Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Στο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Αγ.Παντελεήμονα, και προώθησης του μηνύματος για την ανάγκη κοινών αγώνων ντόπιων-προσφύγων και μεταναστών ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας, του ρατσισμού και των πολέμων,ανταποκρίθηκαν συνολικά σχεδόν 800-1.000 άτομα. Ανάμεσα τους η YRE, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Ξεκίνημα και η ΔΕΑ (συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ), η Επιτροπή ενάντια στο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση, το ΕΝΑΝΤΙΑ, μέλη των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και κοινοτήτων μεταναστών, η Βίλλα Αμαλίας και αντιεξουσιαστικές κινήσεις. Και βέβαια ένας πολύ μεγάλος αριθμός των ίδιων των Αφγανών προσφύγων που απλώς επιβιώνουν σε πολύ κακές συνθήκες στην πλατεία και γύρω από αυτήν. Όλοι αυτοί συντάχθηκαν στο κέντρο και στην μια άκρη της πλατείας. Στην άλλη άκρη και πίσω από τα ΜΑΤ συγκεντρώθηκε τελικά ένας αριθμός σχεδόν 150 κατοίκων και ανάμεσα τους -κατά δήλωση των ιδίων- 30 μέλη της Χρυσής Αυγής. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής αποσκοπούσε στην νομιμοποίηση των φασιστικών ιδεών τους (υπό την μορφή των πολεμικών ιαχών για την "εξολόθρευση" των προσφύγων) αλλά και των πρακτικών τους, όπως αυτές καταγράφηκαν για άλλη μια φορά: απειλές και προπηλακισμοί προσφύγων, προσπάθεια επίθεσης στους αντιρατσιστές διαδηλωτές.
Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων αντί να κατευθύνεται προς την αντιπροσφυγική συγκέντρωση ήρθε στην από δω μεριά της πλατείας με προβληματισμό, και ανοικτά αυτιά για να ακούσουν προτάσεις για το πως θα δοθεί λύση που θα σέβεται τις ανάγκες και τα δικαιώματα και των μεν και των δε και θα στρέφεται κυρίως ενάντια στους μόνους υπαίτιους: την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.
Τα γεγονότα καταγράφηκαν από όλες τις βασικες εφημερίδες αλλά και από κανάλια. Από την πλευρά της YRE, o Τάκης Γιαννόπουλος βρέθηκε στον ALTER και στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην πρώτη περίπτωση του βάλαν απέναντι του τον υμνητή του φύρερ Ν.Μιχαλολιάκο, ο οποίος αξιοποίησε το βήμα που είχε για να κηρύξει "ανένδοτο" ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι μια και μόνη δράση είναι αρκετή για να απονομιμοποιήσει τις ρατιστικές και φασιστικές ιδέες στις γειτονιές και στους χώρους. Απαιτείται συστηματική και συνεχής παρέμβαση και πάνω απ' ολα με προτάσεις. Από την μεριά μας θα υπηρετήσουμε αυτή την λογική και θα παλέψουμε για:
· Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική της παροχής μόνο 0,6% ασύλου στους πρόσφυγες! · Να δημιουργηθούν ανοικτά κέντρα στέγασης των προσφύγων, στα οποία να παρέχεται σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική βοήθεια και μαθήματα γλώσσας. Η κυβέρνηση βρήκε 28 δις για τους τραπεζίτες μέσα σε μια νύχτα, για τους πρόσφυγες και για τους έλληνες εργαζόμενους δεν βρίσκουν δεκάρα… · Δημιουργία κοινών επιτροπών κατοίκων-προσφύγων και μεταναστών για την πάλη για τα κοινά προβλήματα. · Κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνου, που στερεί από τους πρόσφυγες τη δυνατότητα να διαλέξουν τον τόπο στον οποίο θα προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. · Να δοθούν λεφτά για την αναβάθμιση των γειτονιών μας εδώ και τώρα! Λεφτά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: