Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΚΑΒΓΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Την έντονη αντίδραση Ιταλών υπουργών προκάλεσε η στάση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν στήριξαν το αίτημα της Ιταλίας, που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διέλευσης, μέσα στην Ένωση, των βορειοαφρικανών μεταναστών που έφτασαν στην Λαμπεντούζα. Το ζήτημα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών να παραδέχεται ήδη πριν τη συνεδρίαση ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει καταρχάς η Ιταλία.

«Η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη. Διερωτώμαι αν έχει ακόμη νόημα να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, και πρόσθεσε: «όταν χρειάσθηκε εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αλλά σε εμάς, μας είπαν: αγαπητή Ιταλία, πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνη σου». Σημείωσε μάλιστα ότι «οι κριτικές δεν απευθύνονται τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών».«Θέλαμε να θέσουμε στην Ευρώπη την υπόθεση της μετανάστευσης ως μια υπόθεση συνολική που θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί μαζί. Η πολιτική, ήταν απούσα, η Ευρώπη δεν κατάφερε να μιλήσει με μια και μοναδική φωνή. Ας μείνει, λοιπόν, η Ευρώπη, με τον εγωισμό της, εμείς θα βρούμε άλλες λύσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι.

Πάντως παρά τις εκκλήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση του «ανθρώπινου τσουνάμι», Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν ότι η Ιταλία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της το μαζικό κύμα προσφύγων. Μάλιστα, η Γερμανία υπογραμμίζει ότι το 2010 δέχθηκε στο έδαφός της 50.000 αιτούντες άσυλο. «Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν απορρόφησε τόσο μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο όπως η Γερμανία. Συγκριτικά ο αριθμός των προσφύγων από τη βόρεια Αφρική που καταφθάνουν στην Ιταλία σήμερα είναι σαφώς μικρότερος», δήλωσε τη Δευτέρα ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών.

Οι Ιταλοί από την πλευρά τους προχωρούν στην έκδοση προσωρινών αδειών παραμονής που επιτρέπουν την παραμονή σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε. Απαντώντας, η Γαλλία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα. Και οι δύο χώρες ενημέρωσαν για τις κινήσεις τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την έκδοση των προσωρινών αδειών παραμονής από την Ιταλία, θέτοντας όμως τις εξής προϋποθέσεις: οι πρόσφυγες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο, επαρκή χρήματα για την παραμονή τους στην ΕΕ και να μην καταζητούνται με εντάλματα σύλληψης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε πως «στην Ιταλία μιλάμε ως επί τω πλείστον για οικονομικούς πρόσφυγες. Το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με τρόπο ώστε αυτοί οι πρόσφυγες να παραμείνουν στην Τυνησία ή εν πάση περιπτώσει να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους. Θα πρέπει να σκεφτούμε και το εξής: πρόκειται και για ανθρώπους που είναι άκρως απαραίτητοι για την ανοικοδόμηση της χώρας. Η Ιταλία ως χώρα στην οποία καταφθάνουν οι πρόσφυγες θα πρέπει να τα χειριστεί όλα αυτά και στη συνέχεια βλέπουμε».

Με επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας απείλησε και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, διευκρινίζοντας όμως πως «πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, για ultima ratio. Στόχος μας είναι να μην προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο βήμα. Αλλά θα πρέπει να πούμε στους Ιταλούς τώρα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Επωφελούνται από τη Συνθήκη του Σένγκεν, αλλά οφείλουν να τηρούν και τους κανόνες του παιχνιδιού». «Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει στους πρόσφυγες το στάτους του τουρίστα και να τους επαναπροωθεί με αυτό τον τρόπο προς άλλες χώρες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μόλις το 10 % των προσφύγων από την Τυνησία έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου. Οι υπόλοιποι παραδέχονται ότι είναι οικονομικοί πρόσφυγες και συνεπώς μπορούν να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους».

Πρόσφατα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ τόνισε πως εάν ο αριθμός των προσφύγων αυξηθεί η ΕΕ θα εφαρμόσει μια ειδική οδηγία από το 2001 που τότε υιοθετήθηκε για τους πρόσφυγες από τα Βαλκάνια. «Σε περίπτωση μαζικού ρεύματος προσφύγων και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας, η Κομισιόν θα ήταν διατεθειμένη να κάνει χρήση των προβλεπομένων μηχανισμών. Η οδηγία προβλέπει υποδοχή και προστασία των προσφύγων στην επικράτεια της ΕΕ και μέτρα αλληλεγγύης σε εθελοντική βάση μεταξύ των κρατών μελών», επισήμανε.

«Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρθουν στη Γερμανία», γράφει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt. «Τα βρόμικα κόλπα της Ιταλίας είναι απαράδεκτος εκβιασμός», σχολιάζει σχετικά με την έκκληση της Ιταλίας για αλληλεγγύη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των χιλιάδων προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με την Die Welt πάντως, «είναι μη αποδεκτό που η Ιταλία και η Μάλτα πληρώνουν το τίμημα για θέματα που αφορούν όλη την Ευρώπη». Η λύση, κατά την εφημερίδα, είναι η Ευρώπη να συνεργαστεί ώστε να επενδύσει στις αραβικές χώρες και να επέλθει έτσι θετική αλλαγή και να ενισχυθεί η συνεργασία στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου