Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ Ν.ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Με μια αύξηση που κυμαίνεται στα 3-5 ευρώ στο ημερομίσθιο (δηλ. από 23 ευρώ στα 26-28) διέκοψαν την απεργία τους οι μετανάστες εργάτες γης στη Ν.Μανωλάδα, μετά από 3 εξαιρετικά επεισοδιακές μέρες. Οι 2.500 εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία κ.λ.π. κατέβηκαν στην απεργία με κεντρικά αιτήματα την αύξηση στα 30 ευρώ την ημέρα, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας και σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Απέναντι τους τα αφεντικά τους αντέταξαν τα όπλα, την βία, την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό, τους ξυλοδαρμούς, την διακοπή του νερού στους καταυλισμούς -υπό την ανοχή μάλιστα της τοπικής αστυνομίας, μπροστά στα μάτια της οποίας εκτυλίχθηκαν σκηνές φαρ-ουέστ! 3 συνδικαλιστές του ΚΚΕ κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχθηκαν καθόσον ενημέρωναν τους μετανάστες για τα δικαιώματα τους και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι των αθηναϊκών έντυπων και ηλεκτρονικών μέσω προπηλακίστηκαν από τους ντόπιους παραγωγούς και τις συμμορίες τους! Έπρεπε να συμβούν όλα αυτά για να επιβληθεί τελικά μια περιορισμένη αύξηση στο ημερομίσθιο και κάποιες ασαφείς υποσχέσεις από τη Νομαρχία ότι θα επιληφθεί των εγκαταστάσεων και των υποδομών, έτσι ώστε να εξανθρωπιστεί η διαβίωση των μεταναστών εργατών γής!
Τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και συνδικάτα (ΑΔΕΔΥ) δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς και απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος σ' αυτή την κατάσταση. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό... Γιατί η Ν.Μανωλάδα δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Και η αλήθεια είναι πως τα κόμματα της αριστεράς και τα συνδικάτα στέκονται πολύ πιο χαμηλά από το ύψος των περιστάσεων, όταν μιλάμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων.
Λίγο πριν την Πρωτομαγιά, και η πραγματικότητα κάνει τα πάντα για να μας πείσει ότι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από που προέρχονται, πραγματικά "δεν έχουν τίποτα να χάσουν" αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: