H PRO ASYL, σε συνεργασία με οργανώσεις υπεράσπισης προσφύγων από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Dutch Council for Refugees, Finnish Refugee Advice Centre, British Refugee and Migrant Justice) κατήγγειλαν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την καταγγελία προσυπογράφουν επίσης το ECRE και 19 ακόμη Ευρωπαϊκές οργανώσεις. Η PRO ASYL ζητά από την Επιτροπή να μην καθυστερήσει άλλο και να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας εξαιτίας της ολιγωρίας της να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες για το Άσυλο.
Το υποτυπώδες σύστημα υποδοχής έχει καταρρεύσει και οι αιτούντες προστασίας αφήνονται εξαθλιωμένοι, άστεγοι και ευάλωτοι. Παρά αυτά τα προβλήματα, η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συνεχίζουν να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Το 2009, η Γερμανία ζήτησε τη συνεργασία της Ελλάδας σε 1567 επιστροφές. Αν και το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο σταμάτησε προσωρινά τις απελάσεις προς την Ελλάδα, η Γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε αυτή την πρακτική.
“Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Συνταγματικό Δικαστήριο και την παντελή έλλειψη αισθήματος ευθύνης απέναντι στους αιτούντες άσυλο” δήλωσε ο Karl Kopp, υπεύθυνος Διεθνών Υποθέσεων της PRO ASYL. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλους αριθμούς νεοεισερχόμενων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάνω από 30.000 αιτήσεις για άσυλο και κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες νέοι αιτούντες καταφτάνουν στη χώρα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, όμως χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηριχθούν αυτές οι διακηρύξεις. Στο μεσοδιάστημα οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να επιστρέφονται στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου