Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Συγχωρέστε μας για την καθυστέρηση ενημέρωσης λόγω των γεγονότων των ημερών και των πολλαπλών κινητοποιήσεων. Έτσι κι αλλιώς ο πρώτος λόγος άνηκε στο εργατικό κίνημα, αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία που πλημμύρισε τις ελληνικές πόλεις στην ιστορική απεργία της 5ης Μάη. Μαζί τους ήταν και πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι. Αυτό το τσουνάμι της οργής, κατά ένα μέρος επισκιάστηκε από τον θάνατο των 3 εργαζομένων της Marfin, εξαιτίας της εγκληματικής δράσης κρετίνων.

Το παραπάνω γεγονός αξιοποιήσαν αστυνομικές δυνάμεις για να αυθαιρετήσουν ευθύς την ίδια μέρα. Μια από αυτές τις αυθαιρεσίες ήταν και η εισβολή στα γραφεία του Δικτύου Μεταναστών στα Εξάρχεια, που κατέληξε σε καταστροφές και προπηλακισμούς ανθρώπων που βρίσκονταν στο χώρο. Προφανώς καταγγέλουμε το γεγονός και παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ.

Η εισβολή αστυνομικών και οι ζημιές που προκάλεσαν στο Στέκι των Μεταναστών στα Εξάρχεια συγκαταλέγονται στις «παράπλευρες απώλειες» των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα στην Αθήνα. Χθες το απόγευμα, κι αφού έγινε γνωστή η τραγική εξέλιξη στην τράπεζα Marfin, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν γιγαντιαία επιχείρηση «σκούπα» στα Εξάρχεια. Όπως καταγγέλλει ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα - μία από τις ομάδες που φιλοξενούνται στο Στέκι, στην οδό Τσαμαδού 13 - αστυνομικοί απέκλεισαν τον πεζόδρομο της Τσαμαδού και από τις δύο πλευρές. Μέσα και έξω από το κτίριο, εκείνη την ώρα, βρίσκονταν 70-80 άτομα. «Μιάμισι ώρα αργότερα, μέλη της ομάδας Δίας με περίπου 15 μοτοσυκλέτες έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση, εισέβαλλαν βίαια στα γραφεία του κτιρίου, χτύπησαν ένα μετανάστη στις σκάλες, γκρέμισαν βιβλιοθήκες κι έσπασαν τζάμια από τα οποία τραυματίσθηκε μία γυναίκα στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς», λέει ο κ. Γιαννόπουλος και προσθέτει: «Αυτό που συνέβη χθες στην τράπεζα είναι εγκληματικό. Μας έχει προκαλέσει θλίψη, σκεπτικισμό και περισυλλογή. Δεν μπορεί όμως, να χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την αστυνομία για τέτοιου είδους εισβολές», κατέληξε προσθέτοντας πως τη Δευτέρα θα υποβληθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Δεν είναι βέβαια, η πρώτη φορά που το Στέκι δέχεται επίθεση. Η σχέση του με τους μετανάστες αλλά και η τοποθεσία του στην καρδιά των Εξαρχείων το βάζει αυτόματα στο στόχαστρο πολλών. Σοβαρότερο περιστατικό από όλα, η ρίψη χειροβομβίδας από άγνωστο τον Φεβρουάριο του 2009, την ώρα που υπήρχαν δεκάδες άτομα μέσα στο κτίριο. Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα εκείνο το βράδυ.Τι είναι αυτό όμως, που κάνει το Στέκι των Μεταναστών «κόκκινο πανί»; Μάλλον, τα μαθήματα ελληνικών που κάνουν 40 εθελοντές δάσκαλοι σε 300 ενήλικους μετανάστες. Ενδεχομένως και τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που γίνονται επίσης σε μετανάστες. Ίσως πάλι, να είναι τα μαθήματα μητρικής γλώσσας σε παιδιά Βουλγάρων μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, τα οποία ξεκίνησαν πρόσφατα σε συνεργασία με τη βουλγαρική κοινότητα. Για να μη μιλήσουμε για το γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης μεταναστών που παρέχει και νομικές συμβουλές. Οι εκδηλώσεις, οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις και οι εκθέσεις, οι οποίες γίνονται στο χώρο του από όλες τις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που φιλοξενεί, ολοκληρώνουν το «ενοχλητικό» παζλ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του: «Όλο το κτίριο λειτουργεί καθημερινά σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ένας μικρός κόσμος που χωρά πολλούς κόσμους, με διαφορετικές ταχύτητες ένταξης, θεματικές, ιδεολογικές αφετηρίες, οπτικές, ευαισθησίες, τρόπους παρέμβασης, χαρακτήρες και ηλικίες. Ένα αληθινό καλειδοσκόπιο», που φέρνει κοντά ανθρώπους με όνειρο κοινό έναν κόσμο καλύτερο, φιλικότερο κι ευγενή, ανεκτικό στο διαφορετικό, έναν κόσμο που βασίζεται στην καλοσύνη, την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ελπίδα". Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερό του αμάρτημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: