Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΑΚΔΡΟΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Aπό το tvxs.gr
 
«Το να είσαι με την Χρυσή Αυγή είναι της μόδας. Αυτό δεν συμβαίνει στην Βρετανία με το ακροδεξιό κόμμα. Παρόλα αυτά οι πρακτικές προπαγάνδας που ακολουθούν είναι οι ίδιες», είπε χθες ο Ντάνιελ Τρίλινγκ. Ο Τρίλινγκ είναι δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian και μελετητής της βρετανικής ακροδεξιάς. Παρευρισκόμενος χθες σε εκδήλωση στο Bios, στην Αθήνα, μίλησε για το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (British National Party - BNP) και έκανε τις συγκρίσεις με την Χρυσή Αυγή.
Ο βασικός στόχος του ΒΝΡ είναι να βγει η Αγγλία από την Ε.Ε., όπως εξηγεί ο Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος σχολίασε ότι «ακόμη και αν οι διεκδικήσεις των ακροδεξιών ταυτίζονται ανά τις χώρες, για τον ίδιο αυτό λόγο, οι εθνικιστές δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Για παράδειγμα δεν γίνεται οι απαιτήσεις των Αυστριακών εθνικιστών να συμπορευθούν με εκείνες των Πολωνών εθνικιστών, αφού και οι δυο διεκδικούν εδάφη της άλλης χώρας!»
Στην Αγγλία όσοι ψήφισαν την ακροδεξιά, όπως το BNP, σύμφωνα με τις έρευνες του Τρίλινκγ, είναι αυτοί που ψάχνουν κάποιο άσυλο για να κουρνιάσουν. Εκεί, βέβαια, οι ακροδεξιοί προσπαθούν πάση θυσία να μην δείξουν ρατσιστικό χαρακτήρα. «Για παράδειγμα, δηλώνουν ότι τους ενοχλούν οι μετανάστες. Όχι οι μαύροι», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η προπαγάνδα

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να δραστηριοποιείται σε περιοχές υποβαθμισμένες, που έχουν υψηλή εγκληματικότητα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της προέρχεται ακόμη και από περιοχές πιο πλούσιες. «Συνεπώς για τους ακροδεξιούς η προπαγάνδα φαίνεται να είναι πολύ σημαντική. Όταν έγιναν επεισόδια στην Αγγλία, το BNP είχε βρεθεί στο σημείο διατυμπανίζοντας ότι για όλα φταίνε οι Ασιάτες. Έτσι κέρδισε σε διάφορες περιοχές θέσεις στα δημοτικά συμβούλια», αναλύει ο Ντάνιελ Τρίλινκγ.
Στο σημείο αυτό, ένας ακροατής ανέφερε το παράδειγμα μιας πελάτισσάς του, ηλικίας 17 ετών κατοίκου Εκάλης, που του αποκάλυψε ότι φίλοι της, Χρυσαυγίτες, της έδωσαν μια σιδηρογροθιά για να προστατεύεται από τους μετανάστες. «Όταν την ρώτησα εάν έχει μετανάστες στην Εκάλη μου είπε όχι και ότι είναι της μόδας να είσαι Χρυσή Αυγή».
«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος το BNP να εξελιχθεί όπως η Χρυσή Αυγή. Αυτό γιατί δεν θεωρείται κάτι το μοδάτο», απάντησε ο Βρετανός.
Και στην Βρετανία, όμως, παρουσιάζεται η τάση από την ακροδεξιά για παρέμβαση στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, υπάρχουν φωνές που θέλουν τα παιδιά να μαθαίνουν περισσότερη βρετανική ιστορία, κυρίως για το πόσα προσέφερε στην ανθρωπότητα η βρετανική αυτοκρατορία.
Το εθνικιστικό στοιχείο, επίσης, είναι
πολύ έντονο και στην Σκωτία και την Ουαλία. Εκεί, οι εθνικιστές θέτουν ζητήματα ανεξαρτητοποίησης δηλώνοντας ότι οι χώρες τους ήταν αποικίες.
Θέλοντας να δείξει σε πιο βαθμό επηρεάζει την πολιτική ατζέντα μια ενδυναμωμένη ακροδεξιά, ο Βρετανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι στην Γαλλία εξαιτίας της παρουσίας της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι αναλώθηκαν σε ζητήματα μεταναστών και μουσουλμάνων παρά σε πιο καίρια θέματα, όπως η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Αστυνομία και ακροδεξιά

Στην εφημερίδα στην οποία εργάζεται ο Ντάνιελ Τρίλινγκ, στον Guardian, είχε δημοσιευθεί
ένα ρεπορτάζ που αποκάλυπτε βασανισμούς συλληφθέντων διαδηλωτών στην ΓΑΔΑ. Αυτό είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος χθες ανέφερε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση μεταξύ Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής», ερχόμενος σε αντίφαση με τα γεγονότα που δείχνουν ότι μέλη του ακροδεξιού κόμματος χαίρουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης εντός των αστυνομικών τμημάτων και με τα εκλογικά ποσοστά των τελευταίων εκλογών ανάμεσα στο εκλογικό σώμα των δυνάμεων ασφαλείας.
Στην Βρετανία, από την άλλη πλευρά, έγινε μεγάλη προσπάθεια να μείνει το BNP έξω από τα σώματα ασφαλείας. Δεν θέλουν οι αστυνομικοί να δείχνουν κανένα σημάδι ρατσιστικής συμπεριφοράς. «Μάλιστα, κάποιοι αστυνομικοί που ήταν στο ακροδεξιό κόμμα απομακρύνθηκαν από το σώμα», αναφέρει ο Τρίλινγκ.
«Όμως, στην Βρετανία», όπως εξηγεί, «υπάρχει εμπιστοσύνη προς τις Αρχές». Για παράδειγμα, σε διαδηλώσεις που σημειώθηκαν επεισόδια ένας νεαρός χτυπήθηκε από γκλόμπ και κόντεψε να σκοτωθεί. Και ο αστυνομικός τιμωρήθηκε, και ο διαδηλωτής αντιμετωπίζει πιθανή πενταετή φυλάκιση για βίαιη και παράνομη συμπεριφορά.
«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχει παρακράτος και εκεί. Οι μυστικοί αστυνομικοί ανάμεσα στους χώρους των ακροαριστερών είναι πολλοί. Ένας, μάλιστα, είχε κάνει παιδί με αυτήν που παρακολουθούσε όντας μυστικός!», σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
Επίσης, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, έχει αποφασιστεί πλέον οι πολίτες να εκλέγουν τους διοικητές της Αστυνομίας. Παρόλα αυτά, στις εκλογές που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη σημειώθηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά προσέλευσης στην κάλπη όλων των ετών, κυμαινόμενα μεταξύ 7% και 15%. Το συμπέρασμα του Ντάνιελ Τρίλινγκ είναι ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται καθώς τίποτα δεν περιμένουν ότι θα αλλάξει πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου