Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΕΦΕΤΕΙΟ: "ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ"...

Διακόσια περίπου άτομα από το Μάγκρεμπ βρίσκονται εκ νέου στο Εφετείο εδώ και τρεις εβδομάδες. Προκειμένου να τους "ξεφορτωθεί" κι αυτούς η αστυνομία απέκλεισε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη το κτίριο. Η απαγόρευση κάθε εισόδου και εξόδου είχε ως αποτέλεσμα οι μετανάστες να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού και τροφής! Οπότε ο αστυνομικός κλοιός χαλάρωσε την Τετάρτη ύστερα από διαμαρτυρίες οργανώσεων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί από τους «ενοίκους» του κτιρίου, όπως διαπιστώθηκε από μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, έχουν εγκαύματα στα πόδια, φέρουν τραύματα από κτυπήματα, ενώ ένας επέστρεψε στο κτίριο με σπασμένα δόντια. Είναι από την περιποίηση που εισπράττουν από τους αστυνομικούς, όταν είναι έξω από το κτίριο!
Αλλά υπάρχουν και συλλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και τέσσερις ημέρες, τρεις «ένοικοι» του κτιρίου, που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Φαλήρου, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ώς το τέλος τη διεκδίκηση διαβίωσης στην Ευρώπη. Στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου κρατείται Μαροκινός -από τους «παλαιούς» 600 του κτιρίου- που στις 25 Ιουνίου είχε αγοράσει με δανεικά χρήματα εισιτήριο για να επιστρέψει στο Μαρόκο. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη. Αν και επέδειξε το εισιτήριο επιστροφής, αν και έχει μεσολαβήσει η πρεσβεία του Μαρόκου για να ταξιδέψει την Κυριακή, οπότε είναι η πτήση, κρατείται. Η πρόταση για μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα, δεν εκτιμήθηκε ως αξιόπιστη λύση. Είναι πολύ πιθανό να παραμείνει μέρες ή μήνες στα υπερπλήρη κρατητήρια, για να επαναπροωθηθεί στη συνέχεια με έξοδα του ελληνικού κράτους...
Αλλά είπαμε πάνω από όλα πολιτισμός και ζεστή φιλοξενία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: