Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ 'ΡΘΑΝ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναδημοσίευση από "Ριζοσπάστη"
Μέτρα για την επιστροφή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους, φακέλωμα των μικρών προσφυγόπουλων και αποθάρρυνσή τους να έρχονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ περιλαμβάνει το «Σχέδιο Δράσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους» πρόσφυγες που κατάρτισε η Κομισιόν, με χρονικό ορίζοντα το 2010 - 2014. Ενα Σχέδιο που έρχεται, με τη σειρά του, να επιβεβαιώσει το βάρβαρο πρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του απέναντι και σε μικρά παιδιά, θύματα του ιμπεριαλισμού. Ολες οι δράσεις του Σχεδίου κινούνται στο πνεύμα του διωγμού των ασυνόδευτων ανηλίκων άσχετα με το τι αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους, ανεξάρτητα αν εκεί εξολοθρεύονται από βόμβες ή πείνα.
Δίνοντας κάποια νούμερα, η Κομισιόν σημειώνει ότι το 2008 υποβλήθηκαν 11.292 αιτήσεις ασύλου από ανήλικους πρόσφυγες σε 22 κράτη - μέλη (δε δίνει στοιχεία για Κύπρο, Βουλγαρία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία) από 8.030 το 2007. Κι ενώ ορίζει ως λόγους προσφυγιάς τους πολέμους, τη φτώχεια, τις φυσικές καταστροφές, την εκμετάλλευση, διακρίσεις ή διώξεις, αναφέρεται κυνικά στο διαβόητο «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» (σ.σ. εννοώντας ότι το «Σχέδιο Δράσης» είναι απότοκό του), θυμίζοντας ότι το «Πρόγραμμα» ζητούσε από την Κομισιόν να ορίσει «πρακτικά μέτρα για να διευκολύνει την επιστροφή του μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας» (σ.σ. που έτσι κι αλλιώς την αποδίδουν σε ελάχιστους πρόσφυγες, εξ ου και οι λίγες αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται).
Σε αυτό το πλαίσιο, το «Σχέδιο Δράσης» προβλέπει: Φακέλωμα των στοιχείων όλων των ανηλίκων προσφύγων που εντοπίζονται εντός ΕΕ και ανταλλαγές των πληροφοριών αυτών μεταξύ των κρατών - μελών. «Πληροφόρηση» (βλ. προπαγάνδα μέσω και ΜΜΕ) των υπηκόων τρίτων χωρών στις πατρίδες τους, σχετικά με τα «ρίσκα» που εμπεριέχει η «παράνομη» μετανάστευσή τους στην ΕΕ. Οι πυρήνες μεταναστών που ήδη ζουν στην ΕΕ να χρησιμοποιηθούν ως χαφιέδες, ώστε επικοινωνώντας με τις πατρίδες τους «να διασκεδάσουν τους ψευδείς μύθους για τη ζωή στην Ευρώπη».
Ως «επιλογές» που θα δίνονται στους ανηλίκους πρόσφυγες προτάσσονται η «επιστροφή και επανένταξη στη χώρα καταγωγής» με τις αρμόδιες αρχές να αποφασίζουν το πολύ σε 6 μήνες τι θα γίνει. Για να «χρυσώσουν το χάπι», υποκριτικά λένε ότι «η εθελοντική αποχώρηση πρέπει να μπαίνει ως προτεραιότητα». Οτι θα αποφασίζει, δηλαδή, το ορφανό από μόνο του να γυρίσει στον πόλεμο και την εξαθλίωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: