Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: 50 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

14 χρόνια μετά την επαναστατική ανατροπή του απαρτχάιντ, του πιο στυγνού ρατσιστικού καθεστώτος, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στη Νότια Αφρική, παίρνει την μορφή της επίθεσης φτωχών ενάντια σε πιο φτωχούς μετανάστες που έχουν καταφύγει στη Νότια Αφρική από τις γειτονικές χώρες. Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί μετανάστες, κύρια από την Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη.
Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας των πολιτικών της κυβέρνησης του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Ο 1 στους 3 Νοτιοαφρικανούς είναι άνεργος. Ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι σήμερα φτωχότερος από ό,τι ήταν πριν από 14 χρόνια. Οι Νοτιαφρικανοί καπιταλιστές το ίδιο διάστημα ...τα κατάφεραν θαυμάσια να πλουτίσουν. Σ' αυτά ήρθε να προστεθεί η εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα.
Η οργή ξεχείλισε. Οι 5 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα από περιοχές της Αφρικής που μαστίζονται από πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις και αρρώστιες, έγιναν τα πρώτα θύματα αυτής της οργής. Οι περισσότεροι ήλθαν από τη Ζιμπάμπουε, της οποίας το αντιδημοκρατικό καθεστώς «χαϊδεύει» η Νοτιαφρικάνικη κυβέρνηση χρόνια τώρα.
Ο Νοτιαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι κατά τα άλλα έτρεξε να συμβουλέψει στις πολυεθνικές να μην ανησυχούν, κι ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το Μουντιάλ... Ε, βέβαια, δίπλα στις διαφημίσεις της Coca-Cola ή της Heineken δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστούν τα πτώματα των δολοφονημένων μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: