Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διακηρύσσει πως η βία απ' όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα, επί της ουσίας μένει αμέτοχη στο φαινόμενο της αστυνομικής βίας που αυξάνεται με σταθερούς πια ρυθμούς... ενίοτε και ιδιαιτέρως άγριους!
Η ιστορία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» και ερευνάται από Δικαιοσύνη, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε στα κρατητήρια της οδού Λουκάρεως, στα υπόγεια του Εφετείου και κορυφώθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών.
Δύο κούρδοι κρατούμενοι, ιρακινής καταγωγής, είχαν μεταχθεί για εκδίκαση υπόθεσής τους. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στις επίσημες αρχές, κάποια στιγμή ζήτησαν από τους αστυνομικούς να μεταφέρουν στο ίδιο κρατητήριο και έναν φίλο τους που κρατούνταν σε διαφορετικό χώρο. Ακολούθησε λογομαχία και οι δύο άνδρες φαίνεται να έφαγαν τόσο ξύλο όσο δεν έχουν φάει ποτέ τους. Αμέσως μετά, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη όπου σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ο άγριος ξυλοδαρμός τους συνεχίστηκε από 15 αστυνομικούς, παρουσία και ενός άνδρα με πολιτικά.
Λίγη ώρα αργότερα, μόλις το αυτοκίνητο του Μεταγωγών πέρασε την κεντρική πύλη των Φυλακών Κορυδαλλού, ο ένας δέχθηκε το τελευταίο χτύπημα στο κεφάλι, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Ο μετανάστης έπεσε αιμόφυρτος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών «Αγιος Παύλος». Ενημερώθηκε ο αρχιφύλακας Μιλτιάδης Σιώρος, ο οποίος, μόλις είδε τους κρατούμενους, τρόμαξε! Αμέσως συνέταξε αναφορά προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ οι υπόλοιποι κρατούμενοι αναστατώθηκαν μόλις έμαθαν τι συνέβη. Ενημερώθηκε και ο διευθυντής Ιωάννης Ανέστης, ο οποίος επίσης κατήγγειλε το γεγονός στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η κατάσταση του Ριβόν στο κατ' ευφημισμόν νοσοκομείο του «Αγίου Παύλου» που ούτε γάζα δεν υπάρχει, άρχισε να χειροτερεύει. Ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας και πήρε καταθέσεις. Αργά το απόγευμα μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα με δική του θέληση, καθώς, φοβόταν όπως είπε για τη ζωή του, μετά τις «συστάσεις» ορισμένων αστυνομικών του τμήματος Μεταγωγών. Οι δύο κρατούμενοι κατέθεσαν πάντως μήνυση κατά των αστυνομικών, ενώ την υπόθεση ανέλαβε το Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.
Ειρωνεία; Μία μέρα μόλις πριν η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οργάνωνε εκδήλωση με τίτλο: «Η αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί». «Από τις καταγγελίες των προηγούμενων ετών για ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση μεταναστών και "συνήθων υπόπτων", βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι και με γενικευμένη χρήση βίας... Η ανοχή και η ατιμωρησία για υποθέσεις αστυνομικής βίας, την καθιστούν αχαλίνωτη» επισημαίνεται.
Φαίνεται, όμως, ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία δεν περιορίζεται στα υπόγεια και βρόμικα κρατητηρία με θύματα ανυπεράσπιστους μετανάστες ή «συνήθης υπόπτους». Αναφέρουμε το παράδειγμα μιας γυναίκας από την Πάτρα, μη κρατούμενης και «μη συνήθης υπόπτου». Το 2002 παρενέβη σε καβγά που είχαν πελάτες στο ιχθυοπωλείο της. Τρεις από αυτούς ήταν αστυνομικοί και ενοχλήθηκαν σφόδρα για την παρέμβασή της. Την οδήγησαν στο τμήμα με τις κατηγορίες: αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση. Στο δρόμο, η ίδια κατήγγειλε πως υπέστη προσβλητική και απειλητική συμπεριφορά.
Η γυναίκα αθωώθηκε, αλλά δεν μπορούσε να χωνέψει τέτοια άδικη συμπεριφορά και αποφάσισε να προσφύγει εναντίον τους για αστυνομική αυθαιρεσία. Η μήνυσή της απορρίφθηκε. Οι τρεις αστυνομικοί στράφηκαν εναντίον της! Η ΕΔΕ τους απάλλαξε. Στη δίκη η γυναίκα καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνο φυλάκιση με αναστολή! Τώρα, αναμένεται να εκδικαστούν οι αγωγές των αστυνομικών που ζητούν 30.000 ευρώ έκαστος για... ηθική βλάβη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου