Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ Β.ΑΦΡΙΚΗ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι κάτοικοι του νησιού Λαμπεντούζα στη Σικελία, για να μπλοκάρουν το αυξανόμενο κύμα προσφύγων από τη Βόρειο Αφρική, που ήδη έχουν κατακλύσει το νησί. Την ίδια στιγμή, να μην ξεχνούν το παρελθόν τους ως μετανάστες συμβουλεύει τους Ιταλούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Αντιμέτωπη με νέα κύματα μεταναστών βρίσκεται η Ιταλία, όπου καταφεύγουν καθημερινά χιλιάδες Βορειοαφρικανοί πρόσφυγες. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού Λαμπεντούζα στα νότια της Σικελίας, που απέχει μόλις 113 χιλιόμετρα από την Τυνησία. Περίπου 2.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στο νησί τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερος αριθμός αφίξεων που σημειώθηκε από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη βορειοαφρικανική χώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν 7.000 Βορειοαφρικανοί σε ένα νησί με πληθυσμό 5.000 κατοίκων.
Χθες, οι κάτοικοι του νησιού μπλόκαραν το μώλο στον οποίο αποβιβάζονται οι μετανάστες από την Τυνησία και την Λιβύη. Έκλεισαν την είσοδο του λιμανιού χρησιμοποιώντας τα πλεούμενα των ίδιων των μεταναστών, ενώ με κάδους απορριμμάτων και μεγάλες πλάκες τσιμέντου έκλεισαν και το δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα του νησιού. Παράλληλα, οι γυναίκες κάτοικοι κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας.
Ο Ραφαέλε Λομπάρντο, περιφερειάρχης της Σικελίας, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα «ναυτικό φράγμα» μπροστά στη Λαμπεντούζα, με τη χρήση μεγάλων πλοίων στα οποία θα επιβιβάζονται οι μετανάστες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί την Κυριακή ότι θα χρησιμοποιήσει πλοία φίλων του, εφοπλιστών, για να μεταφερθούν οι μετανάστες σε άλλα κέντρα «φιλοξενίας» της χώρας, μέχρι στιγμής όμως παραμένουν στο νησί. Παράλληλα χίλιοι Ερυθραίοι, Σομαλοί και Λίβυοι που σάλπαραν από την Τρίπολη αποβιβάσθηκαν, τη Δευτέρα, στο νησί Λινόζα, επίσης κοντά στη Σικελία.
«Εμφανίζονται κατά καιρούς αντιδράσεις κάπως βεβιασμένες σε επίπεδο κοινής γνώμης, στις οποίες δε χρειάζεται να επιδιδόμαστε», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην Corriere Della Sera. «Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία έχει υπάρξει χώρα μεταναστών. Σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι Ιταλοί κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο», συμπλήρωσε.
Σε όλες τις περιφέρειες απευθύνθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, ζητώντας τους να δεχθούν τους πρόσφυγες που δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εξετάζει τη δυνατότητα παροχής χρηματικού κινήτρου (μέχρι και 1.700 ευρώ, με κάλυψη της ΕΕ) σε όσους μετανάστες δεχθούν να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου