Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα ξυλοδαρμού και κακοποίησης ανήλικου αλλοδαπού μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα καταγγέλλει, με μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ανήλικος Ιρανός Mehde Ρ. χτυπήθηκε με γροθιές και κλοτσιές από τέσσερις αστυνομικούς μέσα στο Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Το περιστατικό επιβεβαιώνεται και από τη διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων κ. Μαρία Πινίου-Καλλή, η οποία εξέτασε τον ανήλικο. Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε στην ομάδα δικηγόρων το νεαρό θύμα, το περιστατικό συνέβη στις 15-1-2008, στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου είχε πάει για συνέντευξη και δακτυλοσκόπηση μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου. Οσο περίμενε στο χώρο αναμονής, στο ισόγειο, ένας αστυνομικός του έκανε παρατήρηση γιατί λέρωνε τον τοίχο με τα παπούτσια του και του ζήτησε να βγει έξω. Γύρω στις δυόμισι το μεσημέρι, και ενώ οι άλλοι είχαν φύγει, τον κάλεσαν να μπει στο χώρο των συνεντεύξεων. Εκεί, ο αστυνομικός που τον είχε παρατηρήσει για τα παπούτσια άρχισε να τον χτυπάει. Οταν ο ανήλικος προσπάθησε να αποφύγει τα χτυπήματα, ήρθαν και άλλοι τρεις αστυνομικοί, τον έριξαν κάτω και τον χτύπησαν όλοι μαζί με γροθιές και κλοτσιές. Μετά του είπαν να φύγει χωρίς να του δώσουν κανένα έγγραφο...
Αντίστοιχες καταγγελλίες υπάρχουν για αστυνομική βία ενάντια σε πρόσφυγες και από την Πάτρα. Παραθέτουμε αποσπάσματα από Πατρινή εφημερίδα.
Σε μηνυτήρια αναφορά, με καταγγελίες που πραγματικά σοκάρουν, προχώρησαν μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών. Στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, αναφέρονται 6 περιστατικά ξυλοδαρμών και άλλων βίαιων πράξεων, που συνέβησαν από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 26 του ίδιου μήνα, με θύματα πρόσφυγες. Δράστες είναι αστυνομικοί και λιμενικοί, ενώ σε δύο περιπτώσεις τα θύματα ήταν ανήλικοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι άνδρες των Αρχών δεν δίστασαν να πετάξουν κάποιους εκ των μεταναστών στη θάλασσα! Τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι τα εξής:
ΑΛΙ ΜΩΧΑΜΕΝΤ, 16 ετών: Την Παρασκευή 22/2/08, 9.00 – 10.00 μ.μ., έξι αστυνομικοί και τέσσερα άτομα με πολιτικά, στο χώρο του θεάτρου στη μαρίνα, περικύκλωσαν ομάδα νεαρών Αφγανών και τους χτύπησαν με γκλομπ. Του Αλή του έσπασαν το χέρι. Το Σαββάτο το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο «Άγιος Ανδρέας» και τοποθετήθηκε γύψος στο χέρι του.
ΣΟΤΖΑΑΤ ΡΕΖΑΪ, 28 ετών: Την Παρασκευή 22/2/08, 9.00 – 10.00 μ.μ., ήταν μαζί με τον ΜΩΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ στο συμβάν που αναφέρεται πιο πάνω. Ξέφυγε τρέχοντας και κρύφτηκε στο parking του Αγίου Διονυσίου. Τον εντόπισαν αστυνομικοί γύρω στις 12.30 μ.μ. και τον χτύπησαν με γκλομπ. Έχει κάκωση στον δεξιό αντίχειρα, αλλά δεν θέλησε να πάει στο Νοσοκομείο.
ΚΑΝΤΕΡ ΜΠΑΓΡΙ, 21 ετών: Τη Δευτέρα 25/2/08, περίπου στις 10 μ.μ., συνελήφθη από δύο λιμενικούς, που, αφού τον έβγαλαν έξω από το λιμάνι, τον χτύπησαν, τον έριξαν στη θάλασσα, τον τράβηξαν έξω, τον ξαναχτύπησαν και τον ξαναπέταξαν στη θάλασσα. Έχει αιμάτωμα στο αριστερό ζυγωματικό και την περιοχή γύρω από το μάτι.
ΡΑΜΑΖΑΝ ΚΑΡΕΜΙ, 16 ετών: Την Τρίτη, 3.00 - 4.00 π.μ., συνελήφθη στην 1η είσοδο του λιμανιού από λιμενικούς, που τον πέταξαν στη θάλασσα.
ΜΑΜΑΤΕΛΑ ΝΙΑΖΙ, 26 ετών: Την Τρίτη 26/2/08, περίπου στις 9 μ.μ., ήταν μ’ άλλον έναν Αφγανό στο «Θεατράκι», έξω από το χώρο του λιμανιού. Τους περικύκλωσαν 4 λιμενικοί. Χτυπήθηκε με γκλομπ. Έχει αιμάτωμα και τραύμα στη μύτη. Ο δεύτερος Αφγανός ξέφυγε.
ΜΟΡΤΕΖΑ ΜΟΡΑΝΤΙ, 20 ετών: Τρεις ένστολοι τον κυνήγησαν, ενώ βρισκόταν στο parking του Αγίου Διονυσίου, γύρω στις 10.00 – 10.30 μ.μ., δέχτηκε κλωτσιά στην πλάτη, έπεσε και τραυματίστηκε ελαφρά στο αριστερό ζυγωματικό.
Επιτέλους πρέπει να σπάσει ο κύκλος της ατιμωρησίας! Και κατά την γνώμη μας η ποινική καταδίκη, πρέπει να συνδυάζεται με την απόταξη των υπευθύνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: