Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αναδημοσίευση από Καθημερινή

Ένα εγκαταλελειμμένο διώροφο κτίριο, στα Χανιά, που ήταν καταφύγιο άστεγων αλλοδαπών, τυλίχτηκε στις φλόγες, στις 3:15 τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.To παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι, βρίσκεται σε ένα μικρό στενό στην συνοικία της Σπλάντζιας στην οδό Ζερβουδάκη 37 και σε αυτό είχαν βρει καταφύγιο 4 οικονομικοί μετανάστες. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Νίκο Σκουλούδη, «η φωτιά κατάστρεψε τα κρεβάτια τους, τα πατώματα και τα μεσοπατώματα που ήταν ξύλινα» . Όπως ο ίδιος είπε, «έγινε μια αναφορά για κάποιες φασαρίες, κατόπιν ακολούθησε πυρκαγιά, ωστόσο με την άφιξη της πυροσβεστικής δεν βρέθηκε κανείς από τους ενοίκους».

Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 4 άνδρες. Το έργο των πυροσβεστών ήταν δύσκολο καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των οχημάτων και χρειάσθηκε να γίνει εγκατάσταση και να χρησιμοποιηθούν κρουνοί που υπάρχουν στην συνοικία. Παράλληλα υπήρχε και πρόβλημα με τα διπλανά κτίρια, όμως η έγκαιρη επέμβαση αποσόβησε τα χειρότερα.

Νωρίτερα ακόμα ένα περιστατικό κινητοποίησε τις αρχές καθώς στις 9:30 το βράδυ της Τρίτης, πυρκαγιά ξέσπασε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην πλατεία Μαρκοπούλου, στο κέντρο της πόλης. Ιδιοκτήτης του οχήματος είναι ένα μέλος του Φόρουμ Μεταναστών. Η φωτιά προκάλεσε ζημιές στον κινητήρα και τα λάστιχα του αυτοκινήτου, ύψους 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, «ανιχνεύτηκαν ίχνη βενζίνης με την οποία είχε περιλουστεί το όχημα. Ερευνάται η πιθανότητα εμπρησμού από πρόθεση» .

....................................................

Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι πως προκλήθηκε εμπρησμός στο αμάξι του Μάρκου Χατζησάββα, μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, που είχε σημαντικό ρόλο στην απεργία πείνας των 300. Είχε δεχθεί απειλές ενώ φασιστοφυλλάδες στην περιοχή των Χανίων έχουν στοχοποιήσει όσους είχαν εμπλοκή με την απεργία πείνας.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΣΥΛΟ: ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΟ...

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Η Ελλάδα, μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία, κατατάσσεται στην έκτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών που δέχονται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου μεταναστών ανάλογα με τον πληθυσμό, σύμφωνα με στοιχεία του 2010 για το άσυλο, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Η Κύπρος δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό, (3.600 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Ακολουθούν η Σουηδία (3.400 αιτήσεις), το Βέλγιο (2.400), το Λουξεμβούργο (1.600), η Αυστρία (1.300) και η Ελλάδα, η Δανία και η Ολλανδία (910 αιτήσεις).

Συγκεκριμένα, το 2010 στην ΕΕ έγιναν συνολικά 257.815 αιτήσεις ασύλου (515 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων), έναντι 264.000 αιτήσεων το 2009. Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονταν από Αφγανούς (8%), Ρώσους (7%), Σέρβους (7%), Ιρακινούς (6%) και Σομαλούς (6%). Στην ΕΕ εξετάστηκαν συνολικά 222.105 περιπτώσεις αιτήσεων ασύλου, εκ των οποίων απορρίφθηκε το 75%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2010 δέχθηκε 10.275 αιτήσεις ασύλου (έναντι 15.900 αιτήσεις το 2009). Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από το Πακιστάν (27%), τη Γεωργία (11%) και το Μπανγκλαντές (10%). Το 2010 οι ελληνικές Αρχές εξέτασαν συνολικά 3.455 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 105 και οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία δέχθηκε τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου το 2010, με 51.600 αιτήσεις. Ακολουθούν η Γερμανία (48.500 αιτήσεις), η Σουηδία (31.900 αιτήσεις), το Βέλγιο (26.100), η Μ. Βρετανία (23.700), η Ολλανδία (15.100), η Αυστρία (11.100) η Ελλάδα (10.300) και η Ιταλία (10.100).

Την ίδια ώρα, οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου κινούνται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς. Από τα 8.803 αιτήματα έχουν εξεταστεί τα 902 κι από αυτά απορρίφθηκαν τα 866.

Εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό άλλες 47.155 υποθέσεις που ίσως πάρουν από δύο μέχρι και τρία χρόνια. Άσυλο δόθηκε μόνο σε 902 μετανάστες, μιλάμε δηλαδή για το σχεδόν «ανύπαρκτο» ποσοστό του 0,55%. Σε 33 άτομα χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής προστασίας, το οποίο διαρκείόμως για δύο χρόνια.

Για το ζήτημα μίλησε στο tvxs, ο Παναγιώτης Δημητράς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Για τον κ. Δημητρά «οι αργοί ρυθμοί σήμερα εξηγούνται και από την εκκρεμότητα 47.000 αιτήσεων». Επισημαίνει όμως ότι «στο ξεκίνημα ήταν αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας αποτροπής υποβολής αιτήσεων, αποτροπής χορήγησης ασύλου και δικαιολογημένης κρυφής ελπίδας ότι τα αιτούντα άτομα θα έχουν φύγει προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα πριν ολοκληρωθεί η εξέταση, ώστε να απορριφθεί για τυπικούς λόγους».

Ο κ. Δημητράς φέρνει ως απτό παράδειγμα την υπόθεση M.S.S και την καταδίκη της Ελλάδας (και του Βελγίου) από τη Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επαναπροώθηση του Αφγανού πρόσφυγα. «Σημαδιακό είναι πως όσο και να ψάξει η Ελλάδα να βρει τον M.S.S για να του παράσχει όσα δεσμεύθηκε πως θα κάνει σε εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΔΑ δεν θα τον βρει πια εδω...», καταλήγει.

Τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό εξετάζονται από αστυνομικούς στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, που κάνουν και τη σχετική έκθεση. Όταν αυτά απορρίπτονται επανεξετάζονται από επιτροπές, που συγκροτούνται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών ή του υπουργείου Δικαιοσύνης, από έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όμως, οι ρυθμοί λειτουργίας των επιτροπών αυτών, που άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι επίσης υπερβολικά αργοί.Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω επιτροπές έχουν εξετάσει μόνον 157 περιπτώσεις από τα 47.155 αιτήματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Αυτή τη χρονική περίοδο λειτουργούν πέντε δευτεροβάθμιες επιτροπές. Για να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών για το σύνολο των αιτημάτων θα πρέπει να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια. Η διαδικασία όμως δεν τελειώνει εκεί, οι μετανάστες που δεν θα δικαιωθούν μπορούν να απευθυνθούν στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου θα ξεκινήσει άλλη μία χρονοβόρα διαδικασία.

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ Β.ΑΦΡΙΚΗ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι κάτοικοι του νησιού Λαμπεντούζα στη Σικελία, για να μπλοκάρουν το αυξανόμενο κύμα προσφύγων από τη Βόρειο Αφρική, που ήδη έχουν κατακλύσει το νησί. Την ίδια στιγμή, να μην ξεχνούν το παρελθόν τους ως μετανάστες συμβουλεύει τους Ιταλούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Αντιμέτωπη με νέα κύματα μεταναστών βρίσκεται η Ιταλία, όπου καταφεύγουν καθημερινά χιλιάδες Βορειοαφρικανοί πρόσφυγες. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού Λαμπεντούζα στα νότια της Σικελίας, που απέχει μόλις 113 χιλιόμετρα από την Τυνησία. Περίπου 2.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στο νησί τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερος αριθμός αφίξεων που σημειώθηκε από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη βορειοαφρικανική χώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν 7.000 Βορειοαφρικανοί σε ένα νησί με πληθυσμό 5.000 κατοίκων.
Χθες, οι κάτοικοι του νησιού μπλόκαραν το μώλο στον οποίο αποβιβάζονται οι μετανάστες από την Τυνησία και την Λιβύη. Έκλεισαν την είσοδο του λιμανιού χρησιμοποιώντας τα πλεούμενα των ίδιων των μεταναστών, ενώ με κάδους απορριμμάτων και μεγάλες πλάκες τσιμέντου έκλεισαν και το δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα του νησιού. Παράλληλα, οι γυναίκες κάτοικοι κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας.
Ο Ραφαέλε Λομπάρντο, περιφερειάρχης της Σικελίας, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα «ναυτικό φράγμα» μπροστά στη Λαμπεντούζα, με τη χρήση μεγάλων πλοίων στα οποία θα επιβιβάζονται οι μετανάστες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί την Κυριακή ότι θα χρησιμοποιήσει πλοία φίλων του, εφοπλιστών, για να μεταφερθούν οι μετανάστες σε άλλα κέντρα «φιλοξενίας» της χώρας, μέχρι στιγμής όμως παραμένουν στο νησί. Παράλληλα χίλιοι Ερυθραίοι, Σομαλοί και Λίβυοι που σάλπαραν από την Τρίπολη αποβιβάσθηκαν, τη Δευτέρα, στο νησί Λινόζα, επίσης κοντά στη Σικελία.
«Εμφανίζονται κατά καιρούς αντιδράσεις κάπως βεβιασμένες σε επίπεδο κοινής γνώμης, στις οποίες δε χρειάζεται να επιδιδόμαστε», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην Corriere Della Sera. «Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία έχει υπάρξει χώρα μεταναστών. Σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι Ιταλοί κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο», συμπλήρωσε.
Σε όλες τις περιφέρειες απευθύνθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, ζητώντας τους να δεχθούν τους πρόσφυγες που δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εξετάζει τη δυνατότητα παροχής χρηματικού κινήτρου (μέχρι και 1.700 ευρώ, με κάλυψη της ΕΕ) σε όσους μετανάστες δεχθούν να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εμείς οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες που έχουμε ξεκινήσει μια κινητοποιήση από 22/11/2010 στα Προπύλαια, διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματα μας για πολιτικό άσυλο.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από τη πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα μας για πολιτικό άσυλο, η μόνη ανταπόκριση που έχει υπάρξει μέτα από (60) μέρες απεργία πείνας ήταν να ανοίξουν κάποιες επιτροπές για να εξεταστεί το αίτημα ασύλου, παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν 47,000 αιτήσεις για να εξεταστούν και χρειάζονται πάνω από 30 χρόνια, επομένως είναι σαφές πώς η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί πάλι να μας κοροϊδέψει, εμείς όμως θέλουμε να συνεχίζουμε τον αγώνα μας και χρειαζόμαστε τη δική σας υποστήριξη.

Σας καλούμε στην ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28/3/2011/ (7:00 μμ) στα Προπύλαια στην οποία συμμετέχουν όλες οι αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και πολιτικό-κοινωνικές οργανώσεις και θα τεθούν διάφορες προτάσεις με θέμα το πολιτικό άσυλο.

Η παρουσία σας είναι σημαντική για μας διότι έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Επιτροπή Αφγανών πολιτικών προσφύγων

ΟΗΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr/

Μείωση σημείωσε ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις πλούσιες χώρες το 2010 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR). Σύμφωνα με την HCR, οι αιτήσεις μειώθηκαν υρίως στη νότια Ευρώπη όπου ο αριθμός των αφίξεων των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου από την Αφρική και την Ασία επίσης μειώθηκε κατά ένα τρίτο.

Όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της HCR, 358.800 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου σε 44 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες το 2010, δηλαδή κατά 5% λιγότεροι σε σχέση με το 2008 και το 2009 και τουλάχιστον 40% λιγότεροι σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.

"Η παγκόσμια δυναμική για τη χορήγηση ασύλου αλλάζει. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυξάνεται από τη μια χρονιά στην άλλη σε έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι: "Πρέπει να εξετάσουμε τα βαθύτερα αίτια για να καθορίσουμε αν αυτή η μείωση οφείλεται στον περιορισμό των παραγόντων αναχώρησης στις περιοχές καταγωγής ή στους αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση στις χώρες για τη χορήγηση ασύλου".

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μαρτυρούν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλo μειώθηκαν κατά 33% το 2010 σε οκτώ χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Μάλτα,στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία αλλά και στην Αλβανία.

Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 94% στη Μάλτα, κατά 53% στην Ιταλία, κατά 36% στην Ελλάδα. Παράλληλα οι αιτήσεις αυξήθηκαν στη Γερμανία (49%), τη Σουηδία (32%), τη Δανία (30%). Σημειώνεται ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είχαν αύξηση 31%, δηλαδή συνολικά 8.600 αιτήσεις για τις δύο χώρες.

Επίσης οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν ο πιο περιζήτητος προορισμός με 55.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου το 2010, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατατέθηκε από την Κίνα, δηλαδή 6.500 περισσότερες σε σχέση με το 2009.

Η Γαλλία είναι στη δεύτερη θέση με 47.00 αιτήσεις ασύλου, καταγράφοντας αύξηση 13% με αιτήσεις κυρίως από μετανάστες από τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές, την Αϊτή.

Τέλος, η Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41.300 αιτήσεις, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, με τη μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων για χορήγηση ασύλου να είναι οι Σέρβοι του Κοσόβου και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Κινέζοι.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι των φασιστικών επιθέσεων και να σταματήσει η αστυνομία να συγκαλύπτει αυτά τα ρατσιστικά εγκλήματα» ζητούν ανάμεσα σε άλλα κοινωνικοί φορείς οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Νίκαιας με αντικείμενο «τις φασιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στις γειτονιές τις Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Ρέντη σε βάρος των Πακιστανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή».

Ακολούθησε η εξής ανακοίνωση:

Θεωρούμε απαράδεκτο κάτοικοι της περιοχής μας να δέχονται βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις με κίνδυνο τη ζωή τους, εξ αιτίας της καταγωγής τους και το χρώμα του δέρματός τους. Στις γειτονιές που ιστορικά κατοικούνται εδώ και έναν αιώνα από Πρόσφυγες, στις γειτονιές της Αντίστασης στη Ναζιστική Κατοχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε κάθε τι δυνατό προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στις πλατείες και στους δρόμους, να έχουν δημοκρατικά δικαιώματα, δωρεάν παιδεία και υγεία, μέτρα στήριξης και ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Ζητάμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι των φασιστικών επιθέσεων και να σταματήσει η αστυνομία να συγκαλύπτει αυτά τα ρατσιστικά εγκλήματα. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια, τις Δημοτικές Κινήσεις, τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων, τα 15μελή των μαθητών, τους μαζικούς φορείς των περιοχών του Πειραιά, να καταδικάσουν αυτές τις φασιστικές επιθέσεις και να δώσουν μαζική απάντηση στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτοί που δε χωράνε στις γειτονιές μας είναι οι φασίστες και οι ρατσιστές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών, να δώσει άσυλο στους πρόσφυγες, να σταματήσει την ανέγερση φράχτη στον Έβρο Σαν πρώτο βήμα καλούμε Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο την Κυριακή 27/3 στις 3μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου Νίκαιας.

Συνυπογράφουν:

Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, Δήμος Κορυδαλλού, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Δημοτική Κίνηση Πειραιά “Ανταρσία στο Λιμάνι”, Δημοτική Κίνηση Νίκαιας- Ρέντη “Κόντρα στο Ρεύμα”, Δημοτική Κίνηση Κορυαδαλλού “Πάμε Αλλιώς”, ΕΕΔΔΑ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Ενωση Μεταναστών Εργατών, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Νίκαιας-Κορδαλλού.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ "ΠΑΡΕΛΑΣΕ" ΞΥΛΟΚΟΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11.00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, όταν ομάδα ακροδεξιών, μέλη της Χρυσής Αυγής, φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα ενώ επιτέθηκαν με καδρόνια κατά μεταναστών που βρέθηκαν στο χώρο της πλατείας. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την έναρξη της παρέλασης, ωστόσο οι ακροδεξιοί αργότερα επιτέθηκαν στα Προπύλαια κατά των Αφγανών απεργών πείνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

Πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα 100-150 ακροδεξιών συγκεντρώθηκε μπροστά από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" και φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά πολιτικών αλλά και κατά των μεταναστών, κυρίως των Αλβανών - παρόμοια με εκείνα που φώναζαν στην περσινή παρέλαση οι βατραχάνθρωποι των ενόπλων δυνάμεων. Τα άτομα αυτά έφεραν καδρόνια και άρχισαν να καταδιώκουν κάποιους μετανάστες που βρέθηκαν εκεί πουλώντας ελληνικές σημαίες, χτυπώντας τους άγρια με τα καδρόνια και τα χέρια τους.

Στην πλατεία Συντάγματος ήταν παρούσες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ωστόσο δεν απέτρεψαν την επίθεση ενώ δεν έγιναν ούτε προσαγωγές, ούτε συλλήψεις.

Γύρω στις 12.00, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με τη συνοδεία της Αστυνομίας κατευθύνθηκε προς το χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστήμιου Αθηνών όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Οι ακροδεξιοί, οι οποίοι πετούσαν φέιγ-βολάν της Χρυσής Αυγής με ρατσιστικά μηνύματα και ήταν οπλισμένοι με καδρόνια, επιτέθηκαν κατά των απεργών πείνας, χτυπώντας τους και σκίζοντας τα πανό που έχουν αναρτημένα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν στα πόδια δύο πρόσφυγες. Και πάλι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν για να αποτρέψουν την ρατσιστική επίθεση.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ-ΡΕΝΤΗ

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/

Δυο νεαροί άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία για την υπόθεση των άγριων ρατσιστικών επιθέσεων εις βάρος μεταναστών στη Νίκαια. Οι δυο βρίσκονται κατηγορούμενοι για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία» και παράβαση του νόμου «περί όπλων».

«Βραδινές ώρες της 21-3-2011, στη Νίκαια, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας, συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 19 και 22 ετών, κατηγορούμενοι για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία» και παράβαση του Ν. «περί όπλων». Οι ανωτέρω συλληφθέντες είναι οι δράστες της επίθεσης - τραυματισμού σε βάρος δύο (2) αλλοδαπών, υπηκόων Πακιστάν, ηλικίας 22 και 28 ετών, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 17-3-2011 στη Νίκαια» αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, και προσθέτει: «Εξεταζόμενοι αποδέχθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες, ενώ στη κατοχή του 19χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μία (1) σιδερογροθιά. Ο 22χρονος δράστης υπέδειξε στους Αστυνομικούς το σημείο που είχαν απορρίψει το μέσο διάπραξης των σωματικών βλαβών (μαχαίρι) το οποίο και κατασχέθηκε». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπροσώπων της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή και της Ένωσης μεταναστών εργατών που παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, συνολικά 60 αλλοδαποί έχουν νοσηλευθεί το τελευταίο τρίμηνο, ύστερα από επιθέσεις, που δέχθηκαν κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας έως και 20 ετών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΡΕΝΤΗ

Δύο πακιστανοί μετανάστες μαχαιρωμένοι που νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο και δεκάδες άλλοι με σπασμένα πόδια, χέρια και χτυπήματα στο κεφάλι είναι ο τραγικός απολογισμός μίας σειράς φασιστικών επιθέσεων σε βάρος τους, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Νίκαιας και του Ρέντη.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφουν μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας, ομάδα περίπου 40 ατόμων με μηχανάκια κυκλοφορούν νύχτα σε αυτές τις περιοχές, επιτίθονται με βία κατά μεταναστών φωνάζοντας «φύγετε από δω» και αφήνοντάς τους αιμόφυρτους. Οι πιο σκληρές επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου Νίκαιας και στην πλατεία του Ρέντη. Την ίδια στιγμή το αστυνομικό τμήμα Νίκαιας δεν έχει αφήσει κανέναν μετανάστη να καταθέσει μήνυση, τρομοκρατώντας όσους απευθύνθηκαν ότι θα «μπλέξουν χειρότερα».

Αυτού του είδους οι φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις είναι πρόκληση για κάθε κάτοικο της περιοχής. Δεν πρέπει να αφήσουμε μία μειοψηφία φασιστών τραμπούκων να εξαπολύουν ρατσιστικά πογκρόμ τις νύχτες σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Υπεύθυνη για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που με εξαγγελίες για φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσπαθεί να μετατρέψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση, τη στιγμή που συγχωνεύει χιλιάδες σχολεία και αφήνει τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες να διαλύονται από τις περικοπές. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια, τις Δημοτικές Κινήσεις, τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων, τα 15μελή των μαθητών, τους μαζικούς φορείς των περιοχών του Πειραιά, να καταδικάσουν αυτές τις φασιστικές επιθέσεις και να δώσουν μαζική απάντηση στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτοί που δε χωράνε στις γειτονιές μας είναι οι φασίστες και οι ρατσιστές.

Νομιμοποίηση όλων των Μεταναστών, Άσυλο και στέγη στους Πρόσφυγες, Όχι στο τείχος του αίσχους, Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές. Καλούμε:

*Συνέντευξη Τύπου Τρίτη 22/3 1μμ στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας (Κρατίνου 7, 8ος Όροφος, πλατεία Κοτζιά).

*Σύσκεψη Πέμπτη 24/3 7.30μμ Δημαρχείο Νίκαιας

*Αντιρατσιστικό- Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο, Κυριακή 27/3, 3μμ πλατεία Αγίου Νικολάου Νίκαιας

Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος - Ένωση Μεταναστών Εργατών - Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: ΑΝΘΕΙ Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Αύξηση έχουν σημειώσει στις ΗΠΑ οι τρομοκρατικές ενέργειες από λευκούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές, τέσσερις δεκαετίες μετά τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Τα θύματα τέτοιων επιθέσεων μπορεί να φαίνονται λίγα μπροστά στους 30.000 θανάτους από όπλα ετησίως στις ΗΠΑ, αλλά έχουν ως συνδετικό κρίκο λευκούς εξτρεμιστές της ακροδεξιάς πτέρυγας.

Στο Πίτσμπουργκ δολοφονήθηκαν τον Απρίλιο του 2009 τρεις αστυνομικοί από τον ρατσιστή Ρίτσαρντ Ποπλόσκι, λευκό εξτρεμιστή που φοβόταν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα του στερούσε την άδεια οπλοκατοχής. Από δύο αστυνομικούς ο καθένας δολοφόνησαν οι Τζόσουα Κάρτραϊτ και Τζον Πάτρικ Μπέντελ, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση συνωμοτούσε εναντίον τους. Επίσης ο ρατσιστής Τζέιμς Μπραν δολοφόνησε ένα φρουρό στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Φυσικά, και οι πολιτικοί αποτελούν συχνό στόχο, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίθεση εναντίον της βουλευτού Γκαμπριέλ Γκίφορντς στην Τουσόν που κατέληξε σε μακελειό με 6 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Στη Γουίτσιτα το 2009, ο γιατρός Τζωρτζ Τίλερ δολοφονήθηκε μέσα σε εκκλησία από το Σκοτ Ρόντερ, εξτρεμιστή κατά των αμβλώσεων. Σε εκκλησία του Νόξβιλ, ο οδηγός φορτηγού Ντέιβιντ Άτκινσον σκότωσε 2 άτομα και τραυμάτισε 6, φωνάζοντας ότι μισεί τους Δημοκράτες και αποκαλώντας την εκκλησία μέρος του φιλελεύθερου κινήματος.

Στη Μασαχουσέτη, ο νεοναζί Κιθ Λουκ έβαλε στόχο να σκοτώσει «όσο περισσότερους Εβραίους, μαύρους και ισπανόφωνους μπορούσε» και όδευε προς τη συναγωγή όταν συνελήφθη για τη δολοφονία δύο ισπανόφωνων και το βιασμό ενός τρίτου.

Εκτός από πυροβολισμούς, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερης κλίμακας μεθόδους. Το 2010, ο Τζόζεφ Στακ εξοργισμένος από τον φορολογική πολιτική έπεσε με το μικρό του αεροπλάνο σε γραφείο, που έχτιζε σπίτια για υπαλλήλους της εφορίας, σκοτώνοντας 2 άτομα και τραυματίζοντας 13.

Το 2008, ο νεοναζί Τζέιμς Κάμινγκς δολοφονήθηκε από την κακοποιημένη σύζυγό του, σύμφωνα με την οποία απεχθανόταν τον Ομπάμα και σκόπευε να κατασκευάσει βόμβα με ραδιενεργά υλικά, που βρέθηκαν στο υπόγειό του. Μάλιστα η σχετική έρευνα του FBI αποκαλύφθηκε από το Wikileaks.

Σε όλες τις παραπάνω και σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι δράστες συνήθως χαρακτηρίζονται διαταραγμένοι ψυχολογικά. Ακόμα και στην προαναφερθείσα περίπτωση του φορτηγατζή του Νόξβιλ, παρόλο που στόχος του ήταν ξεκάθαρα οι Δημοκρατικοί. Η πτώση του αεροπλάνου του Τζόζεφ Στακ χαρακτηρίστηκε απλή αυτοκτονία.

Τα μέσα επικεντρώνονται συχνά στην πολιτική πλευρά του ζητήματος, κατηγορώντας για παράδειγμα τη συντηρητική και υπέρ των όπλων πολιτική της Σάρα Πέιλιν για την επίθεση στην Τουσόν. Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Μπρουκς, από την άλλη, υποστήριξε ότι η πολιτική δεν έχει σχέση με τέτοιες δολοφονίες, μιλώντας για έλλειψη εμπάθειας προς τους ψυχικά άρρωστους.

Ωστόσο, στην περίπτωση του μουσουλμάνου Μαγιόρ Νιδάλ Μαλίκ Χασάν, υπεύθυνου για το μακελειό στο Φορτ Χουντ με 13 νεκρούς και 30 τραυματίες, δεν υπήρξε καμία εμπάθεια. Ο στρατιωτικός ψυχίατρος Χασάν ήταν διαταραγμένος ψυχικά από τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό από συναδέλφους του. Παρόλα αυτά, η ενέργειά του, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση αποστολής του στο μέτωπο, χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική λόγω της καταγωγής του.

Τέσσερις δεκαετίες μετά τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ανθεί και τα θύματά του αυξάνονται, χωρίς να παρατηρεί κανείς τον κοινό παρονομαστή. Οι ρατσιστές, οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί είναι παρόντες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ωστόσο οι δράσεις τους δεν χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές παρά τον ξεκάθαρα τρομοκρατικό τους χαρακτήρα.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Αναδημοσίευση απο www.enet.gr

Στις 21 Μαρτίου του 1960, η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά των φοιτητών που διαδήλωναν στην πόλη Σάρπ-βιλ, σκοτώνοντας εβδομήντα διαδηλωτές και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Ο Νιγηριανός MC Yinka (3), που ραπάρει για τα δικαιώματα των μεταναστών Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειονότητας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη ρατσιστική θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Το 1966, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, καθιέρωσε αυτήν την ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1986, οι Public Enemy ηχογραφούσαν το ντεμπούτο τους «Υο! Bum Rush the Show», μεταμορφώνοντας το χιπ χοπ σε μια μουσική ενάντια στον ρατσισμό που βίωναν οι μειονότητες στις ΗΠΑ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού αύριο, και ενώ οι μετανάστες απεργοί πεινας στο Μέγαρο Υπατίας δικαιώνονταν, οι μετανάστες μουσικοί της Αθήνας που παίζουν χιπ χοπ μίλησαν στο «7» για τη δύναμη της μουσικής και τα μηνύματά τους.

«Το χιπ χοπ είναι ένα ιδανικό μέσο για να περάσεις τα μηνύματα», εξηγεί ο MC Yinka. «Βασικό του στοιχείο είναι ο λόγος που είναι αιχμηρός, άμεσος και μεστός. Ετσι, μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο για ανθρώπους που αγωνίζονται, να ταυτιστεί με κάποιους αγώνες, να γίνει σημαία για κάποιους άλλους. Το σημαντικό με τη μουσική είναι η μνήμη που μπορεί και κουβαλάει. Για παράδειγμα, τώρα με την "Υπατία", οι "Υπεραστικοί" έβγαλαν ένα τραγούδι όπως το "Νερό και Αλάτι" που σηματοδότησε την πρόσφατη απεργία πεινας και πάντα θα τη θυμίζει».

Ο MC Yinka, ο Μανώλης Αφολάνιο, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τη Νιγηρία, είναι γνωστός ως ράπερ για τον επιθετικό λόγο στα χιπ χοπ κομμάτια του και για τις συνεργασίες του με πολλούς μουσικούς. Ο ίδιος έχει καταθέσει την εμπειρία του ως μετανάστη στον δικό του «Χαιρετισμό», με τους στίχους «Χαιρετώ με σεβασμό τον δικό σου αγώνα, παίρνω φως και τραγουδώ τη δική σου εικόνα». Οπως εξηγεί, «είναι ένα τραγούδι που μιλάει για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες με τα χαρτιά, τις ατέλειωτες ουρές, αλλά και για όσους βρίσκουν το θανάτο στα σύνορα και τις φυλακες».

Ο αγώνας των 300 απεργών πείνας έληξε όταν η κυβέρνηση ικανοποίησε μέρος των αιτημάτων τους. «Δεν ήταν νίκη, δεν μπορείς να μιλάς για νίκη σε μια απεργία πείνας. Ηταν όμως μια ενθαρρυντική εξέλιξη» λέει. «Το σημαντικό είναι ότι ο αγώνας των 300 μπορεί να γίνει πρότυπο για όσους θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Και οι εποχές που ζούμε χρειάζονται αγώνες».

Οσο για τον ρατσισμό βλέπει μια ποιοτική, όχι τόσο ποσοτική διαφορά από το παρελθόν. «Οι ρατσιστές πάντα υπήρχαν», όπως πιστεύει, «μόνο που τώρα απέκτησαν πολιτική στέγη. Από τη μια στο κοινωνικό-λαϊκό επίπεδο υπάρχουν οι χρυσαυγίτες, ενώ στο πολιτικό πεδίο όσα κόμματα βρίσκονται κοντά στις ιδέες τους. Ετσι, μπορούν να διεξάγουν ένα ανταρτοπόλεμο στις πόλεις, όπως με την κατάληψη της πλατείας στον Αγιο Παντελεήμονα. Λίγα χρόνια πριν, δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να απαγορεύσουν μια συναυλία σε μια πλατεία».

Ο MC Yinka μετα τον δίσκο του «Αλάνα» ετοιμάζει και νέο δίσκο, που, όπως λέει, θα τον διαθέσει δωρεάν μέσα από το Ιντερνετ. Φυσικά με στίχους που ανατέμνουν την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Και, όπως καταλήγει, «η μουσική, αν δεν πλαισιώνεται από έναν λόγο προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό, είναι νεκρή. Αρκεί βέβαια να υπάρχει μια ισορροπία για να μην καταλήξεις γραφικός».

«Μετανάστη σε δύσκολες στιγμές/ χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα». Με αυτούς τους στίχους στα αλβανικά και έναν ευφάνταστο χιπ χοπ ήχο, οι τρεις ράπερ Kurorat Fiks είχαν ανέβει στη σκηνή του περσινού 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Τώρα ο Αντι και ο Αρογκάντι έχουν μείνει οι δυο τους. «Μας σταμάτησε η αστυνομία στο δρόμο στη Θεσσαλονίκη αφού είχαμε τελειώσει μια συναυλία», εξηγούν. «Ο Μπλέρο είχε πρόβλημα με τα χαρτιά και βρέθηκε πίσω στην Αλβανία». Το συγκρότημα φτιάχθηκε πέρσι, από τα παιδιά που παίζανε σεάλλα συγκροτήματα. «Ξεκινήσαμε με όρεξη», λένε, «βγάλαμε και τον πρώτο δίσκο. Στα ελληνικά μεταφράζεται «Από τον τόπο του συμβάντος», όπου τραγουδούσαμε για την Αθήνα, τη μετανάστευση και τη μουσική».

Οι στίχοι τους μιλάνε για την καθημερινότητά τους. «Ραπάρουμε για την πολιτική κατάσταση, για το πώς βλέπουν τον μετανάστη οι Ελληνες αλλά και οι Αλβανοί στη χώρα μας, για την αστυνομία και τον τρόπο που μας φέρεται, για τον Μπερίσα που σκότωσε τους διαδηλωτές. Και τραγουδάμε στα αλβανικά γιατί είναι η γλώσσα που εκφραζόμαστε καλύτερα, δεν πιστεύουμε όμως σε κανενός είδους σημαίες».

Οι «Kurorat Fiks» έχουν υιοθετήσει το σύνθημα του πανκ «Κάν' το μόνος σου». Εχουν δικό τους στούντιο στον Βύρωνα, με τη δική τους δισκογραφική, την BAV records, όπου μαζεύονται αλβανικά ραπ συγκροτήματα, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν δίσκο με όλη την παρέα και τίτλο «Το μικρόφωνο της γειτονιάς», ανεβάζουν τα βίντεό τους στο youtube, το «νέο MTV» όπως το περιγράφουν, πουλάνε το cd στις συναυλίες τους ή το προσφέρουν δωρεάν στο Ιντερνετ και παίζουν σε κλαμπ αλλά και σε πλατείες και σε συναυλίες αληλεγγύης σε μετανάστες και φυλακισμένους. Και παραμένουν αυθεντικοί σε ένα χιπ χοπ ως τρόπο ζωής. Οπως λέει και ένα κομμάτι τους, «το ραπ μας δεν έχει τιμή, δεν παίρνει βραβεία/ γαμώ τη δισκογραφία σας».

«Δεν έχει τόσο σχέση η οικονομική ύφεση με τον ρατσισμό», πιστεύει ο Τζεφ Γκονσάλες, ο ράπερ και μουσικός από τον Αγιο Δομήνικο, που υπογράφει ως «BnC». «Ο ρατσισμός είναι ζήτημα παιδείας, όχι οικονομίας. Γι' αυτό και η απεργία πεινας των 300 ήταν από την αρχή ένα λεπτό ζήτημα. Γενικά δεν είναι εύκολο να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα, ίσως γιατί ακόμα οι Ελληνες δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν το διαφορετικό. Και ούτε η γραφειοκρατία του συστήματος βοηθάει».

Με πρόσφατη κυκλοφορία τον δίσκο «Ruff, Rowdy & Unfocused», όπου μπλέκει στο χιπ χοπ του την ελεκτρόνικα, τη λάτιν και τα μπλούζ και με συμμετοχές του MC Yinka, και του κολομβιανού ράπερ Fernandez MC, υπογράφει ένα πολυεθνικό χαρμάνι ήχων γεμάτο αισιοδοξία. «Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου» εξηγεί. «Πιστεύω πως οτιδήποτε και να συμβαίνει γύρω σου, το παν είναι να πας μπροστά. Αλλιώς μένεις στάσιμος. Ξέρω τι συμβαίνει, αλλά δεν δέχομαι να κάνω τα αρνητικά συμβάντα γύρω μου κομμάτι της ζωής μου και της μουσικής μου».

Ο Τζεφ ραπάρει στα αγγλικά. «Με βολεύει γιατί είναι πιο εύκολο να βγει αυτό που θέλω να πω και έχω ευρύτερο λεξιλόγιο». Και ραπάρει για όσα βλέπει γύρω του. «Τώρα πια δεν θεωρώ τον εαυτό μου μετανάστη» προσθέτει, «γιατί έχω ζήσει πάνω από είκοσι χρόνια στην Ελλάδα και νιώθω ότι την ξέρω καλά. Εχω ταυτιστεί αρκετά με την ελληνική νοοτροπία, αφού... βρίζω πια στα ελληνικά. Ηρθα πολύ νωρίς, δεν βίωσα ποτέ κάποιας άγριας μορφής ρατσισμό, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Και τώρα πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές μορφές ρατσισμού πέρα από το χρώμα, τη φυλή ή την κοινωνική τάξη».

«Εγώ δεν είμαι εμπόρευμά σας/ θα παλέψω για το δίκιο μου». Ο Κριστιάν είναι ράπερ στην εννιαμελή κολεκτίβα των «Familia Ideale». «Είμαστε η ιδανική οικογένεια, όπως λέει το όνομά μας, έτσι νιώθουμε όλοι σε αυτό το συγκρότημα» βεβαιώνει. Για τον ίδιο, το ραπ ξεκίνησε ως μια «επανάσταση εναντίον του ρατσισμού στην Αμερική», αλλά τώρα μιλάει για την «καθημερινή ζωη».

Οι «Familia Ideale» ξεκίνησαν το 2004 από πιτσιρικάδες αλβανούς μετανάστες στην Αθήνα και από το 2008 αποφάσισαν να ασχοληθούν πιο επαγγελματικά με τη μουσική. Ηχογραφούν μόνοι τα τραγούδια, γυρίζουν βίντεο και τα ανεβάζουν στο Ιντερνετ, στο facebook τους και κρατάνε όπως λένε το ραπ τους αντεργκράουντ. «Δεν θα αλλάξω ποτέ το στιλ μου για τα λεφτά και για τη δόξα» τραγουδάνε. «Θέλουμε να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο της αλβανικής ραπ κουλτούρας. Γιατί οι Αλβανοί δεν ξέρουν τι ακούνε. Νομίζουν ότι το χιπ χοπ είναι αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση. Ας πετύχουμε πρώτα κάτι στην Αλβανία, και ύστερα θα βάλουμε και ελληνικούς στίχους στα κομμάτια μας. Ακόμα και ο πατέρας μου με ρωτάει γιατί δεν τραγουδάμε στα ελληνικά. Δεν είμαστε εθνικιστές, ούτε η αλβανική σημαία στα βίντεο σημαίνει κάτι παραπάνω από την καταγωγή μας. Οι στίχοι μας λένε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Και ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί ενάντια στην πολιτική εξουσία τους πολιτικούς και τις τράπεζες που ελέγχουν όλο τον κόσμο. Είμαστε ρεαλιστές και κάνουμε αυθεντικό ραπ και δεν μας ακούνε μόνο αλβανοί μετανάστες, αλλα και Ελληνες που τους αρέσει ο ρυθμός».

Δίσκο δεν έχουν ακόμα, θα τον κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι, αλλά δίνουν συναυλίες όπου βρίσκουν. Ο Κριστιάν είναι πραγματιστής, καθώς καταλήγει: «Μέρη για συναυλίες υπάρχουν, σωστοί άνθρωποι για να συνεργαστούμε δεν υπάρχουν».

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

19 ΜΑΡΤΗ: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ολοι στην αντιρατσιστική πορεία στις 19 Μάρτη.

ΞΑΝΑ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/

"Σοβαρό πρόβλημα" χαρακτήρισε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής του Μονακό και αρμόδιος εισηγητής της Συνέλευσης του Οργανισμού για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση, Ζαν-Σαρλ Γκαρντέτο τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, ύστερα και από τις πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

«Όταν η CPT αναγκάζεται να προβεί σε δημόσια δήλωση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα», διευκρίνισε ο κ. Γκαρντέτο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την έκτη επικριτική δήλωση κατά της Ελλάδας και την πρώτη που καταφέρεται κατά μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η CPT είχε πρώτη επικρίνει την Ελλάδα για τις κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων το 1997, καθώς και στο ότι, οι σχετικές συστάσεις της Επιτροπής προς την Ελλάδα, κατά το 2005, 2006, 2007 και το 2009 αγνοήθηκαν, ο εισηγητής της Συνέλευσης του Οργανισμού για τα βασανιστήρια, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να λάβει άμεσα μέτρα, για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όλων εκείνων, που για διαφορετικούς λόγους, στερούνται της ελευθερίας τους. «Είναι πλέον καιρός, να αντιδράσει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, σε φαινόμενα κακομεταχείρισης, βασανισμών και κακών συνθηκών κράτησης», καταλήγει ο Γκαρντέτο.

Και σε ένα ακόμα άρθρο από το www.tvxs.gr γράφεται:

Παρά τις συνεχείς συστάσεις, οι ελληνικές αρχές επιμένουν να μην αναλαμβάνουν καμία δράση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών, αλλά και την κατάσταση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, τονίζει σε δημόσια δήλωσή της η Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Απαξιωτικής Συμπεριφοράς ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Επιτροπή υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως η δήλωση αυτή αποτελεί εξαιρετικό μέτρο, καθώς δεν της δόθηκε άλλη επιλογή εκ μέρους της Ελλάδας.

Στη δημόσια δήλωση σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει συνολικά 10 επισκέψεις στην Ελλάδα από το 1993. Στις εκθέσεις που προέκυψαν από επισκέψεις αυτές (2005, 2007, 2008, 2009) διαπιστώθηκαν «πολύ κακές συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στη χώρα». Αλλά και κατά την επίσκεψη της CPT στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2011, οι συνθήκες παρέμεναν μη ικανοποιητικές. Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει πως στην έκθεσή της για την επίσκεψη στην Ελλάδα το 1997, εκφράστηκαν ανησυχίες αναφορικά με την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών κατά την κράτησή τους από τις ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή ξεκαθάρισε πως η κράτησή τους «επί εβδομάδες ακόμη και μήνες χωρίς να παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες και χωρίς να δίνεται ούτε καν η δυνατότητα εξωτερικών δραστηριοτήτων είναι απαράδεκτη και μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και απάνθρωπη και απαξιωτική αντιμετώπιση».

Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένως επιβεβαιώσει την Επιτροπή ότι αναλαμβάνουν δράση για τη βελτίωση της κατάστασης, τονίζεται στη δήλωση. Για παράδειγμα, σε επιστολή της 23ης Νοεμβρίου 2009, ενημέρωσαν την CPT πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών σε αστυνομικά και παραμεθόρια τμήματα θα τερματιστεί και πως στο μέλλον οι μετανάστες θα «φιλοξενούνται» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Ακόμη, έχει υποστηριχθεί πως το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στον Πειραιά, για το οποίο η Επιτροπή έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική, θα κλείσει μέχρι τις αρχές του 2010.

Δυστυχώς, τονίζει η Επιτροπή, κατά την τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες που παρείχαν οι αρχές δεν ήταν αξιόπιστες. Αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης συνεχίζουν να κρατούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών υπό ακόμη χειρότερες συνθήκες. Για παράδειγμα, στα κρατητήρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, στην περιοχή του Έβρου, μέλη της Επιτροπής έπρεπε να περπατήσουν πάνω σε ανθρώπους που βρίσκονταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να καταφέρουν να μετακινηθούν εντός του κέντρου. Υπήρχαν 146 παράνομοι μετανάστες στοιβαγμένοι σε δωμάτιο 110 m², χωρίς δυνατότητα εξωτερικών δραστηριοτήτων ή άλλων ευκαιριών να μετακινηθούν, ενώ μόνο μια τουαλέτα και ένα ντους ήταν στη διάθεση όλων τους. Οι 65 εξ αυτών κρατούνταν σε αυτές τις τραγικές συνθήκες για διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων και σημαντικός αριθμός επί περισσότερους από 4 μήνες. Δεν τους επιτρεπόταν να αλλάξουν ρούχα, ορισμένες φορές γυναίκες κρατούνταν μαζί με άντρες...

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούσαν σε όλες σχεδόν τις αστυνομικές εγκαταστάσεις που επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία της CPT. Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο στην περιοχή του Έβρου παράνομοι μετανάστες, μεταξύ αυτών νέοι και οικογένειες με παιδιά, κρατούνταν κλειδωμένοι επί εβδομάδες και μήνες σε βρόμικες, ανθυγιεινές συνθήκες σε συνωστισμένα κελιά. Όσο για το κέντρο του Πειραιά, που αναφέρθηκε και παραάνω, συνεχίζει να λειτουργεί, κρατώντας μετανάστες σε συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που διαπιστώθηκαν στο 1997. Ομοίως, το κέντρο κράτησης μεταναστών του αεροδρομίου «Ελ Βενιζέλος» της Αθήνας συνεχίζει να κρατά ανθρώπους σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που διαπιστώθηκαν προσφάτως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας, και σχετίζονται με παραβίαση των άρθρων 3 (απαγόρευση εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης ) και 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές καλούνται, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσουν ότι το ισχύον σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλείς συνθήκες κράτησης. Στη δήλωση σημειώνεται ότι «η Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω συνεχιζόμενων μεγάλων εισροών παράνομων μεταναστών στη χώρα. Είναι κρίσιμης σημασίας να παρέχει η διεθνής κοινότητα - και ιδιαιτέρως η ΕΕ - στις ελληνικές αρχές τη δέουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Όμως, αυτή η βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια σαφή εκδήλωση, εκ μέρους των ελληνικών αρχών, της βούλησής τους για την εξυγίανση της κατάστασης. Νέοι νόμοι και σχετικά προγράμματα θα πρέπει να συνοδεύονται από σειρά συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

ΚΑΜΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΛΑΟΣ...

Αναδημοσίευση από www.iskra.gr

Χθες Τρίτη 15 Μάρτη ο Δήμαρχος Αθηναίων, παρευρέθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τα «περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας». Στην παρέμβασή του, ο νέος Δήμαρχος, υπήρξε αποκαλυπτικότατος, σχετικά με το στίγμα που ο ίδιος επιδιώκει να έχει η δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της θητείας του! Από ότι φαίνεται, ο Γ. Καμίνης από τη μια μεριά, θα επιλέξει να κινηθεί στην ατζέντα της ασφάλειας και της τάξης και από την άλλη θα γενικεύσει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στα του Δήμου της Αθήνας!

Πριν αναλύσουμε τα ειδικότερα σημεία της παρέμβασης του κ. Καμίνη, ας μας επιτραπεί ένα γενικό σχόλιο: Η λέξη που ίσως επανέλαβε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο κ. Καμίνης, ήταν η λέξη «ασφάλεια», και αποτελούσε θα μπορούσαμε να πούμε το κόκκινο νήμα που διέτρεχε όλη τη συλλογιστική του. Η λέξη "ασφάλεια" συνδέθηκε από τον Γ. Καμίνη με το μεταναστευτικό, τους τοξικοεξαρτημένους, τους αστέγους και γενικά με οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα στην πόλη.

Όπως όμως γνωρίζουμε πολύ καλά, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα που οφείλονται στην κοινωνική εξαθλίωση δεν λύνονται με καταστολή, αλλά με ενδυνάμωση των δομών πρόνοιας και του κοινωνικού κράτους.... Ας δούμε όμως, τα ειδικότερα σημεία της παρέμβασης του Γ. Καμίνη στην Επιτροπή της Βουλής:

• Διαδηλώσεις: Ο Γ. Καμίνης, θεώρησε πως οι πορείες αποτελούν (από κοινού με το παραεμπόριο) τη βασική αιτία του μαρασμού του εμπορικού κέντρου (σσ προφανώς ο κ. Καμίνης δεν έχει ακούσει τίποτα για την οικονομική κρίση και το Μνημόνιο...), συνεπώς προτείνει την ψήφιση νόμου για περιορισμό των διαδηλώσεων. Ως γνωστόν, τα ίδια ακριβώς με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία είχε προτείνει ως Δήμαρχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ πριν λίγες ο ΛΑΟΣ, κατέθεσε σχετική πρόταση Νόμου.

• Μεταναστευτικό: Ο Γ. Καμίνης, από τη μια μίλησε μεν για την ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών, αλλά από την άλλη ήταν σαφέστατος στο θέμα των μεταναστών χωρίς χαρτιά: να επιστρέψουν στις πατρίδες τους! Μάλιστα είπε πως δεν προσέφερε στέγη στους 300 μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας καθώς κάτι τέτοιο θα εμφάνιζε ο Δήμο σαν να δίνει πολιτική κάλυψη σε αυτό το φαινόμενο». Αναφερόμενος στον Αγ. Παντελεήμονα και τις άλλες "μεταναστογειτονιές", έκανε και πάλι λόγο για την "ασφάλεια", μιλώντας για την ανάγκη "να καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται", "ξεχνώντας" πως εκεί η βία προέρχεται μόνο από τη Χρυσή Αυγή...

• Βοτανικός: Στο ζήτημα της διπλής ανάπλασης, ο Γ. Καμίνης, είπε πως πλέον δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο, «δείχνοντας» την απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς όμως να επιθυμεί να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες...

• Φωτισμός πλατειών: Στο ζήτημα αυτό ο Γ. Καμίνης προανήγγειλε την «υιοθέτηση πλατειών» από ιδιωτικές εταιρείες φωτισμού λόγω των υπέρογκων χρεών του Δήμου προς τους προμηθευτές. Δηλαδή κάθε λάμπα θα έχει και το χορηγό της! Δεν μας είπε όμως ο κ. Καμίνης που οφείλεται η αδυναμία του Δήμου να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Στις περικοπές του Καλλικράτη; Σε διαφθορά και κακοδιαχείριση; Άγνωστο...

• Δομές Πρόνοιας: Ο Γ. Καμίνης συνέδεσε τις δομές πρόνοιας με το ζήτημα της ασφάλειας στο ιστορικό κέντρο. Είπε δηλαδή πως πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση δομών (συσσίτια, ενδεχομένως ο ΟΚΑΝΑ κλπ), ή ακόμα και δημιουργία κινητών μονάδων συσσιτών, προκειμένου να τονωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στο κέντρο. Δηλαδή, να υπάρχει διασπορά τόσο της εξαθλίωσης όσο και της μικροπαραβατικότητας που αυτή προκαλεί! Κουβέντα για την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων κοινωνικής πρόνοιας, ή για τους νεκρούς αστέγους από το ψύχος την προηγούμενη εβδομάδα...

• Δημοτική Αστυνομία: Ο Γ. Καμίνης, έκανα ξεχωριστή αναφορά στην ύπαρξη μεικτών περιπολιών με την Αστυνομία – Δημοτικής Αστυνομίας δηλαδή στην de facto απόδοση κατασταλτικού ρόλου στη δεύτερη. Παρόλο που παραδέχτηκε πως η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει την αρμοδιότητα καταπολέμησης και δίωξης του εγκλήματος σημείωσε «πως αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να είναι απούσα».

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΗ: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Το Σάββατο 19 Μάρτη, στην Αθήνα (2:30 μ.μ. πλατεία Κοτζιά - πορεία στη Βουλή) και σε άλλες πόλεις της χώρας, διοργανώνονται κινητοποιήσεις & εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Οι κινητοποιήσεις γίνονται εν' όψει της 21ης Μάρτη - Παγκόσμιας μέρας κατά του Ρατσισμού. Αποτελούν τη συνέχεια του συγκλονιστικού αγώνα των 300 μεταναστών εργατών απεργών πείνας.
Συνδιοργανωτές των κινητοποιήσεων της Αθήνας είναι οι:
Αντιφασιστική Πρωτοβουλία "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ"
Κίνηση "Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή"
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE)
Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" & Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Μεταναστευτική Συμμαχία
Ένωση Μεταναστών Εργατών
ΚΑΣΑΠΙ ΕΛΛΑΣ (Φιλιππίνες)
Action Congo
Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Σύλλογος Μπαγκλαντεσιανών DOEL
Μαροκινή Κοινότητα
ΚΑΠΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
Σύλλογος Μαροκινών Σαχαριάν
Kαλούμε κάθε κοινωνικό φορέα να συμμετέχει, να στηρίξει τη διοργάνωση έμπρακτα, και να εκδώσει κάλεσμα.
Μέχρι στιγμής στηρίζουν: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Mέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Οικολόγοι Πράσινοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 300 ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΑΝΑΧΩΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε. Με τα χαρτιά στο χέρι και το κεφάλι ψηλά επιστρέφουμε δικαιωμένοι στα σπίτια και τις δουλείες μας μετά από 44 μέρες απεργίας πείνας.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι εξαγγελίες για 8ετία και για μείωση ενσήμων, ως προαπαιτούμενα για τη χορήγηση και ανανέωση άδειας παραμονής άμεσα, χωρίς άλλες περιστροφές πρέπει να γίνουν νόμος.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Ο αγώνας ενάντια στην καθημερινή εκμετάλλευση και τα τείχη του ρατσισμού, οι μάχες για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις, για ίσα δικαιώματα ανάμεσα σε ντόπιους και αλλοδαπούς εργαζόμενους, για μια ζωή με αξίες και αξιοπρέπεια είναι τα επόμενα μας βήματα. Μαζί με το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα θα διανύσουμε αυτό το δύσκολο και μόνο δρόμο, το δρόμο του αγώνα.

Ο αγώνας μας ενώνει. Με τα χαρτιά στο χέρι και το κεφάλι ψηλά χαιρετίζουμε και αποχαιρετούμε όλους όσους μας υποστηρίζουν. Τους αλληλέγγυους από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου, τους γιατρούς και τους συνεργάτες τους, όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό μας αυτές τις μέρες της απεργίας πείνας, όλες τις μέρες όπου η ζωή και ο θάνατος μας ζητούσαν δικαίωση κι ελευθερία.

Καλή αντάμωση στους αγώνες!

- Συγκέντρωση, Δευτέρα 14/03, στις 5.00 μ. μ., στην Υπατία

- Συγκέντρωση, Δευτέρα 14/03, στις 7.00 μ. μ., στο λιμάνι του Πειραιά (Αγ. Διονύσιος)

300 Μετανάστες Απεργοί Πείνας

ΚΙ ΑΛΛΕΣ "ΣΚΟΥΠΕΣ"....

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 18:00, στην οδό Γερανίου, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή πραγματοποιεί εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των «αστυνομικών ρατσιστικών επιχειρήσεων σκούπας».

Σύμφωνα με καταγγελίες μεταναστών, τις τελευταίες μέρες σε «ελέγχους» και περιπολίες στη Γερανίου και την Αναξαγόρα σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί μεταναστών, εισβολές σε καταστήματα, ενώ αφαιρέθηκαν κινητά. «Η επιχείρηση σκούπα καταλήγει στο γέμισμα μιας κλούβας των ΜΑΤ κάθε φορά με μετανάστες με η χωρίς χαρτιά οι οποίοι μεταφέρονται στη Π.Ράλλη. Στη συνέχεια μετά τη πολύωρη «περιποίηση» απελευθερώνονται», αναφέρει η Κίνηση.

Η Κίνηση αναφέρει χαρακτηριστικά την καταγγελία του Α. Χουσείν, μετανάστη από το Μπαγκλαντές, που «με εμφανή χτυπήματα στο πρόσωπο είναι ένα δείγμα της συνεχιζόμενης ρατσιστικής αστυνομικής εκστρατείας που δείχνει το μέτρο της υποκρισίας μιας κυβέρνησης που τάχα προωθεί νόμο κατά των διακρίσεων!» και καλεί στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19 Μαρτίου.

"ΥΔΑΤΙΝΟ" ΦΡΑΧΤΗ ΣΗΚΩΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

«Υδάτινος φράχτης» υψώνεται στα νότια σύνορα της Ευρώπης για την αποτροπή εισροής μεταναστών από τη Λιβύη και τις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Αφρικής, οι λαοί των οποίων ψάχνουν εναγωνίως οδούς διαφυγής. Σε επιφυλακή βρίσκεται εκτός από το Λιμενικό, και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ δύο φρεγάτες περιπολούν νότια της Κρήτης και δυτικότερα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, συναγερμός έχει σημάνει και στη Frontex, η οποία επίσης έχει αναπτύξει δυνάμεις στη Μεσόγειο, ενισχύοντας τη μόνιμη επιχείρησή της με το όνομα Poseidon Sea. Στην Ελλάδα, μετά τις πρώτες εξελίξεις στην Αίγυπτο και όσο εξακολουθεί να υφίσταται αναβρασμός στη βόρεια Αφρική, συνεχίζονται και οι συσκέψεις με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Λιμενικού και ΕΥΠ.

Διατυπώνονται ανησυχίες από αξιωματούχους σχετικά με το ενδεχόμενο λιμάνια της Αιγύπτου να μετατραπούν σε διαμετακομιστικά κέντρα μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που μέσω θαλάσσης θα επιχειρούσαν είσοδο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται εντατικές περιπολίες του Λιμενικού, καθώς και διακριτική συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον, ύστερα από χρόνια προβλημάτων στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία Εξωτερικών Συνόρων, Επιστροφών, Ένταξης Υπηκόων τρίτων χωρών και Προσφύγων, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει και να διαθέσει κονδύλια μέσω συγκεκριμένων δράσεων.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...

Η λήξη της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών εργατών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έγινε βάση γραπτού κειμένου το οποίο παρουσιάστηκε από τους υπουργούς της κυβέρνησης Γ. Ραγκούση, Α. Λοβέρδο, Χ. Παπουτσή και Αν. Νταλάρα στην εξαμελή αντιπροσωπεία των απεργών πείνας, την Τετάρτη 9 Μάρτη, στην 44η μέρα της απεργίας πείνας. Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει τα εξής: 1) Ως προς το καθεστώς ανοχής «Κατ’ άτομο ειδική απόφαση αναβολής επιστροφής στην χώρα με ισχύ 6 μηνών και δυνατότητα ανανέωσης επ’ αόριστο έως ότου αποκτήσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας παραμονής».

2) Ως προς τη δυνατότητα ταξιδιού «Για τους κατόχους της σχετικής βεβαίωσης παραχωρείται δυνατότητα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους χωρίς χρονικούς περιορισμούς». 3) Για την 8ετία ως αναγκαίο χρόνο νομιμοποίησης «Η κυβέρνηση θα προβεί στην μείωση των ετών που απαιτούνται προκειμένου ένας μετανάστης να αιτηθεί την άδεια παραμονής από 12 σε 8 χρόνια». Ως την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, 24 ώρες μετά τη λήξη της απεργίας πείνας, αυτό το κείμενο δεν δόθηκε στην δημοσιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης παρά μόνο από την πλευρά των απεργών πείνας. Πέραν αυτού του κειμένου στο επίπεδο της ρητής δέσμευσης επιβεβαιώθηκε

  • η μείωση του συνολικού αριθμού των ενσήμων για την ανανέωση των αδειών παραμονής από 200 σε 120 ετήσια και 50 για την απλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
  • καθώς και η ρύθμιση «δεύτερης ευκαιρίας» για όσους νόμιμους μετανάστες έχασαν τα χαρτιά τους τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της κρίσης, των απολύσεων και της ανεργίας (εκτιμώνται μεταξύ 150-200.000 από το Υπ.Εργασίας).

Αυτό αποτυπώθηκε και στην δήλωση της υφ. Αν. Νταλάρα: «Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το Υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας» (www.in.gr, 9/3/2011)

Στην βάση αυτών των γραπτών και ρητών δεσμεύσεων οι απεργοί πείνας – σωστά καταρχήν θεώρησαν – πως η υποχώρηση της κυβέρνησης είναι τέτοια που τους έδινε τη δυνατότητα να μιλούν για μερική δικαίωση των αιτημάτων τους και για «νίκη».

Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, μόλις μια μέρα μετά την λήξη της απεργίας πείνας, μεγάλο μέρος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δηλώσεων εκπροσώπων της κυβέρνησης, έχουν «εξαφανίσει» αυτή την γραπτή συμφωνία και μονότονα σχεδόν αποδομούν την ίδια την συμφωνία.

Κάτω από την ρατσιστική και συντηρητική καταιγίδα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν επιχείρησαν απλά να υποβαθμίσουν επικοινωνιακά –όπως ήταν αναμενόμενο– την συμφωνία, αλλά σχεδόν να την «ακυρώσουν», εξαφανίζοντας τους όρους της.

Παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα με δηλώσεις του Γ. Ραγκούση (www.in.gr, 10/3/2011):

«Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τους πανηγυρισμούς των απεργών πείνας ως ”προκλητική και ψεύτικη επικοινωνιακή συμπεριφορά” καθώς εκείνοι είναι που υποχώρησαν από το μοναδικό τους αίτημα.

Τόνισε ότι ουδέποτε η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα μειωθεί από 12 σε 8 χρόνια το περιθώριο παραμονής στη χώρα για την υποβολή αιτήματος για άδεια παραμονής.

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιεί σε καμιά περίπτωση τους 300 μετανάστες, παρά μόνο τους φέρνει σε επαφή με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια να δώσει, αφού εξετάσει κατά περίπτωση, το καθεστώς ανοχής».

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια…

Είναι εξωφρενικό να κατηγορεί κανείς την επιτροπή που συναντήθηκε με 3 υπουργούς και μία υφυπουργό ότι "δεν κατάλαβε" ή ότι.. "φαντάστηκε", ή ότι λέει ψέματα. Κι ακόμα περισσότερο, είναι εξωφρενικό να θεωρεί κανείς ότι οι απεργοί πείνας διακινδύνευσαν την ζωή τους για 44 μέρες για να αποδεχθούν να την σταματήσουν με «αν» και «δήθεν» από τα στόματα 3 παρόντων υπουργών στην τελική συνάντηση, που κατά τον Ραγκούση απλά υποσχέθηκαν να «τους φέρουν σε επαφή με την ΕΛΑΣ»!! Ποιους προσπαθούν να πείσουν οι κυβερνώντες;; Τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, τους μόνιμους συνοδοιπόρους τους στις πολιτικές της Τρόικας και του Μνημονίου; Εκτός αν όντως οπισθοχωρούν πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και το μόνο που θα καταφέρει είναι να θερίσει θύελλες…

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΡΤΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Συνεπείς στην ανάγκη της ενίσχυσης της στήριξης στους απεργούς πείνας, ειδικά σ' αυτές τις κρίσιμες μέρες, θα συμμετέχουμε στη νέα πορεία που καλείται την Παρασκευή, 6μμ, Μουσείο.
Οι αντιφάσεις και οι καταρχήν υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι ορατές, όχι όμως ακόμα σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει στους απεργούς πείνας στην 42η μέρα του αγώνα, να βγούν με ψηλά το κεφάλι. Δεν διακινδύνεψαν τη ζωή τους για μια 6μηνη παραμονή-μη απέλαση. Αλλά για την απόκτηση και κατοχύρωση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, εργασιακών-ασφαλιστικών-ταξιδιωτικών-οικογενειακών και πάνω απ' όλα για να μπορέσουν επιτέλους να ορίζουν ανεξάρτητα την ζωή τους. Γι' αυτά τα λίγα, δίνουν τόσα πολλά... Γι' αυτό αξίζει να δικαιωθούν!

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Την ερχόμενη Τρίτη, 43η μέρα της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών εργατών, θα γίνει μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στους δρόμους της Αθήνας, που θα ξεκινήσει από το Μουσείο στις 5μμ.
Δίτροχοι και τετράτροχοι αλληλέγγυοι καλείστε άπαντες.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr
Τις προτάσεις τους για απλοποίηση του καθεστώτος νομιμοποίησης των μεταναστών συμπεριέλαβαν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης που συναντήθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Ιωάννης Μυλόπουλος, και οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, της Ε.Ν.Ι.Θ, Στρατής Πλωμαρίτης, της Ε.Σ.Η.Ε Μ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, της Ε.Δ.Ο.Θ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετηκίδης και του Ε.Κ.Θ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τόνισαν την ανάγκη μείωσης των ενσήμων που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, παράταση του χρόνου ανοχής για τους 300 απεργούς πείνας και μείωση του χρόνου για την πλήρη νομιμοποίηση και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Ειδικότερα, πρότειναν την εφαρμογή της δυνατότητας έκδοσης άδειας παραμονής, όπως προβλέπει το άρθρο 21 παρ.4 του Ν 3907/2011 και τη χορήγηση μέχρι τέσσερα εξάμηνα, ανανεώσιμων αδειών παραμονής κατά το άρθρο 24 του Ν 3907/2011 σε όσους δεσμεύονται για την παροχή νόμιμης εργασίας.
Στην ίδια επιστολή ζητούν την επανεξέταση και απόδοση άδειας διαμονής σε όσους εξέπεσαν από τη νομιμοποίηση του 2005 παρά την ύπαρξη ουσιαστικών όρων σε συνδυασμό με μείωση ή αποσύνδεση σε περίοδο οικονομικής κρίσης της άδειας παραμονής από ένσημα, καθώς και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου παραμονής των χωρίς χαρτιά σε 5ετία (από 12ετία) για την έκδοση ειδικής άδειας διαμονής του νέου άρθρου 44 του Ν 3386/05.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αναδημοσίευση από το www.in.gr
Τη μείωση του ελάχιστου χρόνου εργασίας για την ανανέωση της άδειας διαμονής των μεταναστών ζητά από την κυβέρνηση σε σχετικό πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, προτείνοντας, παράλληλα, την αύξηση του ποσοστού εξαγοράς ενσήμων για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
Στοχεύοντας στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων, τα οποία έχουν διαπιστωθεί κατά τη διερεύνηση αναφορών με αντικείμενο τη χορήγηση ή την ανανέωση της άδειας διαμονής αλλοδαπών στη χώρα και δεδομένης, όπως αναφέρει, της σαφούς αυξητικής τάσης στη συχνότητα εμφάνισης των θεμάτων αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη διατυπώνει σειρά προτάσεων προς τη διοίκηση.
Στόχος της Αρχής είναι οι προτάσεις της να συμβάλλουν και στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης με τους απεργούς πείνας στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα και στο Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, για την ανανέωση της άδειας διαμονής, ο Συνήγορος του Πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, προτείνει να ληφθούν τα εξής μέτρα:
* Μείωση του ελάχιστου χρόνου εργασίας.
* Αύξηση του ποσοστού εξαγοράς ενσήμων κατ' έτος για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
* Αξιοποίηση της διαδικασίας απόδειξης αδυναμίας εργασίας, η οποία θα δίνει το δικαίωμα ανανέωσης της άδειας διαμονής σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας και ασφάλισης.
* Θέσπιση ενός πιο ευέλικτου συστήματος αλλαγής της ειδικότητας και του σκοπού της άδειας διαμονής, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα αλλαγής εργοδότη, ειδικότητας, είδους άδειας και τόπου εργασίας.
* Ανανέωση της άδειας διαμονής υπό προϋποθέσεις και για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ανανέωσης της άδειας διαμονής τους είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
* Μείωση του ποσού του οικογενειακού εισοδήματος, που προβλέπεται για την ανανέωση της άδειας διαμονής των συντηρούμενων μελών οικογένειας.
Για την αναγνώριση δικαιώματος διαμονής αλλοδαπών οι οποίοι ευρίσκονται στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, o Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πάρα τις πρόσφατες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
«Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αλλοδαπούς που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία», αναφέρει, «είτε εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν εκπέσει της νομιμότητας, είτε επειδή δεν είχαν μέχρι τώρα την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα για τυπικούς, κυρίως, λόγους. Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η Πολιτεία οφείλει να ορίσει τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και τις διαδικασίες για την εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής και εργασίας στη χώρα για τους ανθρώπους αυτούς».
Προκειμένου να αναγνωρισθεί καθεστώς νόμιμης διαμονής σε αυτή την κατηγορία των μεταναστών ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως η ένταξη τους στην οικονομική ζωή (π. χ. απόδειξη πραγματικής εργασιακής σχέσης), ο χρόνος διαμονής τους στην χώρα, η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με τη χώρα (π.χ. γέννηση τέκνων, φοίτηση των ίδιων ή τέκνων σε ελληνικό σχολείο)
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής σε ανθρώπους, οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι ήδη ενταγμένοι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και έχουν αναπτύξει δεσμούς μ' αυτή, λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους, δεν αντιστρατεύεται, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην διαχείριση του φαινομένου της αντικανονικής μετανάστευσης και της παράνομης διαμονής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ
Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους μετανάστες ήταν να μπουν σε καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με δέσμευση για επέκταση άλλων έξι μηνών.
«Η κατάσταση που επικρατεί δεν επιτρέπει μαζικές νομιμοποιήσεις, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για την υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας της Υπατίας».
Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης έπειτα από συνάντηση με τους απεργούς πείνας του μεγάρου της Πατησίων. Οι μετανάστες απέρριψαν τη μαζική μεταφορά τους σε νοσοκομεία όπου θα μεταφέρονται μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.
Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τους μετανάστες να σταματήσουν την απεργία πείνας και να αποφασίσουν υπέρ της ένταξής τους στο καθεστώς ανοχής. Πρόταση που επίσης απέτρεψαν οι απεργοί πέινας.
Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους μετανάστες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ήταν να μπουν σε καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με δέσμευση για επέκταση άλλων έξι μηνών.
Για τη συνέχεια θα εξεταστούν οι λύσεις, αφού πρώτα οι απεργοί λύσουν την απεργία τους.
Στη συνάντηση με τους μετανάστες παρών ήταν και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μετέφερε τη γνώμη γιατρών του ΕΣΥ, λέγοντας πως κρίνουν απαραίτητη τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Λοβέρδος είπε: «Απο την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η κρίση σαν κυβέρνηση φροντίσαμε να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια αφορούσε σε θέματα υγείας των απεργών.
Και όπως έχουμε ξαναπεί το πρόβλημα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Τις ημέρες αυτές που αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας φροντίσαμε μετά δημόσια νοσοκομεία να τους παρέχουμε όλες τις βοήθειες. Θέλω να επαναλάβω ότι ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές.
Σήμερα μια ομάδα γιατρών επισκέφθηκε τους απεργούς στο μέγαρο Υπατία και διαπίστωσαν ότι πρέπει να μεταφερθούν όλοι στα νοσοκομεία.
Στη σημερινή συζήτηση όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε ότι το θέμα της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινες ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Θα βασίσουμε την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι της χώρας». Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε: «Είμαστε εδώ μαζί με τον υπουργό Υγείας και συζητήσαμε με τους απεργούς τις παραμέτρους του προβλήματος.
Είχαμε την τύχη να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση στην οποία τους εξηγήσαμε με κάθε ειλικρίνεια τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τους μετανάστες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένoi με την σημερινή συζήτηση.
Οι μετανάστες θα συζητήσουν την πρότασή μας και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν. Επίσης τους είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζήτηση εάν και εφόσον τερματίσουν την άμεσα την απεργία και αποδεχτούν τις προτάσεις μας».

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Αναδημοσίευση από ΈΘΝΟΣ
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής στην Υπατία τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε μάλιστα ότι «θα ασκήσει όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο».
Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτε τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
«Φροντίστε μην πεθάνει κάποιος από την απεργία πείνας. Εάν έχουμε έστω και ένα θάνατο πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε σπίθα μεγάλης αναστάτωσης στη χώρα ή θα εκληφθεί ως χρυσή λαβίδα για να δημιουργηθούν θέματα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Αμύνης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στη συμπεριφορά των «υποτιθέμενων», όπως είπε, αλληλέγγυων προς τους μετανάστες απεργούς πείνας της Υπατίας, τόνισε ότι «η υποκρισία έχει και τα όριά της και όταν μάλιστα αγγίζει και τα όρια της ζωής αυτών των μεταναστών».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά γιατρού ότι «η κυβέρνηση θέλει νεκρό», τόνισε πως όχι απλώς η κυβέρνηση δεν θέλει νεκρούς, αλλά καλεί «όλους αυτούς που υποτίθεται υποστηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, να αναλογιστούν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν ούτε με τις τύχες των ζωών αυτών των ανθρώπων αλλά ούτε και με την τύχη της χώρας σε διεθνές επίπεδο».
Επίσης, μίλησε για φαινόμενο που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και είπε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός «είναι από αυτούς που προστατεύουν και υποκινούν τέτοιου είδους ενέργειες, μιλώντας εκ μέρους απεργών πείνας, ενώ ο ίδιος δεν κάνει κάτι ανάλογο».
Ανέφερε δε ότι χθες κάποιοι αλληλέγγυοι, που «προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», είχαν κάνει κατάληψη σε γραφεία υπουργών στη Θεσσαλονίκη και στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Αναδημοσίευση από Καθημερινή Η μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για ανανέωση των αδειών παραμονής αλλοδαπών από 200 σε 120 τον χρόνο και ο περιορισμός των απαραίτητων ενσήμων για δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 80 σε 50 ετησίως αναμένεται να κατοχυρωθούν αυτόν τον μήνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπ. Εργασίας και Εσωτερικών.
Σε σχετική ανακοίνωση προέβησαν ο αναπληρωτής υπ. Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και η υφ. Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ για την εξασφάλιση των νομίμως εργαζομένων μεταναστών και την πάταξη της μαύρης εργασίας. Μάλιστα η ΓΣΕΕ είχε εισηγηθεί μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για ανανέωση των αδειών παραμονής σε 100 ετησίως.
Οι ρυθμίσεις για τα ένσημα θα συμπεριληφθούν και στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Εως τις 20 Ιουνίου θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τις κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών που σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ θα επιτρέψουν πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. Σε επόμενη φάση θα ρυθμιστεί η προσωρινή πρόσβαση στην αγορά εργασίας όσων μεταναστών τεθούν υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. Πρόκειται για ρύθμιση του τελευταίου νόμου για το πολιτικό άσυλο, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις επιστροφές.
Σε ένα από τα παραπάνω νομοσχέδια ενδέχεται να συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την επαναφορά στη νομιμότητα όσων έχουν χάσει τις άδειες παραμονής τους εξαιτίας μειωμένων ενσήμων ή ανεργίας, που εκτιμώνται σε 60.000 - 80.000. Σε 90.000 εκτιμώνται όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τη νομιμότητα.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300, ανταποκρινόμενη στην πρόταση των μεταναστών απεργών πείνας, καλεί σε διαδήλωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 4 Μάρτη (Μουσείο, 6:00).

Την ώρα που 100 απεργοί πείνας βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Τετάρτη βράδυ), η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την πολιτικά έωλη αδιαλλαξία της με τα μόνα όπλα που της έχουν απομείνει: το ψέμα και τη συκοφάντηση. Μάταιη η προσπάθεια όμως. Αυτό το «κράτος που προσπαθεί να θριαμβεύσει με μια ατέλειωτη στριγκλιά» παρουσιάζεται ανήμπορο μπροστά στο φρόνημα και το ήθος των 300 απεργών πείνας, που αγωνίζονται με μόνο όπλο εκείνο το βασικό πυρήνα της ύπαρξης που παραμένει πάντοτε αναπαλλοτρίωτος από την εξουσία.

Κάθε μέρα που περνάει, η πολιτική χειρονομία των μεταναστών απεργών πείνας βρίσκει ολοένα και περισσότερους αποδέκτες. Ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο αγώνας που συνεχίζεται 38 ημέρες τώρα στην Υπατία, το ΕΚΘ και τα νοσοκομεία, δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια στο απαρτχάιντ που υφίστανται οι ξένοι εργάτες. Είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων ενάντια στην οργανωμένη αθλιότητα που στραγγαλίζει το παρόν και λεηλατεί το μέλλον.

Μένει πια στην κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις τις. Ή να αποδεχτεί το αυτονόητο ή να πάρει τη δική της θέση στη βίβλο της αγριότητας.

http://hungerstrike300.espivblogs.net/

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ" ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Δεν θα απελαθεί κανένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας για ένα χρόνο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ. Επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος είναι να υπαχθούν σε καθεστώς ανοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνει διάλογος προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Οι μετανάστες βρίσκονται στην 38η ημέρα απεργίας πείνας, ενώ τους 81 έχουν φτάσει εκείνοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και 17 της Θεσσαλονίκης.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο υπουργός. «Προτείνουμε μία συμβιβαστική λύση» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εκβιάζεται μία ολόκληρη χώρα, ενώ έκανε έκκληση προς τους μετανάστες να δεχτούν το διάλογο με την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα να νομιμοποιηθούν οι 300, ο Χ. Καστανίδης μίλησε περί «άστοχων συζητήσεων». «Ο καθένας μοιράζει λύσεις και ιδέες», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι χθες μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων συμπαράστασης στους 300 μετανάστες, έκαναν πορεία προς τα γραφεία των βουλευτών Θεσσαλονίκης και των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου, και προχώρησαν στη συμβολική κατάληψή τους.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικο σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής», δήλωσε από την πλευρά του υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «θα ασκήσει την όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτε τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε χθες ότι η απεργία πείνας «συνεχίζεται με αποκλειστική ευθύνη όσων επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να καθοδηγήσουν πολιτικά αυτή την κινητοποίηση». Υποστήριξε ότι οι «πολιτικοί καθοδηγητές» έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των μεταναστών και την ενημέρωσή τους για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τους γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους απεργούς πείνας.
Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την καταγγελία της απαγόρευσης εισόδου σε γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ. Ο εισαγγελέας που θα διερευνήσει την υπόθεση θα κληθεί μεταξύ άλλων να εξακριβώσει αν οι πράξεις τους έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών.
Μέχρι στιγμής, 81 εκ των μεταναστών έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ άλλοι 17 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονη αφυδάτωση, αρχόμενη οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κοιλιακοί πόνοι και καρδιακές αρρυθμίες.
Όπως αναφέρει ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», είναι ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιος να μείνει με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ ανά πάσα στιγμή υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου θανάτου. «Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι τεράστιες οι απειλές για την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων και εγώ προσωπικά είχα ήδη προειδοποιήσει την Πολιτεία εδώ και μερικές μέρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε το μέλος της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τους μετανάστες του μεγάρου Υπατία. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετανάστες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και επέστρεψαν στο μέγαρο συνεχίζουν την απεργία πείνας, αλλά όχι και την αποχή από το νερό, κατόπιν σχετικών υποδείξεων από τους γιατρούς.
Δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν, με συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Υπατία, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν ο Στέλιος Κούλογλου από την εκπομπή της ΝΕΤ «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» και το tvxs.gr, ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Νίκος Μπογιόπουλος από το «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Φίλης από την «Αυγή», ο Γιάννης Καλαϊτζής από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Νίκος Ξυδάκης από την «Καθημερινή», ο Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός του «Εξάντα», ο Δημήτρης Παπαχρήστος, καθώς και ο Παύλος Κλαυδιανός από την «Εποχή». Επιπλέον, διαβάστηκε μήνυμα του Θύμιου Καλαμούκη, ο οποίος την ώρα της συνέντευξης Τύπου είχε εκπομπή στον «Σκάι»
«Το δικαίωμα της ζωής να μπει στην προτεραιότητα όσων αποφάσεων παρθούν και να αξιολογηθεί σοβαρά από την κυβέρνηση η πρόταση της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ως βάση διευθέτησης του προβλήματος», ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπογιόπουλος ζήτησε «να αποδοθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες και να πάψει η Ελλάδα να είναι τόπος εγκλωβισμού και στρατόπεδο μεταναστών, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και να μπει φραγμός στα δουλεμπορικά κυκλώματα». «Ο κλάδος μας δεν στάθηκε στο ύψος του σε ένα σοβαρό γεγονός με πολλές πλευρές. Εχουν απόλυτο δίκιο οι απεργοί πείνας. Η αδιαλλαξία είναι της κυβέρνησης και όχι των απεργών», είπε ο Παύλος Κλαυδιανός.
Εξάλλου, έγινε δεκτή η πρόταση του Νίκου Φίλη από την «Αυγή», να μεταβεί αντιπροσωπεία δημοσιογράφων στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και να του ζητηθεί να αναλάβει, με τη θεσμική του ιδιότητα, πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος. Από την πλευρά τους, οι μετανάστες απεργοί πείνας δήλωσαν ότι «αν θέλει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης να συναντηθεί μαζί μας, είμαστε έτοιμοι».