Την Τετάρτη 11/4, και μετά από πρωτοβουλία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, δόθηκε μεγάλη συνέντευξη τύπου στα γραφεία μας από κοινωνικούς φορείς της πόλης των Χανίων, αναφορικά με την θλιβερή απόφαση -πλέον- της επίσημης πολιτείας να επαναφέρει το θεσμό των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τον νέο “εσωτερικό εχθρό”: τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν μέχρι το κατώφλι της. Συνιστά ιδιαίτερη ικανοποίηση για μας το γεγονός ότι στη συνέντευξη πήραν μέρος και οι “άλλες φωνές”. Όχι από πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, αλλά από τους φορείς εκείνους που δεν πρέπει να “χαρίζονται” με τα χέρια κάτω στον ρατσισμό και την πολιτική αντίδραση. Επισημαίνουμε δε, ότι η συνέντευξη αυτή δεν οργανώθηκε κάτω από το πίεση ενός “τοπικού ενδιαφέροντος”, καθώς η περιφέρεια Κρήτης δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς αυτής της αποτρόπαιας προεκλογικής εξέλιξης, και κινήθηκε, από όλους τους φορείς, μέσα στα πλαίσια μιας ηθικής και πολιτικής οπτικής. Συμμετείχαν, εκτός από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Οι Γιατροί του Κόσμου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Χανίων, η Διεθνής Αμνηστία, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Χανίων.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου, όπως δημοσιεύεται σήμερα σε τοπική εφημερίδα της πόλης:
Την έντονη αντίθεσή τους στη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, τα οποία χαρακτήρισαν ‘στρατόπεδα συγκέντρωσης’, εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι τοπικών φορέων, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του σχετικού νόμου.
Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης Αμπντούλ Χατζί σημείωσε πως «εμείς λέμε ότι είναι αντισυνταγματικός αυτός ο νόμος, βάσει του άρθρου 5, παράγραφος 2 του Συντάγματος, που εξασφαλίζει τη ζωή και την ελευθερία χωρίς διάκριση έθνους, γλώσσας, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων. Παραβιάζεται το νομικό δίκαιο της χώρας και ο πολιτισμός της και νομίζω ότι είναι άδικος αυτός ο νόμος και άδικη αυτή η προσπάθεια που κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα ‘στρατόπεδα συγκέντρωσης’ στα νησιά, αλλά και σε διάφορες πόλεις ‘μπλοκάρουν’ τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας.
«Εμείς ως Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ζητάμε να καταργηθεί το ‘Δουβλίνο ΙΙ’, να νομιμοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και αντί για τα ‘στρατόπεδα συγκέντρωσης’ εμείς θέλουμε ξενώνες που να φιλοξενούν ανθρώπους, προστασία των μητέρων, των εγκύων γυναικών και των ανήλικων παιδιών», κατέληξε ο κ. Χατζί.
Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Aud Oymyr τόνισε πως «ως Διεθνής Αμνηστία απαντάμε ότι είναι αίσχος για την Ελλάδα να προτείνει κάτι τέτοιο. Αυτοί οι άνθρωποι, οι πρόσφυγες αλλά και οι μετανάστες, έχουν έρθει εδώ για προστασία. Δεν είναι σωστό να μπουν σε ‘στρατόπεδα’ σαν να είναι εγκληματίες. Πρέπει αλλιώς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Χρόνια τώρα θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα κράτησης. Δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται σήμερα, ότι έρχονται στα σύνορα, τους πετάνε στους δρόμους και έχει γεμίσει η Αθήνα από ανθρώπους που δεν έχουν σπίτια, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν τίποτα και κλέβουν. Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως αυτός ο νόμος. Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει τέτοιους νόμους».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Κώστας Γκαζής υπογράμμισε ότι «ο νομικός κόσμος όλης της χώρας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη λειτουργία των λεγόμενων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Και η ανησυχία αυτή έγκειται στο ότι ουσιαστικά πιθανολογείται ότι θα πρόκειται για αποθήκες ανθρώπων. Και τούτο διότι δεν μπορεί με αυτόν τον αποσπασματικό τρόπο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας, που πράγματι υφίσταται. Αυτό το στηρίζουμε στην εμπειρία μας δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται ποτέ διαχωρισμός των διαφόρων κατηγοριών μεταναστών. Ανάμεσά τους υπάρχουν θύματα trafficking, υπάρχουν έγκυες γυναίκες, υπάρχουν ανήλικα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά το ζήτημα, με παρεμβάσεις που θα κάνουμε, ευελπιστώντας σε μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος».
Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός σημείωσε ότι «η Εκκλησία, σεβόμενη το ανθρώπινο πρόσωπο, που αποτελεί εικόνα και δημιούργημα του Θεού, είναι κοντά σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, σε όλους τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους βρίσκονται στην πατρίδα μας και αποτελούν για όλους εμάς ευκαιρία να αποδείξουμε και να δηλώσουμε τα ανθρώπινα αισθήματά μας. Μετανάστες έχουμε εδώ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι κι εμείς, ως Έλληνες, υπήρξαμε μετανάστες και υπάρχουμε δυστυχώς μέχρι και τις ημέρες μας μετανάστες κάπου αλλού. Η Εκκλησία σεβόμενη την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων βοηθά με τον τρόπο της, χορηγώντας εισιτήρια προκειμένου να μεταβούν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους και να μην αποτελούν πλέον εδώ, στον δικό μας τον τόπο, μια δυσκολία, που οι ίδιοι βιώνουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Εννοείται ότι δεν συμφωνούμε με καμία ανθρώπινη μάζα, με καθόλου στρατόπεδα συγκεντρώσεων ή με υποτίμηση και εξευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, την οποία θεωρούμε μοναδική και ανεπανάληπτη».
Η εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου Ελευθερία Μουλουδάκη ανέφερε ότι «είμαστε αντίθετοι σε κάθε ρατσιστική διάκριση, είμαστε υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία από όλους τους ανθρώπους και μας θλίβει το γεγονός ότι προσπαθούν να κατηγοριοποιήσουν πάλι ομάδες ανθρώπων ανάλογα με το από πού προέρχονται και τι αρρώστιες ‘φέρνουνε’, χωρίς τίποτα να είναι τεκμηριωμένο».
«Να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ισότιμα με τους Έλληνες», ζήτησε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων Νίκη Μπαρδάτσου, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει σίγουρα τα ‘στρατόπεδα συγκέντρωσης’, όπως τα παρουσιάζουν τώρα οι κυβερνήσεις, να καταργηθούν. Σίγουρα θα πρέπει όταν οι μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας να βρίσκουν ένα χώρο υποδοχής με τέτοιες συνθήκες ώστε να εξασφαλίζεται και η ψυχική και η σωματική τους υγεία. Αν δεν καταργηθεί η συνθήκη του ‘Δουβλίνου ΙΙ’, η οποία τους αναγκάζει να μένουν μήνες και χρόνια στη χώρα μας ως ενδιάμεσο προορισμό, αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Τσαμαντάκης τόνισε ότι «οι μετανάστες δεν βρίσκονται στην Ελλάδα από επιλογή, αλλά αναγκάστηκαν. Πολλοί, μάλιστα, βρίσκονται στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι, ελέω της συνθήκης ‘Δουβλίνο ΙΙ’. Λύση κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί ούτε η απέλαση ούτε ο εγκλεισμός σε κέντρα, τα οποία μόνο κατ’ ευφημισμό ονομάζονται κέντρα φιλοξενίας. Η λύση θα μπορούσε να είναι να έχουμε τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής, με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, και σε ένα δεύτερο βήμα να υπάρξει πραγματικά η εφαρμογή μιας συνολικής, ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Και πάλι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά, παρά μόνο στην περίπτωση που εντοπίσουμε και εξαλείψουμε τα αίτια και τους λόγους που αναγκάζουν κάποιους ανθρώπους να ξεριζωθούν και να φύγουν από τον τόπο τους. Κι εδώ βρίσκονται οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας αλλά και γενικότερα ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων Γιάννης Παυλάκης επεσήμανε πως «οι επαγγελματίες κρίνουν ότι η ίδρυση στρατοπέδων, για να μαντρώσουν ανθρώπους, είναι λάθος. Είναι λάθος, αρχικά, αν το δει κανείς από την ανθρώπινη πλευρά. Ως επαγγελματίες διαφωνούμε, γιατί η ίδρυση αυτών των στρατοπέδων οπουδήποτε και αν γίνουν θα δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για τον τουρισμό, για την εμπορική κίνηση, για οτιδήποτε. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο έξυπνες λύσεις, να διαχειριστούμε τους ανθρώπους αυτούς σωστά, έτσι ώστε και αυτοί να έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία στη χώρα μας και εμείς να επωφεληθούμε ως Έλληνες από την παρουσία τους εδώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου