Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

AYTOI ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

Από το tvxs.gr
 
Μέσα σε εννέα μήνες, που λειτουργεί το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 83 θύματα βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για αυτό που τους συνέβη. Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι πολύ περισσότερες, αλλά οι καταγγέλοντες – μετανάστες κυρίως – φοβούνται να καταφύγουν στις Αρχές, αφού εκεί συλλαμβάνονται γιατί δεν έχουν όλα τα νόμιμα χαρτιά. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια κλιμάκωση της βίας των επιθέσεων, που γίνονται πλέον σαφώς πιο οργανωμένα, ακόμη και με την χρήση εκπαιδευμένων σκύλων. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
«Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο», δήλωσε σήμερα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δράσης αυτής, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Τότε μιλούσαμε για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της ρατσιστικής βίας. Σήμερα έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση, όπου στις πλάτες των μεταναστών πραγματοποιούνται εγκλήματα μίσους», συμπλήρωσε.
 
Οργανωμένοι εξτρεμιστές

Από τα 83 περιστατικά ρατσιστικής βίας, τα οποία έλαβαν χώρα σε δημόσιους χώρους - πλατείες, δρόμοι και μέσα μεταφοράς – της Αθήνας, του Πειραιά και της Πάτρας, τα 50 αφορούν πράξεις βίας με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.
Τα θύματα που κατήγγειλαν τις επιθέσεις στην πλειονότητά τους είναι από το Αφγανιστάν, την Σομαλία, το Πακιστάν, την Γουινέα και το Μπαγκλαντές. Επίσης, πρόκειται για άντρες ηλικίας 18 έως 35 ετών.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέσω των καταγγελιών, μπορεί να δημιουργηθεί ένα modus operandi των δραστών. Αυτοί φαίνεται να είναι μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες, οι δράστες είναι μαυροφορεμένοι, έχουν καλυμμένα πρόσωπα και κινούνται μαζικά. Επίσης, έχουν μεγάλα εκπαιδευμένα σκυλιά και χρησιμοποιούν ρόπαλα, σιδηρολοστούς, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια. Ανάμεσά τους έχουν αναγνωριστεί και πολλοί ανήλικοι. Οι καταγγέλοντες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αναγνωρίσει ανάμεσα στους δράστες πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με την Χρυσή Αυγή είτε γιατί φορούν διακριτικά είτε γιατί έχουν παρατηρηθεί σε εκδηλώσεις του κόμματος.
«Είναι αναγκαία η ύπαρξη κοινωνικής πολιτικής. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τιμωρηθεί για ρατσιστική επίθεση. Η Χρυσή Αυγή δίνει ιδεολογική κάλυψη στην βία κατά των μεταναστών, που αποτελεί την εύκολη οδό για αυτούς», είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

«Επελαύνουσα απειλή»
 
Κατά τον Κωστή Παπαϊωάννου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, φορέας της σύγχρονης βίας είναι η Χρυσή Αυγή. «Οι Εβραίοι της σύγχρονης Ελλάδας είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι αλλοδαποί, οι Ρομά, και οι πρόσφυγες. Δεν υπάρχει καμία ποινή εάν κάποιος επιτεθεί σε μετανάστη μέρα – μεσημέρι. Πρέπει να υπάρξει ατομική δίωξη, καθώς κάποιοι επιτίθενται συστηματικά. Όταν συλλέγονται στοιχεία για τους θύτες, μετά "χάνονται". Οι σκύλοι, που συμμετέχουν στις επιθέσεις, παρόλα αυτά, είναι συγκεκριμένοι και έχουν καταγραφεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ρατσιστικής βίας δεν έχουν πρόθεση να καταγγείλουν τις υποθέσεις τους ούτε στις οργανώσεις γιατί το θεωρούν μάταιο. Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαϊωάννου θεωρεί θετικό ότι εκτίθεται η χώρα με αυτόν τον τρόπο στα διεθνή ΜΜΕ, γιατί έτσι μπορεί να ασκηθούν πιέσεις. Κάλεσε, μάλιστα, την πολιτεία να αντιμετωπίζει την Χρυσή Αυγή σαν επελαύνουσα απειλή και να διερευνήσει κατά πόσο αποτελεί εγκληματική οργάνωση, όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο.

Ο φόβος στα μάτια των θυμάτων

Στα πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου παρατηρείται η κλιμακούμενη βιαιότητα των ρατσιστικών επιθέσεων. «Βλέπουμε τον φόβο των ασθενών για το τι θα τους συμβεί στρίβοντας στην γωνία», ανέφερε ο Νικήτας Κανάκης, ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. Όπως δηλώνει ο ίδιος, η βία είναι εγκληματική πράξη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο, επισημαίνοντας ότι έχει δεχθεί επίθεση και μέλος των ΓτΚ, που παρείχε βοήθεια σε μετανάστες.
«Το να κλείσεις το μάτι στον ρατσισμό είναι ηθική συνέργεια. Επίσης η "ανθρωπιστική δράση" της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιείται για να προωθηθούν οι πολιτικές μίσους και να στρατολογηθούν και άλλοι πολίτες. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

«Το μεταναστευτικό γιγαντώνεται»

Τα χτυπήματα που δέχονται τα σωματεία και οι σύλλογοι των μεταναστών εντείνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, κατά την εκτίμηση του Μοαβία Αχμέτ, προέδρου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.
«Πολλοί μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα. Το έκαναν λόγω της οικονομικής κρίσης, και όχι εξαιτίας των επιθέσεων ρατσιστικής βίας», εξηγεί.
Ο φόβος των επιθέσεων έχει οδηγήσει τις κοινότητες των μεταναστών σε αδιέξοδο.
Η μαροκινή κοινότητα θα αναβάλλει την διδασκαλία αραβικών στα παιδιά της κοινότητας, παρόλο που είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την μαροκινή κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της αποτροπής του όποιου δυσάρεστου ενδεχομένου μπορεί να προκύψει.
Άλλοι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλοδαποί μετανάστες αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν την Τήνο και να προσκυνήσουν.
Ο Καγιού Λιγκοπύρα, μέλος της Τανζανικής Κοινότητας, η εγκατάσταση του Συλλόγου της οποίας δέχθηκε επίθεση πριν από λίγες εβδομάδες στην πλατεία Αμερικής, ανέφερε ότι φοβούμενοι τις επιθέσεις αποφάσισαν να σταματήσουν τον Σύλλογό τους. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν αντιδράσει βίαια και αυτοί, ο κ. Λιγκοπύρα ανέφερε ότι «έχουμε κάποιους ακραίους. Αλλά ως Κοινότητα, εμείς δεν συντασσόμαστε με την βία».
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καταγγελίες ότι μέλη της Χρυσής Αυγής, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πηγαίνουν σε σχολεία για να ελέγξουν κατά πόσο υπάρχει αλλοδαπός σημαιοφόρος, και να το απαγορεύσουν.
«Σκεφτόμασταν το ενδεχόμενο να αυτοκαταργηθούμε», ανέφερε ο Κωστής Παπαϊωάννου αναφερόμενος στο δίκτυο καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας. «Θα θέλαμε να δείξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι η καταγραφή τέτοιων περιστατικών είναι υποχρέωση της πολιτείας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: