Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΧΑΝΙΑ: 8 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ήδη βρίσκονται 8 μέρες σε απεργία πείνας 15 μετανάστες στα Χανιά, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαιώμα τους σε νόμιμο καθεστώς. Για κάποιους υπάρχουν ηδη ανησυχητικά σημάδια επιβάρυνσης της υγείας τους, όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας.
Παράλληλα χθες συνεχίστηκαν τα ψηφίσματα συμπαράστασης από τοπικούς φορείς, όπως από τον Σύλλογο Εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ενώ δεκάδες είναι και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης κατ' αρχήν γίνεται αναφορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην προχθεσινή πορεία και επισημαίνεται μεταξύ άλλων: "Φέτος πανελλαδικά, η επέτειος εξέφρασε την κραυγή απελπισίας και τον αγώνα για αξιοπρέπεια που δίνουν οι κρατούμενοι των ελληνικών κολαστηρίων, των αποθηκών ανθρώπων που κατ’ ευφημισμό αποκαλούνται «φυλακές». Στα Χανιά όμως, η πορεία έγινε αφορμή να συνδεθεί ο μεγαλειώδης αγώνας των φυλακισμένων με εκείνον των μεταναστών απεργών πείνας, οι οποίοι για 8η μέρα σήμερα διεκδικούν το αυτονόητο: το δικαίωμα τους στη Ζωή. 800 περίπου Χανιώτες και μετανάστες στήριξαν τον αγώνα που δίνουν οι απεργοί πείνας αλλά και όλοι οι μετανάστες, οι οποίοι διεκδικούν ίση μεταχείριση και δικαιώματα με όλους τους άλλους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης πορείας κανείς δεν σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα για την ελευθερία, την αλληλεγγύη, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή όλων. Η απόγνωση και η οργή των μεταναστών, η περήφανη αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που αγωνίζονται με αυτό το ύστατο μέσο για το δίκιο ολόκληρης της κοινότητάς τους, μετουσιώθηκε σε πάθος και δυναμισμό που έδωσε μοναδικό χρώμα και παλμό στην φετινή πορεία. Όλοι μας είδαμε με συγκίνηση Έλληνες και μετανάστες να διαδηλώνουν για ώρα έξω από το κτήριο της εφορείας όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι 15, και στη συνέχεια έξω από τις δικαστικές φυλακές Χανίων, συνδέοντας άμεσα τους αγώνες εκείνων που δεν έχουν φωνή, εκείνων που τους στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: