο να δημιουργούνται προβλήματα.»

Οι συνθήκες διαβίωσής των ανθρώπων αυτών είναι τραγικές, αλλά όλοι ενδιαφέρονται με το πως θα «τους κάνουμε να φύγουν από τη χώρα» κι όχι πως θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής τους. «Πεινάνε και δεν σκεφτόμαστε πως θα τους εξασφαλίσουμε τροφή, αλλά πως θα τους στείλουμε πίσω. Δεν έχουν που να μείνουν και δεν σκεφτόμαστε τη λύση ενός κέντρου φιλοξενίας, αλλά τη δημιουργία πλωτών φυλακών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιαμπότης.

Η πολιτεία δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα, επισημαίνει ο ίδιος. Η Επιτροπή προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά «και να τους δώσουμε εμείς μια μέσα συσσίτιο το μόνο που θα κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πεινάσουν ή δεν θα βγουν στους δρόμους τη μέρα εκείνη. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα», αναφέρει.

«Όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, ο πρώην νομάρχης, ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης. Δεν είδαμε όμως να προτείνει κανένας από αυτούς τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.»

Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κατέληξαν να ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες. «Και η κυβέρνηση με την αντίληψη που έχει με φράχτες και περιορισμούς ωθεί τα πράγματα στα άκρα. Εμείς, όμως, δεν περιμένουμε να δούμε το φράχτη του Έβρου, έχουμε κι εμείς εδώ το δικό μας. Τα τρία με τέσσερα χιλιόμετρα περίφραξης από την πόλη έως το λιμάνι, με συρματοπλέγματα και κάμερες» σημειώνει ο κ. Λιαμπότης.

Το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης κάνει λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο όμως «παρουσιάζεται μεγεθυμένο στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και τους τοπικούς φορείς.»

Επιπλέον, τα αίτια του προβλήματος που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν αναλύονται ποτέ από τα μέσα ενημέρωσης. «Αυτό που αποτελεί είδηση είναι όταν παρανομούν ή υπάρχουν συμπλοκές, όχι το ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες και το ότι κανείς επί της ουσίας δεν κάνει κάτι γι αυτό

Στην πραγματικότητα υπάρχουν και βαθύτερα κίνητρα πίσω από αυτόν τον τρόπο θέασης και παρουσίασης των γεγονότων, εξηγεί ο κ. Λιαμπότης. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου κλίματος τρόμου στην πόλη, για να δικαιολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, αλλά και να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στο σύνολο της κοινωνίας. «Όταν εν μέσω της κρίσης και των δυσκολιών βλέπεις ότι υπάρχουν και χειρότερα, ότι κάποιοι ζουν στο δρόμο, ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια, τότε σκέφτεσαι απλά ότι υπάρχουν και χειρότερα και δεν αντιδράς» τονίζει.

«Φανταστείτε να είχαμε στο ίδιο περιορισμένο χώρο ομάδες μεταναστών ή προσφύγων από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρο. Αν δημιουργούνταν συμπλοκές, που θα δημιουργούνταν, δεν θα παρουσιάζονταν με τον τρόπο αυτό από τα μέσα ενημέρωσης» αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου