Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΙΤΑΛΙΑ: ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Με μαζική, υποχρεωτική μετακίνηση μεταναστών από το Ροζάρνο της Καλαβρίας σε «κέντρα υποδοχής», από όπου οι περισσότεροι θα απελαθούν, απάντησε η ιταλική κυβέρνηση στο κύμα ρατσιστικής βίας με δεκάδες τραυματίες που εικάζεται πιθανώς βάσιμα ότι υποκινήθηκε από τη Μαφία. Δείγμα κι αυτό μιας κοινωνίας που χρησιμοποιεί εργατικά χέρια μεταναστών όσο τα χρειάζεται και μετά τα δένει για να μην μπορέσουν να γευτούν το ψωμί που έβγαλαν με τον ιδρώτα τους...
Ολα ξεκίνησαν όταν άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν ομάδα Αφρικανών που επέστρεφαν από τη δουλειά τους σε γεωργικές καλλιέργειες. Σε λίγες ώρες δεκάδες μετανάστες βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να σπάνε και να πυρπολούν περιουσίες και καταστήματα. Η βίαιη αντίδρασή τους προκάλεσε την οργή των ντόπιων, που επιτέθηκαν στους μετανάστες και έστησαν οδοφράγματα. Με την παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας τα επεισόδια έληξαν με τη σύλληψη δέκα ανθρώπων και ενώ είχαν τραυματιστεί περίπου 60 από όλες τις πλευρές.
Λίγες ώρες αργότερα λεωφορεία φορτωμένα με Αφρικανούς ξεκινούσαν για τα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής», όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες απέλασης όσων δεν έχουν νόμιμα χαρτιά. Την επόμενη μέρα μπήκαν στην πόλη και οι μπουλντόζες για να διαλύσουν τις αυτοσχέδιες παράγκες πλάι σε ένα εγκαταλελειμμένο τυροκομείο του Ροζάρνο και αλλού, όπου στέγαζαν τα όνειρά τους οι μετανάστες εργάτες τις λίγες ώρες που τους έμεναν για ύπνο αφού στις καλλιέργειες οπωρικών της Καλαβρίας εργάζονται από την αυγή ώς τη νύχτα για να πάρουν 20-25 ευρώ! Από αυτά, θα δώσουν 5 ευρώ στον ντόπιο συνεργάτη της Μαφίας που εκμεταλλεύεται την «επιχείρηση» και 2-3 ευρώ στα φορτηγά που τους πάνε καθημερινά στη δουλειά!
Η αντιπολίτευση μίλησε για ξενοφοβικές τακτικές, χωρίς ακόμα όμως να έχει διατυπώσει καθαρή πολιτική πρόταση, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Πάπας. Μιλώντας στο κήρυγμά του της Κυριακής είπε: «Κάθε μετανάστης είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα -διαφορετικό εξαιτίας της προέλευσης, της κουλτούρας και της παράδοσής του- αλλά άνθρωπος που αξίζει σεβασμού και δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: