Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008

ΠΙΕΡΙΑ: ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 1,66 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!

Κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων εκμεταλλευόταν έξι Βούλγαρους μετανάστες και τους ανάγκαζε να εργάζονται καθημερινά από τις 4.30 τα ξημερώματα έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 4 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, σε χωράφια με καπνοκαλλιέργειες, για 1,66 ευρώ! Και χωρίς να αναλαμβάνουν καν τη σίτισή τους.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση του κυκλώματος ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, όταν μια γυναίκα από τη Βουλγαρία τηλεφώνησε στους αστυνομικούς και τους είπε ότι «ο αδελφός της, της ζήτησε να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό Ελληνα -μέλους του κυκλώματος- 600 ευρώ», προκειμένου να τον απελευθερώσει. Οπως της ανέφερε «τα μέλη του κυκλώματος είχαν μεταφέρει τον ίδιο και ακόμη πέντε ομοεθνείς του από τη Βουλγαρία στην Πιερία προκειμένου να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες. Δεν τους πλήρωνε και απαιτούσε να του καταβάλουν και 600 ευρώ ως δήθεν έξοδα που έκανε για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα».
Αυτό που είχε γίνει είναι ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι είχαν πείσει τα θύματά τους να έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν με ημερομίσθιο 50 ευρώ. Στη συνέχεια πήγαν στη Βουλγαρία και αφού τους έπεισαν, τους μετέφεραν στην Πιερία και τους αφαίρεσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα πριν περάσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με το πρόσχημα ότι θα φρόντιζαν για τη διέλευσή τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους ζήτησαν 600 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν δήθεν το κόστος διέλευσης των συνόρων. Στην Πιερία, οι δράστες τούς εγκατέστησαν σε έναν παλιό στάβλο. Από εκεί τους μετέφεραν καθημερινά στα χωράφια με τις καλλιέργειες. Οι έξι Βούλγαροι (πέντε άνδρες και μια γυναίκα) διαμαρτυρήθηκαν ότι πεινούσαν -αφού με το 1 ευρώ και τα 66 λεπτά έπρεπε να φροντίζουν και για το φαγητό τους -τους είπαν ότι αυτά ήταν τα χρήματα και τους ανάγκασαν να συνεχίσουν να δουλεύουν με τη βία. Οταν δε αρνήθηκαν να εργαστούν, τους εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν το στάβλο παρακρατώντας τα έγγραφά τους. Οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχε και ένα μικρό κοριτσάκι, αναγκάστηκαν να μείνουν στην ύπαιθρο μέχρι να εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.
Έτσι γράφει την σύγχρονη ιστορία του το σκλαβοπάζαρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: