Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΤΩΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΕΜΕΙΣ!

Αναδημοσίευση από www.iskra.gr
Για μια ακόμα φορά, οι Έλληνες και η νεολαία της χώρας βαδίζει στο δρόμο της ξενιτιάς! Μετά από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα του 20ου αιώνα προς το εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αυστραλία, κτλ.), τα ζωντανότερα κύτταρα του εργατικού δυναμικού της χώρας ετοιμάζουν εκ νέου βαλίτσες.
Μόνο που αυτή τη φορά, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που ωθούνται στη μετανάστευση δεν είναι χειρωνάκτες (όπως οι γκασταρμπάιτερ Έλληνες της δεκαετίας του ’60), αλλά εξειδικευμένο προσωπικό, με υψηλή ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση, ξένες γλώσσες και άλλους τίτλους σπουδών. Και αν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η Ελλάδα ήταν διαλυμένη από τον πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τώρα είναι οι απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που ωθούν τους εργαζόμενους στην έξοδο από τη χώρα!
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η μετανάστευση προς τη Γερμανία έχει γνωρίσει αλματώδη αύξηση – ειδικά από τις χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και, φυσικά, η Ελλάδα. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση προς τη Γερμανία υπολογίστηκε στους 8.890 ανθρώπους με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα (δηλαδή 4.100 περισσότεροι από ότι στο αντίστοιχο διάστημα του 2010 ή αλλιώς αύξηση κατά 84%), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για δουλειά σε χώρες της Ευρώπης έφτασαν – μέχρι το Νοέμβριο – τις 89.300, δηλαδή διπλασιάστηκαν από πέρυσι. Δεύτερη στη μετανάστευση προς τη Γερμανία είναι η Ισπανία, που γνώρισε αύξηση κατά 49% και τρίτη η Πορτογαλία με αύξηση 21%. Γενικά, η μετανάστευση πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους έχει σημειώσει αύξηση 29%.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των Ελλήνων γιατρών: πάνω από 500% υπολογίζεται η αύξηση των γιατρών που κάνουν εντατικά μαθήματα γερμανικών, αφού η πολυετής αναμονή για την ιατρική ειδικότητα, οι χαμηλοί μισθοί και η ελληνική πραγματικότητα (δυσβάσταχτη επί Μνημονίου) δημιουργούν μια κατάσταση που τους ωθεί σε γρήγορους ρυθμούς εκτός Ελλάδας. Πλέον, οι γιατροί που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και περιμένουν την ειδικότητα δεν έχουν την δυνατότητα – λόγω της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους - να περιμένουν στη λίστα αναμονής. Με έναν στους τέσσερις γιατρούς να είναι άνεργος ή υποαπασχολούμενος, η ανάγκη να βγουν στην αγορά εργασίας γίνεται επιτακτική και η μετανάστευση όλο και πιο πιθανή.
Εκτός από τη Γερμανία, πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες επιλέγουν την Αυστραλία για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. Η Μελβούρνη ξαναζεί εικόνες των αρχών του 20ου αιώνα, με τη μαζική μετανάστευση Ελλήνων – «μόνο που οι σύγχρονοι μετανάστες», όπως σημειώνει άρθρο της Guardian στο διαδίκτυο, «είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, με πτυχία σε ιδιαίτερα δύσκολους τομείς». Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, μόνο το 2011 έφτασαν στη χώρα 2.500 Έλληνες, ενώ άλλοι 40.000 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον! Ωστόσο, φέτος δόθηκαν σε Έλληνες μόνο 134 βίζες (οι περισσότερες για οικογενειακούς λόγους) και 102 φοιτητικές.
Οι ιστορίες της μετανάστευσης είναι πραγματικά συγκλονιστικές αφού, ελλείψει λύσεων, οι μετανάστες από την Ελλάδα μένουν συχνά 5-6 μαζί, ενώ η ελληνική κοινότητα έρχεται καθημερινά σε τηλεφωνική επαφή με εργαζόμενους από την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Η νέα γενιά νεαρών μεταναστών περιλαμβάνει πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δασκάλους και τραπεζίτες που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε οποιονδήποτε τομέα, όντες απελπισμένοι. Οι νέοι Έλληνες, «στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι και πολύγλωσσοι δεν έχουν πλέον δυνατότητα επιβίωσης σε μια χώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση». Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δημιουργηθεί ταμείο για την κάλυψη βασικών αναγκών – ακόμα και σίτισης - των νεοαφιχθέντων στην Αυστραλία από την Αυστραλοελληνική Πρόνοια, έναν σημαντικό ομογενειακό φορέα που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια.
Η Γερμανία αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πρώτο πόλο μετανάστευσης για τους Έλληνες, αλλά και γενικά για τους πολίτες και εργαζόμενους των χωρών της ΕΕ. Συνολικά, περίπου 435.000 άνθρωποι προερχόμενοι από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2011 - αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Μεταξύ των νεοαφιχθέντων, οι 381.000 ήταν ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία υπογραμμίζει την αύξηση 30% των μεταναστών με προέλευση τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία) που έχουν ενταχτεί στην ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως σχετίζεται με την άρση και των τελευταίων περιορισμών όσον αφορά τη γερμανική αγορά εργασίας για τους υπηκόους των χωρών αυτών.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εγκατέλειψαν την Γερμανία μειώθηκε, προκαλώντας μια σημαντική μεταβολή του «ισοζυγίου» των μεταναστευτικών ροών (η διαφορά ανάμεσα στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις), από τους 61.000 στους 135.000 ανθρώπους, ήτοι στο +122%. Λίγοι λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο.
«Το πιο αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης με προέλευση τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση», υπογραμμίζει η στατιστική υπηρεσία.
Φαίνεται λοιπόν πως η, έτσι κι αλλιώς ισχυρή, οικονομία της Γερμανίας αντιστέκεται ακόμα στην κρίση και στους κλυδωνισμούς της ευρωζώνης, αφού καταγράφει ποσοστό ανεργίας 6,5%, πολύ χαμηλότερο από αυτά των άλλων χωρών της ΕΕ και ειδικά της περιφέρειας. Φυσικά, είτε προερχόμενοι από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είτε από τον ευρωπαϊκό Νότο, οι μετανάστες που εισρέουν στη Γερμανία αποτελούν και ένα μεγάλο όγκο φτηνού εργατικού δυναμικού, παρά τη – συχνά – υψηλή κατάρτιση τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, σήμερα υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στην Ε.Ε., ενώ 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου