Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΩΡΟΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ 10 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις δέκα περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, που είχε συγκαλέσει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη εκταμιευτεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για το λόγο αυτό.
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, για να καθορίσει το πού θα γίνουν.
Οι περιφερειάρχες Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών, ενώ υπέρ της δημιουργίας τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, για το πώς θα λειτουργούν τα κέντρα σε σχέση με την ασφάλεια, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα εξής:
Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια βάση, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έτσι θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή.
Για το πρόβλημα στην Αττική και με αφορμή την αναφορά του περιφερειάρχη ότι το ζήτημα αφορά την πρωτεύουσα ακόμη περισσότερο, λόγω της προσέλευσης περισσότερων του ενός εκατομμυρίου μεταναστών, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι «πολλοί από αυτούς εργάζονται παράνομα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς βιβλιάριο υγείας, σε υπηρεσίες εστίασης, σίτισης, τροφίμων, αποτελώντας ενδεχομένως υγειονομικό κίνδυνο, για την υγεία όλων μας και των παιδιών μας. Πολλές φορές "διώχνουν" του νόμιμους μετανάστες, που είναι ήδη, προσαρμοσμένοι και ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία, που τα παιδιά τους πάνε σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν ελληνικά, και οι οποίοι εισέρχονται και ενσωματώνονται στον ελληνικό πολιτισμό. Άρα, όσοι συνεχίζουν παράνομα να διαμένουν στη χώρα διώχνουν τους νόμιμους διαμένοντες. Αυτό, δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο. Ούτε βεβαίως μπορούμε να ανεχθούμε την εγκληματικότητα, η οποία αποτελεί για εμάς, πρώτο στόχο στην επιχειρησιακή μας δράση».
Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη δημιουργία χώρου κράτησης μεταναστών, προεξαγγέλλοντας τη δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
«Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους παράνομους μετανάστες θα πρέπει να έχουμε τέτοιους χώρους κράτησης. Θα πρέπει αρχικά να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικού ασύλου για να τους χορηγείται, ειδάλλως θα πρέπει να κρατούνται (...) Δεν θα δημιουργηθεί τέτοιος χώρος μόνο στην Κοζάνη. Θα υπάρξει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να μας υποδείξουν αντίστοιχους χώρους», σημείωσε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5.
Στο ίδιο ραδιόφωνο, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός σημείωσε πως «όλοι οι λαθρομετανάστες, πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, σε συνεργασία με τα προξενεία. Υπάρχει έλλειψη χώρου και δεν μπορούμε να τους κρατάμε σε κέντρα προσωρινής κράτησης».
Κάλεσμα στους πολίτες να εναντιωθούν στην δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών» απηύθυνε, από την πλευρά του, το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων», που, όπως επισημαίνει, «δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους». «Σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους, κάτω από απαράδεκτες και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, για διάστημα μέχρι 18 μήνες, παρόλο που οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, λόγω της Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
«240 εκατομμύρια για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών την ώρα που κλείνουν νοσοκομεία και εργοστάσια!», σχολίασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια του κ. Χρυσοχοΐδη να ντύσει με αναπτυξιακό μανδύα αυτή την άθλια ρατσιστική επιλογή, ότι τάχα θα απορροφήσει κονδύλια 240 εκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας δεν πείθουν κανένα. Σε περιοχές ρημαγμένες από τη κρίση, όπου κλείνουν εργοστάσια, ακόμη και νοσοκομεία με τις συγχωνεύσεις σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν φυλακές μεταναστών! Πρόκειται για πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δύναται να χρηματοδοτήσει και τα Στρατόπεδα, εάν θεωρηθούν «επιλέξιμα», δηλαδή σωστά καμωμένα.   Η αποκρουστική Ευρώπη - φρούριο κόβει με το μαχαίρι τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά ενισχύει την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες».
Μετά την ενημέρωση από τον κ. Χρυσοχοΐδη, τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια καλούνται το επόμενο διάστημα να λάβουν αποφάσεις για τα κέντρα μεταναστών. Ωστόσο αρνητικό παραμένει το κλίμα στην τοπική κοινωνία του δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά τις αρχικές επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο, κοντά στον οικισμό της Νεάπολης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και σήμερα έξω από το χώρο του πρώην στρατοπέδου, ενώ όπως έγινε γνωστό, μετά από παρέμβαση της δημοτικής αρχής και της επιτροπής αγώνα, απετράπη η εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών από τον ΟΤΕ στην περιοχή.
«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα. Σχολίασε, ωστόσο, ότι στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους χώρους, και μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού.
Εξάλλου, αντίθετος στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών εντός των ορίων του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας», σχολίασε στο ΑΜΠΕ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα τοποθετηθεί επίσημα στο ζήτημα αυτό.
Πάντως και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους και αν κάποιος δήμος ενδιαφερθεί για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, συνεκτιμώντας τα ανταποδοτικά οφέλη, θα στείλουμε τις σχετικές αποφάσεις στην Ένωση των Περιφερειών και το υπουργείο. Αν όμως δεν υπάρξει θετική απόφαση δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση του υπουργείου», σχολίασε.
Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας στη δημιουργία στην περιοχή του, χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών. Όπως ανέφερε, η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και, κατά συνέπεια, η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες. Ο περιφερειάρχης πέραν των αντιρρήσεων και των αμφιβολιών, που εξέφρασε για τα αποτελέσματα, που θα έχει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο σχεδιασμός να τεθεί σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα ζητηθεί η γνώμη όλων των τοπικών φορέων και παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου