Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ

Αντιρατσιστική σύσκεψη καλείται την Τρίτη 3 Φλεβάρη στις 8.00 μμ στα γραφεία του ΔΙΚΤΥΟΥ για να συναποφασιστεί η μετατροπή της 21ης Μάρτης, παγκόσμιας μέρας κατά του ρατσισμού σε μέρα πανελλαδικής δράσης, με πορείες-εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις-εκστρατείες ενημέρωσης.

ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2/2/2009 ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Την Δευτέρα 2 Φλεβάρη θα γίνει σύσκεψη φορέων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης στις 7.00 μμ για να συντονίσει και να συναποφασίσει δράσεις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές στην περιοχή του Αγ.Παντελεήμονα.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος.

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στην αρχή της βδομάδας το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις για την παροχή του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος (5ετία) στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. Η YRE όχι απλά είχε καταγγείλει αυτή την ρύθμιση αλλά συνεχίζει να διεκδικεί μέσα από την εκστρατεία της "ΈΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ" την παροχή της ελληνικής υπηκοότητας σε κάθε παιδί που γεννήθηκε ή μεγάλωσε εδώ.
Μέσα στην ανακοίνωση του υπουργείου πέραν των άλλων διευκρινίζεται και το ύψος του παράβολου για την άδεια παραμονής, ήτη 900 ευρώ. Δεν φτάνει που οι ίδιοι δίνουν "ψίχουλα" θέλουν να τα πουλήσουν κι ακριβά. Έλεος.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα βέλη ήρθαν και διά στόματος του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ, Ζακ Μπαρό μετά απο σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.
Παραθέτουμε από το in.gr (29/01/09)
Παράνομες κρίνει η Κομισιόν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3731/2008 για τα παιδιά των μεταναστών που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς του «μακρά διαμένοντος», καθώς αντιτίθενται με την κοινοτική νομοθεσία. Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Ζακ Μπαρρό, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, δυνάμει της Οδηγίας 2003/109, τα παιδιά -των οποίων οι γονείς δεν διαμένουν νόμιμα στη χώρα- δεν αποκλείονται αυτόματα από το καθεστώς του μακροχρόνιου μονίμου κατοίκου. Επιπλέον, όπως σημειώνει, το καθεστώς αυτό μπορεί να αποκτηθεί από ανήλικο κάτω των 19 ετών ανεξάρτητα από τους γονείς του, σε περίπτωση που πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζει η Οδηγία.
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση γέννησης στην επικράτεια ενός κράτους μέλους, η εισαγωγή μιας τέτοιας προϋπόθεσης εκ μέρους της Ελλάδος δείχνει να είναι αντίθετη προς την Οδηγία. Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει επομένως με τις ελληνικές αρχές, για να έχει εκτενέστερες πληροφορίες ως προς αυτά τα δυο σημεία» τονίζει ο κ. Μπαρρό.
Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα (23.12.2008), το καθεστώς «επί μακρόν διαμένοντος μετανάστη» μπορούν να αποκτήσουν όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Στο νόμο δεν λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις παιδιών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά μεγαλώνουν εδώ και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία ή αντίστοιχες περιπτώσεις παιδιών που οι γονείς δεν είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα.
«Τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τις συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών και από τις διεθνείς τους υποχρεώσεις. Η Σύμβαση του ΟΗΕ του 1989 για τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία επικύρωσαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να σέβονται και να εγγυώνται τα διακηρυσσόμενα δικαιώματα για κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς διακρίσεις στηριζόμενες μεταξύ άλλων στην κατάσταση του παιδιού, και, ειδικότερα, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής των γονέων» υπενθυμίζει ο κ. Μπαρρό.
Ο Δ.Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε: «Ο κ. Παυλόπουλος οφείλει να αποσύρει άμεσα την κυβερνητική ρύθμιση αίροντας τις απαράδεκτες διακρίσεις. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά λες και είναι αόρατα, αφήνοντας τα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα».

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ "ΒΡΩΜΙΚΗ" ΔΟΥΛΕΙΑ

Για συνοπτικές απελάσεις, κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών, ιδίως των ανηλίκων, και έκθεσή τους σε κίνδυνο κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει τη βρώμικη δουλιά της Ε.Ε. στη μετανάστευση». Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών αγοριών από το Αφγανιστάν κι ενός κοριτσιού από τη Σομαλία, η αρθρογράφος Σιμόν Τρόλερ καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αρχές συχνά εκφοβίζουν και κακομεταχειρίζονται ανήλικους ασυνόδευτους λαθρομετανάστες, όχι στα επίσημα σημεία εισόδου αλλά στη μεθόριο με την Τουρκία, στο λιμάνι της Πάτρας και στο Αιγαίο. Αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα του 14χρονου Νταούντ από το Αφγανιστάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική ακτοφυλακή οδήγησε το φουσκωτό στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους μετανάστες κοντά στις τουρκικές ακτές, το τρύπησε και το εγκατέλειψε χωρίς μηχανή και κουπιά. Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, οι λαθρομετανάστες απελαύνονται μαζικώς στη διάρκεια της νύχτας μέσω Εβρου. Η εκδοχή των συνοπτικών απελάσεων φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από 41 μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση Human Rights Watch σε διάφορες ελληνικές τοποθεσίες. Η Τρόλερ, η οποία μιλά επίσης για άθλιες συνθήκες κράτησης στα κέντρα μεταναστών και ανεπαρκείς διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης της Ε.Ε. κατά της λαθρομετανάστευσης και ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη από την Ενωση για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της. Αντί όμως για συνεργασία και βοήθεια, τα άλλα κράτη-μέλη προθύμως «κοιτούν από την άλλη μεριά όσο η Ελλάδα κάνει τη βρώμικη δουλειά τους». Από: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/01/2009

ΣΤΑ ΕΛΙΟΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΙ ΑΛΛΗ "ΜΑΝΩΛΑΔΑ"

Κι όμως δεν ήταν μόνο η Μανωλάδα της υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών. Λίγο πιο κάτω στην Μεσσηνία τα ίδια στα ελιοχώραφα... (αναδημοσίευση από Ε.Τύπο 25/01/2009).
Το μεροκάματο βγαίνει μία στο τόσο. Δύσκολα. Από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες, συχνότερα από τη Σομαλία και το Σουδάν αλλά και από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία κ.α., «κλείνουν» δεκάωρα μέσα στα χωράφια για να παραχθεί ο «χρυσός της Μεσσηνίας»: το λάδι. Η ανταμοιβή τους είναι -το πολύ- δύο ευρώ την ώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών στους ελαιώνες του μεσσηνιακού κάμπου και διαβίωσής τους στα χωριά του νομού (Φιλιατρά, Χώρα, Γαργαλιάνοι κ.λπ.) θυμίζουν… Μανωλάδα Ηλείας.
Εικοσιπεντάρηδες, γυναίκες ή ακόμα και μικρά παιδιά, πληρώνονται 20 ευρώ για δέκα ώρες εργασίας ημερησίως, χωρίς να τους παρέχονται φαγητό, στέγη ή ρουχισμός. Αρκετοί κοιμούνται στο ύπαιθρο, ιδίως το καλοκαίρι. Κάποιοι κάτω από τις ελιές με μόνη προστασία μια κουβέρτα, άλλοι σε αυτοσχέδιες χάρτινες ή ξύλινες παράγκες και ορισμένοι -πιο «τυχεροί»- σε εγκαταλειμμένες τσιμεντένιες ή τσίγκινες αγροτικές αποθήκες.
Μπορεί στο νομό Ηλείας οι περσινές αποκαλύψεις για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην καλλιέργεια της φράουλας και διαβίωσης των αλλοδαπών αλλά και ο μετέπειτα ξεσηκωμός των ίδιων να ανέβασαν το μεροκάματο μέχρι και τα 28 ευρώ, ωστόσο σε αρκετές περιοχές της χώρας η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. Προ ημερών στη Χώρα Μεσσηνίας μια 20χρονη Ρουμάνα, εργάτρια στις ελιές, σκοτώθηκε όταν λόγω βροχής και σεισμού κατέρρευσε το παράπηγμα, το οποίο μάλιστα νοίκιαζε με αρκετούς συμπατριώτες της.
Σε ένα παρόμοιο παράπηγμα στα γειτονικά Φιλιατρά έμενε για δύο μήνες ο 26χρονος Σομαλός Αμπντούλ Μοχάμεντ. Δεν είχε ρεύμα ούτε καν νερό. Σήμερα, αισθάνεται πιο «τυχερός». Νοικιάζει ένα «σπίτι» στο κέντρο των Φιλιατρών μαζί με τον πολύ καλό του φίλο Ιμπραΐμ και ακόμα… δεκαεννιά νέους 21- 28 ετών από τη Σομαλία, το Σουδάν κ.α. Η στέγη για τους 21 συγκατοίκους κοστίζει το λιγότερο 1.000 ευρώ το μήνα. «Πενήντα ευρώ το άτομο. Καμιά φορά πρέπει να δώσουμε και 70 ευρώ». Οπως εξηγούν οι ίδιοι, το νοίκι ανεβαίνει κατά 10-20 ευρώ το άτομο, εφόσον γίνει μεγάλη κατανάλωση νερού ή ρεύματος.
«Αρχικά δεν είχαμε τουαλέτα. Ούτε κρεβάτια. Στα σκουπίδια βρήκαμε παλιά στρώματα και σε αυτά ξαπλώνουμε δυο δυο. Ο,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι το βρήκαμε στα σκουπίδια. Και ρούχα βρίσκουμε καμιά φορά. Οταν πρωτοήρθα στο χωριό, κοιμόμουν στο χωράφι. Τώρα είναι καλύτερα», λέει -μισά αγγλικά, μισά ελληνικά- ο Αμπντούλ. Είναι ο παλιότερος ένοικος του σπιτιού, που δεν είναι παρά μια εγκαταλειμμένη, μισοφτιαγμένη κατοικία. Ο Αμπντούλ ζει στα Φιλιατρά τους τελευταίους έξι μήνες. Το καλοκαίρι δούλεψε στα καρπούζια και έπειτα στις ελιές. «Δεν έχει πια πολλή δουλειά. Μπορεί να πάω στην Πάτρα ή στην Καλαμάτα. Ή να μείνω εδώ, να δουλέψω στην οικοδομή». Ο Σομαλός γονατίζει. Σηκώνει το καπάκι μιας κατσαρόλας που βρίσκεται κατάχαμα και χαμογελάει. «Φακές. Οταν κάποιος δουλεύει, έχουμε φαγητό. Αλλιώς τρώμε μόνο ψωμί».
Ο Χαΐκ από το Σουδάν βρίσκεται στα Φιλιατρά εδώ και τρεις μήνες. Τριγυρνάει στα χωριά αναζητώντας το μεροκάματο. Η οικογένειά του είναι στην πατρίδα του. «Πρέπει να βγάλω λεφτά. Για εκείνους. Στη χώρα μου είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».
«Το μεγάλο “κύμα” οικονομικών μεταναστών, περίπου 2.500- 3.000 άτομα, παρατηρείται στα Φιλιατρά στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου. Γίνεται συνεχής προσπάθεια για να αποκτήσουν οι αλλοδαποί εργάτες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ιδίως οι Σομαλοί και οι Σουδανοί που είναι πλέον οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες στην περιοχή μας είναι ήσυχοι άνθρωποι. Και οι κάτοικοι των Φιλιατρών τούς έχουν αποδεχθεί», λέει ο δήμαρχος κ. Αλκης Ξύγκας.
Σήμερα στα Φιλιατρά υπάρχουν 1.017 αλλοδαποί με όλα τα νόμιμα «χαρτιά». «Αλλοι τόσοι όμως μπορεί να είναι οι λαθρομετανάστες που κρύβονται, ψάχνουν στέγη σε παραπήγματα και ζουν υπό άθλιες συνθήκες», αναφέρει ο δήμαρχος Φιλιατρών.
Μόνο δύο ελληνικές λέξεις -«ναι» και «κατάλαβα»- προφέρει με μεγάλη ευκολία ο 21χρονος Αμπντούλ Τσαλμ, που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από πέντε μήνες. Οπως λέει, είναι η απάντηση που δίνει στο «αφεντικό όταν φωνάζει για να κάνουμε γρήγορα τη δουλειά. Καμιά φορά με βρίζουν. Το καταλαβαίνω. Τώρα ξέρω και εγώ να βρίζω στα ελληνικά. Αλλά δεν σου λέω ποιες λέξεις…». Οπως περιγράφει ο 21χρονος, στα Φιλιατρά οι κάτοικοι είναι πιο φιλόξενοι. «Στην Πάτρα και σε άλλα χωριά πέρασα πιο δύσκολες ώρες». Ο Αμπντούλ πηγαίνει κάθε πρωί, στις 7, στην πλατεία των Φιλιατρών προς αναζήτηση δουλειάς. «Και στα χωράφια πάω και στην οικοδομή. Ο,τι υπάρχει. Ο,τι μου ζητήσουν κάνω». Ο φίλος του, ο 27χρονος Χασάν, εξηγεί: «Αν κάποιος δεν δουλεύει, έχουμε πρόβλημα όλοι μας. Γιατί αν ο Αμπντούλ δεν έχει χρήματα, θα πρέπει να πληρώσω εγώ το νοίκι του και το φαγητό του…». Σήμερα από τους 21 φίλους από το Σουδάν και τη Σομαλία που συγκατοικούν στα Φιλιατρά μόνον οι τρεις εργάζονται στα χωράφια. Οι υπόλοιποι ψάχνουν για δουλειά ή παραμένουν σπίτι απογοητευμένοι.

ΙΤΑΛΙΑ: 1.300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΣΑ

Περίπου 1300 μεταναστες που κρατούνταν σε κέντρο κράτησης της Λαμπεντούσα (μικρό νησί νότια της Σικελίας) δραπέτευσαν το Σάββατο 25/1 παραβίαζοντας τις πύλες και απωθόντας τους αστυνομικούς φρουρούς. Στο κέντρο κράτησης στοιβαζονταν τις περασμένες ημέρες σχεδόν 2.000 άτομα ενώ έχει χωρητικότητα το πολυ 850 ατόμων. Πάρα τις αθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο ο υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι αρνηθηκε τη μεταφορά τους σε άλλους χώρους στην Ιταλία, επιμένοντας στην άμεση απέλασή τους απευθείας από το νησί. Επίσης κανοντας λόγο για "έκτακτες συνθήκες" αποφάσισε τη δημιουργία ενος ακόμη κέντρου προκαλώντας έντονη αντίδραση στους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες. Η διαδηλωση με 4.000 άτομα που πραγματοποιήθηκε περιελάμβανε πολλούς από τους δραπέτες του Κέντρου 'υποδοχής'. Κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδηλωτές έφτασαν στο δημαρχειο με τους μεταναστες να φωνάζουν 'Freedom' και 'Help us' και απαιτώντας να τους αφήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Δείτε βιντεο από το bbc http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7848786.stm επισκεφθείτε http://www.repubblica.it/2009/01/sezioni/cronaca/immigrati-3/fuga-cpa/fuga-cpa.html στα ιταλικα

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΣΧΕΣΗ ΜΑΤ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΕΝΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Ακόμα μια "τυφλή" ΕΔΕ έθεσε στο αρχείο της η ΕΛ.ΑΣ. Δεν ...είδαν, δεν ...άκουσαν, δεν ...ξέρουν τίποτα για την συνεργασία αστυνομικών με χρυσαυγίτες στα περσινά γεγονότα της 2ης Φλεβάρη, μας λένε...
Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτης διαβεβαίωσε μάλιστα με έγγραφό του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση ότι δεν διαπιστώθηκαν πειθαρχικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση αστυνομικών.
Άρα να υποθέσουμε ότι κατά την κυβέρνηση, καλώς έπραξαν οι αστυνομικοί;; Μήπως αυτό εννοούν με το σύνθημα "κοντά στον πολίτη", το να 'ρθουν οι αστυνομικοί "κοντά στον φασίστα πολίτη";;;
Η αλήθεια βοά... και το μόνο που καταφέρνουν με ένα τέτοιο πόρισμα είναι όχι απλά να αποδεικνύουν τον παχυδερμισμό τους, αλλά να προσφέρουν υψηλή προστασία στις πολιτικές και άλλες διασυνδέσεις μηχανισμών με την δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Η κοινή δράση ΜΑΤατζήδων και χρυσαυγιτών καταγράφηκε σε τόσες φωτογραφίες, τηλεοπτικά ρεπορτάζ και μαρτυρίες, που αποτελεί προσβολή για την νοημοσύνη κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενου ανθρώπου, αυτό το πόρισμα. Η εικόνα των Χρυσαυγιτών να κινούνται πίσω ή ανάμεσα στις γραμμές των ΜΑΤ, να κρατάνε φανερά στα χέρια τους μαχαίρια και ρόπαλα και να επιτίθενται κατά των αντιφασιστών διαδηλωτών, χωρίς κανείς να τους πειράζει, δεν μπορεί να διαγραφεί από την μνήμη κανενός.
Στο ίδιο πόρισμα ο κ. Χηνοφώτης διαβεβαιώνει ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατ' αγνώστων για παράβαση του Ποινικού Κώδικα και του νόμου περί όπλων -εννοεί για τα μαχαιρώματα- και πως συστάθηκε ομάδα εργασίας που θα μελετήσει το θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταπληκτικό!
Τα συγχαρητήρια της Χρυσής Αυγής, αναρωτιόμαστε πότε θα τα πάρει, κι αυτός και η κυβέρνηση του...;;

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Το βράδυ της Τετάρτης, 21 Ιανουαρίου κάηκε περίπου ο μισός καταυλισμός Αφγανών προσφύγων (περίπου 40 καλύβες και το σχολείο-ιατρείο), στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να μείνουν περίπου 500 άτομα χωρίς στέγη από τα συνολικά 2.000 περίπου που μένουν εκεί. Στο indymedia της Πάτρας δημοσιεύθηκαν καταγγελίες ότι βρέθηκαν γκαζάκια στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά , ενώ εθεάθησαν και 2-3 άτομα να φεύγουν τρέχοντας την ώρα της έκρηξης. Ακόμα πως η πυροσβεστική φθάνοντας έριχνε νερό στις διπλανές πολυκατοικίες για να μην επεκταθεί η φωτιά, ενώ κάποιοι κάτοικοι προέτρεπαν τους πυροσβέστες να αφήσουν τον καταυλισμό να καεί!! ΄
Εξίσου περίεργο είναι και το γεγονός πως οι αρχές βιάστηκαν να κοινοποιήσουν -χωρίς καν έρευνα!!- πως πρόκειται για βραχυκύκλωμα... Ακόμα κι αν ήταν έτσι, το γεγονός ότι κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί 2.000 πρόσφυγες επιβάλλει έρευνα και μάλιστα σοβαρή. Και πάνω από όλα επιβάλλει τη δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων με όλες τις προδιαγραφές.
Είτε πρόκειται για ατύχημα, είτε για ανθρώπινο χέρι, το έδαφος για να αναπτυχθεί, είναι η απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες, εκεί στην Πάτρα, εδώ στην Αθήνα, παντού στην Ελλάδα.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ: 6.00 μμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΕΒΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όλοι στην πορεία της Πέμπτης για την υπόθεση Κούνεβα που καλούν επιτροπές συνδικάτων, κοινωνικών και αριστερών οργανώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για την αλληλεγγύη μας στην συνδικαλιστρία, μετανάστρια, γυναίκα. Αλλά και για την απαίτηση να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να σταματήσει το διαρκές έγκλημα της παραβίασης κάθε εργατικής νομοθεσίας από εργολάβους του δημοσίου για 10άδες χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά, αναμέσα τους κυρίως μετανάστες και μετανάστριες. Για ισότητα δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το φύλο και την καταγωγή. Για να χτιστούν μαχητικά συνδικάτα σ' αυτούς τους εργασιακούς χώρους.
Για να δείξουμε σ' αυτούς που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να σταματήσουν όσους αγωνίζονται για δικαιώματα, ότι απέτυχαν!

ΞΑΝΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Σας παραπέμπουμε επίσης να δείτε το video http://www.tvxs.gr/v3592
Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (20/01/09)
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση Αφγανών προσφύγων πραγματοποιήθηκε χθες προκλητική... «αντισυγκέντρωση» από κατοίκους, ακροδεξιές ομάδες και τη «Χρυσή Αυγή», με στόχο την τρομοκράτηση των προσφύγων. Απέναντί τους συντάχθηκαν αναρχικές ομάδες και ανάμεσά τους παρατάχθηκαν δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ περίπου στις 5 το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία στην οδό Αχαρνών και στους γύρω δρόμους.
Κάποιοι κάτοικοι και αρκετοί ακροδεξιοί κρατούσαν ελληνικές σημαίες, η περιοχή είχε αποκλειστεί από «κλούβες» της αστυνομίας, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι απειλήθηκαν κατ' επανάληψη από τις οργανωμένες ομάδες των ακροδεξιών.
Φορώντας κουκούλες και κράνη και με την καθοδήγηση του επικεφαλής τους φώναζαν «Αίμα-τιμή-Χρυσή Αυγή», έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προκαλούσαν με χυδαία συνθήματα, δρώντας ανενόχλητοι από τα ΜΑΤ και πετώντας βεγγαλικά στους αναρχικούς, που είχαν κρεμάσει πανό στην πλατεία με σύνθημα «Ενάντια στον ρατσισμό, τα πογκρόμ, την αστυνομοκρατία. Η αλλελεγγύη το όπλο μας», αλλά απαντούσαν με εξίσου χυδαία συνθήματα για την κάλυψη που παρείχαν τα ΜΑΤ στους Χρυσαυγίτες.
Το σύνθημα μερικών κατοίκων «Ο Αλαβάνος φταίει για όλα, να τους πάνε στο Κολωνάκι, λερώνουν την πλατεία»... προκάλεσε τη δυσφορία των διερχομένων όπως και η παρουσία των ακροδεξιών. Οταν δε ένας ηλικιωμένος διαμαρτυρήθηκε, ρωτώντας άνδρα των ΜΑΤ «Ποιοι είναι αυτοί; Από πού ήρθαν; Δεν τους θέλουμε», πήρε την απάντηση «Ηρθαν να σας βοηθήσουν»...
Αλλοι κάτοικοι διαμαρτύρονταν εντονότερα: «Ζω 46 χρόνια στη συνοικία. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από την εγκληματικότητα, κι όχι αυτοί. Δεν έχουμε τίποτα με τους πρόσφυγες, πεινάνε οι άνθρωποι.Υπάρχουν φορείς και υπηρεσίες που πρέπει να πάρουν μέτρα, να τους στηρίξουν».
Ωστόσο δεν έλειψαν οι ενστάσεις για την παρουσία των μεταναστών. «Φοβάμαι να πάω τα παιδιά στην παιδική χαρά της πλατείας, είναι οι μαντιλοφορούσες. Δεν ξέρουμε αν έχουν κάνει εμβόλια, τι αρρώστιες έχουν. Να τους βάλουν σε στάδια, να μην κοιμούνται στην πλατεία», έλεγε μια γυναίκα.
Τη στιγμή της αποχώρησής τους οι αναρχικοί δέχθηκαν κοινή επίθεση από τα ΜΑΤ και τους ακροδεξιούς, με χημικά και πέτρες, χωρίς να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι και ηλικιωμένοι κάτοικοι. Οι αναρχικοί άναψαν φωτιές σε πολλά σημεία της οδού Αχαρνών, ενώ στην πλατεία παρέμειναν οι ακροδεξιές ομάδες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΝΕΒΑ: "ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ"

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ¨Καθημερινή" (18/01/09)
«Ο άντρας που με χτύπησε φορούσε γκρίζα ρούχα αστυνομικού». Η φράση αυτή επαναλαμβάνεται και στην πίσω σελίδα ενός φύλλου χαρτιού που κόπηκε βιαστικά από ένα μπλοκάκι, στο επισκεπτήριο της εντατικής του Ευαγγελισμού, όταν η 44χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δίνει γενναία τη μάχη της, με μια κίνηση του χεριού της ζήτησε να γράψει. «Αυτός που με χτύπησε φορούσε γκρίζα στολή αστυνομικού», ξανάγραψε. Ευανάγνωστη γραφή. Σχεδόν καλλιγραφική, στη βουλγαρική γλώσσα.
Τα πρώτα σημειώματα μετά την επίθεση «δεν έβγαζαν νόημα». Αλλά τώρα, σχεδόν ένα μήνα από εκείνο το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, η άτυχη γυναίκα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, έχει διαύγεια. Ξέρει τι θέλει να πει έστω κι αν δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει. Γράφει «στολή αστυνομικού» κι όχι «αστυνομικός». Αλλωστε, οι αστυνομικοί δεν φορούν γκρίζα στολή. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που, λόγω επαγγέλματος, φορούν στολές. Οι πυροσβέστες, οι τροχονόμοι και οι «σεκιουριτάδες» οι οποίοι είναι γνωστό ότι συχνά εντάσσονται σε θυγατρικούς κρίκους των εργολαβικών εταιρειών που αναλαμβάνουν την καθαριότητα κτιρίων. Είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι της Αστυνομίας, όταν πήραν στα χέρια τους το σημείωμα της Βουλγάρας συνδικαλίστριας, το μόνο που δεν σκέφτηκαν ήταν να συσχετίσουν τη μαρτυρία της με τους συμπαθείς πυροσβέστες και τους τροχονόμους. Κι όχι μόνο γιατί αυτές οι δύο επαγγελματικές ομάδες είναι συγγενικές με το αστυνομικό σώμα...
Η δραστήρια γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ) γίνεται και από τη κλίνη του νοσοκομείου επικίνδυνα «ενοχλητική» για τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς της άνανδρης επίθεσης, ακόμη κι όταν δεν μπορεί να μιλήσει. Ομως, οι περισσότερες γυναίκες που εκπροσωπούσε, ως γραμματέας του σωματείου καθαριστών, σιωπούν, ενώ άλλες, όταν αποφασίζουν να μιλήσουν, κρατούν την ανωνυμία τους. Φοβούνται. Τώρα, ακόμη περισσότερο. Οι μαρτυρίες τους στην έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα συνεργατών του ΙΝΕ (Ινστιτούτου Εργασίας) ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου, κ. Γ. Κουζή, με τη συμβολή και της Κούνεβα που συγκέντρωνε στοιχεία για τους εργολάβους των συνεργείων καθαριότητας, απλώς επιβεβαιώνουν την «ευρηματικότητα» των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα ιδιότυπο, τριτοκοσμικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
«Ημουν εργαζόμενη στο νοσοκομείο... μαζί με 80 συναδέλφους. Ηρθε η Επιθεώρηση να κάνει έλεγχο για την καταγγελία που κάναμε μέσω του σωματείου. Η καταγγελία έγινε γιατί είμαστε απλήρωτοι τέσσερις μήνες. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παίρναμε 350 ευρώ με δύο ρεπό και μάς έβαζε να υπογράφουμε ότι παίρναμε 600 ευρώ. Επειτα από αυτό, σιγά σιγά απολυθήκαμε».
Η περίπτωση κλασική. Μία ανάμεσα στις πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι καθαριότητας στους οποίους αναθέτουν (outsourcing) οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία τις υπηρεσίες καθαριότητας. Βασικό κριτήριο, βέβαια, το χαμηλό κόστος και χωρίς ποτέ να ελέγχεται πώς κατορθώνει ο εργολάβος να το συμπιέσει ακόμα πιο πολύ. Ισως επειδή, όπως αποκάλυψε παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδωτικών Υπαλλήλων –με αφορμή την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού συντηρητή καθαριότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών– συχνά ο προϋπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη τη δαπάνη για τους κατώτατους μισθούς. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο προϋπολογισμός υπολειπόταν κατά 52.303 ευρώ ακόμη κι αν ο εργολάβος απασχολούσε ανθρώπους μόνο με το κατώτατο ημερομίσθιο (του άγαμου και χωρίς προϋπηρεσία).
Αλλες φορές, η «συνενοχή» δημόσιου οργανισμού και εργολάβου αποκτά ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα, όταν καταγγέλλεται ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες για την ειδική εκπαίδευση των καθαριστών στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων με βάση τον εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.
«Μπαίνω στο χειρουργείο και μαζεύω όλα τα υπολείμματα από τα χειρουργεία. Καθαρίζω όλα τα υπολείμματα. Τόλμησα και είπα ότι δεν είναι δική μου δουλειά. Μου έδειξαν την πόρτα, τι να κάνω; Είμαι μόνη μου με δύο παιδιά, πληρώνω ενοίκιο. Αντε και φεύγω και καταγγέλλω. Ποιος θα με πάρει αφού οι συνάδελφοί μου που απολύθηκαν, ακόμη να βρουν δουλειά; Μπαίνουν στη μαύρη λίστα».
Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στη Βουλή τον Μάρτιο του 2008 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ιω. Σκουλάς, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «μέλη του συνεργείου καθαρισμού, λόγω έλλειψης προσωπικού, αντικαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τους τραυματιοφορείς, εργάζονται ως βοηθοί κουζίνας, ως τραπεζοκόμοι, ακόμη και στη μεταφορά και αρχειοθέτηση απόρρητων ιατρικών εγγράφων».
Στην περίπτωση της εταιρείας ΟΙΚΟ.Μ.Ε.Τ στην οποία εργαζόταν η άτυχη Κούνεβα όπως και σε άλλες εταιρείες, η συμπίεση του κόστους εργασίας γίνεται με τον εξής τρόπο – ο οποίος είχε αποτελέσει και αντικείμενο καταγγελίας της ίδιας και του σωματείου της προς το υπουργείο Απασχόλησης: Οι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με τις οποίες υποχρεούνται σε διάλειμμα 30 ή 45 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, ο πραγματικά εργάσιμος χρόνος μειώνεται κάτω από 5 ώρες και 30 λεπτά, δηλαδή κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο Νόμος για την επικόλληση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (ΒΑΕ), όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το επιχειρησιακό σωματείο (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ), που δημιουργήθηκε το 2007, πρωτοστατεί σε αυτή τη μετατροπή, ενώ η βλαπτική μεταβολή είναι και νόμιμη, αφού οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία μετανάστες, προσυπογράφουν τη μισθολογική και ασφαλιστική τους υποβάθμιση με ατομικές συμβάσεις.
Είναι προφανές τι μπορεί να οδηγήσει έναν εργαζόμενο καθαριστή ή μια καθαρίστρια (των 500, 600 ή και 700 ευρώ που δεν πληρώνεται υπερωρίες και Κυριακές) να προσυπογράψει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο μέσα στο 2008 η επιχείρηση οδήγησε σε έξοδο 695 εργαζομένους (54 καταγγελίες συμβάσεων, 393 αποχωρήσεις ύστερα από λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 248 οικειοθελείς αποχωρήσεις)! Πηγή των στοιχείων είναι ο ΟΑΕΔ Πειραιά ο οποίος, μέχρι πρότινος, αρνιόταν πεισματικά να παράσχει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, με συνέπεια να ζητηθεί εισαγγελική παραγγελία και να γίνει και προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη.
Για μια επιχείρηση που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της κ. Νικήτα Οικονομάκη στην «Κ», απασχολεί 864 εργαζομένους, η υπέρμετρη μείωση του προσωπικού μέσα στο έτος παραπέμπει σε μία μοναδική περίπτωση «ανακύκλωσης» ανθρώπων.
Αυτό, όμως, που δεν είναι καθόλου προφανές είναι το πώς η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που οφείλει να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στις εργολαβίες καθαριότητας, στη «συμφιλιωτική συνάντηση» που συγκάλεσε για το αίτημα της ΠΕΚΟΠ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, κ. Δημ. Κοντός, στις 27 Νοεμβρίου, έθεσε ως βασικό κριτήριο για τη στάση που θα τηρούσε στην παρουσίαση έστω και μιας ατομικής σύμβασης... από τις ήδη 200 υπογεγραμμένες.
«Επαιρναν τις κοπέλες και τις έκαναν πάσα από ’δω και από ’κει. Μέσα στα αμαξοστάσια. Οταν εγώ πήγα εκεί, αυτό ήταν... πώς να σας το πω; Κάτι σαν τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, σαν καθεστώς. Ναι! Ετσι ήταν τότε. Ειδικά άμα έβλεπαν καμιά νοστιμούλα αλλοδαπή, της έκαναν τη ζωή κόλαση. Βλέπετε, αυτές φοβούνται πολύ περισσότερο από μας. Είχαν το φόβο της απέλασης. Δεν μιλούσαν, επειδή εκτός από τη δουλειά θα έχαναν και τα ένσημα που ήταν τόσο απαραίτητα για να μείνουν στη χώρα μας. Τα έβλεπα αυτά τα πράγματα και τα κράταγα μέσα μου. Οι περισσότερες φεύγαμε σακατεμένες, σωματικά και ψυχικά».
Αλλες μαρτυρίες αποκαλύπτουν εξευτελιστική μεταχείριση και σεξουαλική παρενόχληση από τους επόπτες των συνεργείων καθαριότητας ή ακόμη και από στελέχη της επιχείρησης ή του οργανισμού. Οι πιο ευάλωτες είναι οι νέες αλλοδαπές, αυτές που δεν έχουν μόρφωση ή δεν γνωρίζουν ελληνικά και έχουν πιεστικά προβλήματα επιβίωσης. Οι διοικήσεις δεν γνωρίζουν τίποτε. Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, που έχουν μάτια παντού, όταν πρόκειται για τα δικά τους θέματα, δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, δεν μιλούσαν... Αλλά και σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν. Αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη οτιδήποτε δεν εντάσσεται στην πατροπαράδοτη συνδικαλιστική γραμμή και πολλοί εύχονται, (κατά βάθος), το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η απόπειρα κατά της Κωνσταντίνας, να κοπάσει και η υπόθεση να ξεχαστεί, όπως τόσες άλλες υποθέσεις που κατά καιρούς «συγκλονίζουν το πανελλήνιο».
Το σοβαρότερο έγγραφο ευθείας παρέμβασης του υπουργείου Απασχόλησης στις εργολαβικές εταιρείες, η «εγκύκλιος Γιακουμάτου», συνιστά την πρώτη δημόσια παραδοχή για τον εργασιακο μεσαίωνα που επικρατεί στις εταιρείες καθαριότητας. Η εγκύκλιος προέτρεπε τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΔΔ να συμπεριλάβουν ως βασικό όρο στις συμβάσεις με τους εργολάβους την τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας. «Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση του όρου θα καταγγέλλεται η σύμβαση με την αναδοχο εταιρεία», προειδοποιούσε ο κ. Γερ. Γιακουμάτος. Την ανάγκη συνευθύνης του δημόσιου οργανισμού επανέφεραν ξανά με ερώτησή τους στη Βουλή, και οι βουλευτές της Ν.Δ., κ. Μιχαλολιάκος και Κοσμίδης.
Πώς γίνεται όμως και δεν υπάρχει ούτε ένας έκπτωτος εργολάβος σε ΔΕΚΟ ή νοσοκομεία; Την απάντηση, εμμέσως πλην σαφώς, δίδει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Δημ. Κοντός, όταν παραδέχεται στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ότι οι εργολάβοι σε αυτό τον τομέα εκδηλώνουν «έντονη παραβατικότητα, η οποία όμως επικαλύπτεται από τη νομιμότητα».
Ετσι, ο μόνος τρόπος είναι να μιλήσουν οι ίδιοι οι μετανάστες, αυτοί που αναγκάστηκαν υπό την απειλή συνδικαλιστών και εργολάβων να πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης για να αποδοκιμάσουν τις συνδικαλίστριες Κούνεβα, Τσιούνη και Παπαθανάση. Μόνο αν αυτοί ξεπεράσουν τον φόβο της «μαύρης λίστας» μπορεί να εντοπιστεί η παρανομία. Αυτό προϋποθέτει έναν άλλο προσανατολισμό και για τη ΓΣΕΕ (δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη για το θέμα) αλλά και για την αρμόδια υπουργό, κ. Φάνη Πετραλιά. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι οι μετανάστες ούτε ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, ούτε είναι μέλη των συνδικάτων για να εξασφαλίσουν έδρες στα συνέδρια των Εργατικών Κέντρων.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΗΛΕΙΑ: ΠΑΠΑΣ ΡΑΜΠΟ ΠΟΥ ΔΕΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία (17/01/09)
Φόβος και τρόμος για τους αλλοδαπούς έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ένας ιερέας από την πεδινή Ηλεία, με τη σιωπηρή ανοχή του τοπικού μητροπολίτη και γενικότερα των αρχών. Χθες το μεσημέρι το συγκεκριμένο άτομο προκάλεσε σοβαρότατο επεισόδιο στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας καθώς ξυλοκόπησε αναίτια τέσσερις νεαρούς από την Αλβανία. Οι αλλοδαποί έπιναν αμέριμνοι τον καφέ τους όταν ξαφνικά δέχτηκαν την επίθεση του ιερέα - μποξέρ, ο οποίος αφού αναποδογύρισε το τραπέζι τους άρχισε να τους χτυπά με μανία με γροθιές και κλοτσιές σε όλο τους το σώμα.
«Είδαμε ένα μαύρο πράγμα να έρχεται επάνω μας και μας χτυπά. Μετά το πρώτο σοκ καταλάβαμε έκπληκτοι ότι μας χτυπούσε ένας παπάς. Δεν κάναμε τίποτα. Απλά δεν θέλει τους αλλοδαπούς στην περιοχή του. Εκανε σαν λυσσασμένο σκυλί ...», ανέφεραν τρομοκρατημένοι οι αλλοδαποί. Μάλιστα ο τσαμπουκάς - ιερέας δεν αρκέστηκε στις πρώτες γροθιές που έριξε αλλά κυνήγησε την παρέα των Αλβανών μέχρι το κοντινό σούπερ μάρκετ, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης...
«Είχε γουρλώσει τα μάτια του, έλεγε κάτι ακαταλαβίστικα και χτυπούσε με μανία τους νεαρούς ανεμίζοντας τα ράσα του...», δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες του πρωτοφανούς επεισοδίου. Υστερα από τηλεφώνημα των περιοίκων επενέβη η αστυνομία αλλά ο τσαμπουκάς - ιερέας αρνήθηκε να μπει στο περιπολικό κι έτσι τον μετέφεραν συνοδεία τρεις αστυνομικοί στην αστυνομική υποδιεύθυνση Αμαλιάδας όπου και του έγιναν αυστηρές συστάσεις... Λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερος καθώς οι αλλοδαποί δεν υπέβαλαν μήνυση εναντίον του.
Καταστηματάρχες της Αμαλιάδας ανέφεραν ότι ο ιερέας έχει καταφερθεί βίαια και άλλες φορές προς αλλοδαπούς και τόνισαν ότι γι' αυτόν οι ξένοι εργάτες είναι το κόκκινο πανί. Η Μητρόπολη Ηλείας που ρωτήθηκε από την «Ε» για το περιστατικό αρνήθηκε να πάρει θέση και δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα από την αστυνομία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιερέας είχε εμπλακεί στις 28 Μαΐου 2008 σε τροχαίο ατύχημα στη Γαστούνη Ηλείας, όπου είχε εγκαταλείψει τραυματισμένους δύο νεαρούς που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, τους οποίους και είχε εμβολίσει με το αυτοκίνητό του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΝΕΒΑ: ΤΟ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ...ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΨΙΧΟΥΛΑ

Η Πετραλιά και ο βούλγαρος υπ.Απασχόλησης δήλωσαν πως «διερευνούν τις δυνατότητες» συνταξιοδότησης της Κ.Κούνεβα, της συνδικαλίστριας που έπεσε θύμα τραμπούκων...
Τι τους σταματάει αλήθεια από μια καθαρή και άμεση απόφαση πλήρους συνταξιοδότησης και κάλυψης όλων των ιατρικών αναγκών της Κωνσταντίνας; Μήπως το ότι πρόκειται για μια μετανάστρια συνδικαλίστρια, και όχι για βουλευτή, αστυνομικό ή διοικητή των ΔΕΚΟ; Γι' αυτούς θα είχαν ξεμπερδέψει μέσα σε λίγα λεπτά.
Κατά τα άλλα ο υφυπουργός Γ. Κοντογιάννης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι «από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με οικογένειά της κ. Κούνεβα». Λόγια, λόγια, λόγια, λόγια...

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

φωτογραφίες από την πορεία της Κυριακής 11/12.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 11/1, ΟΜΟΝΟΙΑ, 2.00 μμ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου 2009, σκοτώθηκε ο Χουσεΐν Ζαχιντούλ 24 χρονών από το Μπαγκλαντές κοντά στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. Την ίδια ώρα καταγγέλλεται ξυλοδαρμός και καταδίωξη εκατοντάδων προσφύγων από την αστυνομία έξω από το Τμήμα. Ο Χουσεΐν, που είχε πάει στο Τμήμα Αλλοδαπών όπως και χιλιάδες άλλοι για να πάρει το πολυπόθητο χαρτάκι προτεραιότητας για αίτηση ασύλου, έπεσε στο ίδιο ακριβώς χαντάκι όπου είχε χάσει τη ζωή του στις 27/10/2008 ο Πακιστανός Μοχάμεντ Ασράφ έπειτα από επίθεση της αστυνομίας και καταδίωξη των συγκεντρωμένων.
Τον Οκτώβριο η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι πράγματι έγιναν «μικρο-επεισόδια» αλλά ο Πακιστανός γλίστρησε κι έπεσε στο ρέμα όπου είχε πάει για να ικανοποιήσει φυσική του ανάγκη και ουδεμία σχέση με το θάνατο είχε η ΕΛ.ΑΣ. Τώρα ισχυρίζεται ότι το πτώμα του άτυχου Μπαγκλαντεσιανού βρέθηκε στο ρέμα στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου και εκείνη την ώρα κανένας αστυνομικός δεν βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ δεν κάνει λόγο για το παραμικρό επεισόδιο.
Οι θάνατοι δεν είναι τυχαίοι. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Ανάμεσα στα δύο τραγικά περιστατικά, έχουν καταγγελθεί άλλα δύο σοβαρά περιστατικά τραυματισμών αιτούντων άσυλο: του Αχμέτ Ατζάζ από το Πακιστάν που έσπασε το χέρι του στην ουρά στις 28/11/2008 κατά τη διάρκεια ξυλοδαρμού από αστυνομικούς και του Πακιστανού Μαζεχάρ Ικμπάλ που νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, μετά από πτώση στο ίδιο «δολοφονικό ρέμα».
Η διαδικασία υποβολής ασύλου, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΛ.ΑΣ, έχει μετατραπεί σε απάνθρωπη διαδικασία, όργιο ρατσιστικής βίας και εξευτελισμών των αιτούντων άσυλο. Οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν κάθε εβδομάδα σε ουρές χιλιάδων στην πίσω είσοδο του Τμήματος Αλλοδαπών, από την Παρασκευή το πρωί μέχρι το Σάββατο στις 7 π.μ. που το «Αλλοδαπών» μοιράζει μόνο 300 μαγικά χαρτάκια προτεραιότητας για ραντεβού κάθε εβδομάδα. Η «Πέτρου Ράλλη» είναι το μοναδικό σημείο στην Αττική και τους γύρω νομούς όπου μπορεί κανείς να καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο, ενώ άλλη γενικευμένη διαδικασία απόκτησης νομιμοποιητικών εγγράφων για άδεια διαμονής στη χώρα δεν υπάρχει. Έτσι μοιραία συνωστίζονται και ξημεροβραδιάζονται χιλιάδες άνθρωποι για να μη χάσουν τη σειρά τους και να καταθέσουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτές τις συνθήκες η αστυνομία χρησιμοποιεί συστηματικά βία χτυπώντας αδιακρίτως για να απωθήσει το πλήθος με κλομπ και κυνηγάει τον κόσμο, δημιουργώντας συνθήκες πανικού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν θεωρούμε τους θανάτους τυχαίους αλλά αποτελέσματα της ρατσιστικής και απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της συστηματικής και βάρβαρης βίας της ΕΛ.ΑΣ. Μετά από τόσα και τόσα δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο αποσυμφόρησης και εξανθρωπισμού της κατάστασης, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να ακολουθεί την ίδια βάρβαρη πρακτική. Ως εδώ! Να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Απαιτούμε: • Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τους θανάτους και τους τραυματισμούς
• Ανοιχτή πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου. Νέους χώρους υποβολής αιτημάτων ασύλου σε πανελλαδική κλίμακα
• Να φύγει η αρμοδιότητα παραλαβής κι εξέτασης αιτημάτων ασύλου από την Αστυνομία
• Άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
• Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά τους
• Να μην εφαρμοστεί το ρατσιστικό «Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» της Ε.Ε. και η ντιρεκτίβα του αίσχους Καλούμε τα Συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις να καλέσουν και να συμμετάσχουν στη διοργάνωση του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου της 11ης Γενάρη, στις 2 μ.μ. στην ΟΜΟΝΟΙΑ
Μέχρι στιγμής στο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο της 11/1, καλούν:-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ένωση Φιλιπινέζων Μεταναστών KASAPI, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Στέκι Αλβανών Μεταναστών, Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα, Σύλλογος Σουδανών Προσφύγων, Υπερπόντια Πακιστανική Συμμαχία, Ινδική Κοινότητα, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας – Κουρδιστάν, Ελληνοπακιστανικός Σύλλογος Ελλάδας, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Ένωση Μεταναστών Ελλάδας -ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ, Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ», Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Αθήνας, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, ΑΝΤΙΓΟΝΗ «Κέντρο Ενημέρωσης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας «Σωκράτης» -ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ Ο κατάλογος των φορέων της διοργάνωσης παραμένει ανοικτός

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Για την οικονομική ενίσχυση της συνδικαλίστριας που δέχτηκε βάρβαρη επίθεση με βιτριόλι ανοίχτηκε τραπεζικός λογαριασμός (Τράπεζα Πειραιώς, DECHEBA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA, ΙΒΑΝ: GR 28 0172 0120 0050 1201 9021 277, BIC: PIRBGRAA).
Βγάλτε ψήφισμα συμπαράστασης στον χώρο σας. Στηρίξτε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Συνταχθείτε με το αίτημα των συναγωνιστριών και συναδελφισών της Κούνεβα για εύρεση των ενόχων, έρευνα στην ΟΙΚΟΜΕΤ (εργοδότης της Κούνεβα και άλλων μεταναστριών και άντρο παραβίασης όλης της εργατικής νομοθεσίας), παραδειγματική τιμωρία για όλες τις παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων. Έτσι μόνο θα αποκτήσει νόημα το σύνθημα "Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη της". Και δεν είναι...
Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ (5/1/2009)
«Το μόνο που ζητώ από το κράτος και την Αστυνομία είναι να αποκαλυφθεί ο δράστης αυτής της φρικτής δολοφονικής επίθεσης. Ως μητέρα που βλέπω το παιδί μου να υποφέρει και να κινδυνεύει κάνω έκκληση στον κόσμο. Αν κάποιος είδε κάτι εκείνο το βράδυ ή τις προηγούμενες ημέρες να πάει να καταθέσει». Η κ. Ελένη περιμένει έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» τους γιατρούς να την ενημερώσουν για την κατάσταση της κόρης της, της 44χρονης Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία πριν από δύο εβδομάδες δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με βιτριόλι.
Οι γιατροί της Εντατικής δίνουν μάχη για τη ζωή της καθώς δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ενώ από τη δολοφονική επίθεση έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και το πρόσωπο καθώς και σε άλλα ζωτικά όργανα από την κατάποση του οξέος.
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ Μετανάστρια από τη Βουλγαρία με πανεπιστημιακή μόρφωση, η Κωνσταντίνα είναι μητέρα ενός ανήλικου αγοριού που το μεγαλώνει μόνη της, ενώ έχει περάσει τη δική της οδύσσεια από το 2001 που ήρθε στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ζει το χειρότερο κομμάτι αυτής της οδύσσειας στην Εντατική. Ως εργαζόμενη σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού έχει αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση στο πλαίσιο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού και η απόπειρα δολοφονίας της συνδέεται άμεσα με αυτή τη δράση.
«Με ειδοποίησαν περίπου στις 4.30 τα ξημερώματα από το νοσοκομείο», λέει η μητέρα της. «Πήρα ταξί και ήρθα στο νοσοκομείο. Μια προϊσταμένη με οδήγησε στην Εντατική. Η κόρη μου ήταν τόσο παραμορφωμένη που δεν τη γνώρισα. Τι μίσος υπήρχε... Ήθελαν να τη σκοτώσουν. Να της κλείσουν για πάντα το στόμα. Με πονάει η ψυχή μου για όσα έγιναν». Με μεγάλη αξιοπρέπεια, η κ. Ελένη μαζί με την άλλη κόρη της περιμένει με αγωνία τις ιατρικές εξελίξεις. Και η ίδια αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας καθώς υπέστη έμφραγμα και το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε επέμβαση. Αυτές τις δύσκολες και τραγικές ημέρες η οικογένεια έχει αναλάβει τη φροντίδα του ανήλικου γιου (μαθητή Δημοτικού) της Κωνσταντίνας.
Το παιδί αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που η Κωνσταντίνα έφυγε από τη Βουλγαρία και ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί σκληρά. «Ο μικρός γνωρίζει λίγα πράγματα για την κατάσταση. Του μιλήσαμε με πολλή προσοχή για την επίθεση», προσθέτει η κ. Ελένη.
Παρά τα πρόβλημα της υγείας της, την επόμενη ημέρα της επίθεσης η κ. Ελένη πήγε στον δρόμο όπου έγινε η απόπειρα προσπαθώντας να μάθει από γείτονες και περαστικούς τι είχε συμβεί. «Μάρτυρες που να είδαν τη σκηνή δεν βρήκα. Μου είπαν αόριστα ότι οι δράστες ήταν δύο. Γείτονες άκουσαν τις φωνές της και προσπάθησαν να βοηθήσουν. Άλλος πέταξε ένα λάστιχο με νερό, άλλοι τη σκέπασαν με κουβέρτα και σεντόνια για να μην κρυώνει. Το πιο συγκλονιστικό που μου είπαν είναι ότι έβγαζε αφρούς από το στόμα της».
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι ιστορικός και μάλιστα με μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2001 πήρε τον δρόμο της μετανάστευσης. Η βασική αιτία ήταν η αρρώστια του γιου της και η ανάγκη να κάνει εγχείρηση. Η μητέρα της είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα αρκετά χρόνια νωρίτερα. Με πολύ σκληρή δουλειά συγκέντρωνε χρήματα για να σπουδάσει τις δύο κόρες της, τη μία νηπιαγωγό και την Κωνσταντίνα ιστορικό. «Έχω δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα. Αναγκάστηκα να μεταναστεύσω επειδή δεν υπήρχαν δουλειές στη Βουλγαρία. Ήμασταν πολύ φτωχοί. Η Κωνσταντίνα δεν είχε ακόμα τελειώσει το Πανεπιστήμιο. Τα κατάφερε δουλεύοντας και σπουδάζοντας ταυτόχρονα. Τα πρώτα έξι χρόνια ήμουν παράνομη στην Ελλάδα. Μόλις έβγαλα τα χαρτιά μου άρχισα να εργάζομαι ως καθαρίστρια μέχρι το 2006 που με έδιωξαν», λέει η κ. Ελένη.
Τον πρώτο καιρό, μέχρι να τακτοποιήσει τα χαρτιά της, η Κωνσταντίνα εργαζόταν νύχτα σε ένα κατάστημα συσκευασίας τροφίμων. Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων πήγε σε εργολαβική εταιρεία καθαρισμού κτιρίων και εγκαταστάσεων και από τότε εργάζεται ως καθαρίστρια.
Δυναμική καθώς ήταν, το 2003 εντάχθηκε στο σωματείο, εξελέγη και πρόσφατα έγινε γενική γραμματέας. «Η Κωνσταντίνα είναι αγωνίστρια. Αγανάκτησε από την εκμετάλλευση και μπήκε στο σωματείο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων», προσθέτει η μητέρα της. «Και εγώ εντάχθηκα στο σωματείο. Είναι το μόνο στήριγμα για την προστασία μας. Η Κωνσταντίνα δεν φοβόταν. Δεχόταν εξώδικα και απειλές για απόλυση αλλά συνέχιζε τον αγώνα της».
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και τους συναδέλφους της ήταν εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας του 2006, με την οποία οι εργοδότες μειώνοντας απλώς την απασχόληση κατά μισή ώρα την ημέρα (από έξι ώρες, πεντέμισι) απέκτησαν το δικαίωμα να μην ασφαλίζουν τους εργαζομένους στην κατηγορία των βαρέων ενσήμων. «Αυτό ήταν και το μεγάλο σημείο τριβής. Μειώθηκαν οι μισθοί μας και τα ένσημα. Οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν εργαζομένους πάνω από 40 χρόνων. Το βασικό μας αίτημα είναι να φύγουν οι εργολάβοι- ιδιοκτήτες εταιρειών καθαρισμού από το Δημόσιο για να σταματήσει αυτό το καθεστώς εκμετάλλευσης. Μιλάμε για εργασιακές συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας. Οι εργολάβοι κερδίζουν και οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τίποτα. Δεν τηρούνται βασικοί κανόνες», λένε συνάδελφοι της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Στον αγώνα ζωής που δίνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είναι μόνη. Ένα πανό έξω από το νοσοκομείο εκφράζει συμπαράσταση, έχουν ήδη διοργανωθεί πορείες εργαζόμενων, συνάδελφοι της και συνδικαλιστές κάθε μέρα πηγαίνουν στο νοσοκομείο για συμπαράσταση, ενώ ακόμα και άνεργοι συνάδελφοι δίνουν χρήματα για οικονομική ενίσχυση.
Η επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας έχει προκαλέσει διεθνή συγκίνηση και έκανε τον γύρο του κόσμου. Στο σωματείο καταφθάνουν μηνύματα αλληλεγγύης από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ.
«Είχε όραμα για τον συνδικαλισμό. Διεκδικούσε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από τις 10 το πρωί μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν στο σωματείο και μετά πήγαινε στο παιδί και στη δουλεία της», λέει η αντιπρόεδρος του Σωματείου Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού κ. Βάσω Τσούνη. Οι πιέσεις λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης ήταν αφόρητες. «Με την παραμικρή διεκδίκηση τής έστελναν εξώδικα. Ζητούσαν αφορμή για να την απολύσουν. Μέσα σε έναν χρόνο είχε πάνω από 25 εξώδικα», προσθέτει η κ. Τσούνη.
Η Κωνσταντίνα είχε βρεθεί αντιμέτωπη και με τον ρατσισμό. Συνάδελφοί της συνδικαλιστές περιγράφουν ότι σε μια συνάντηση κάποιος από την εργοδοσία τής είπε: «Τι θέλεις εσύ κ... βουλγάρα. Πήγαινε στην πατρίδα σου».

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΕΑΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Περισσότεροι από 1500 μετανάστες σκοτώθηκαν στα σύνορα της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2008. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της ιταλικής οργάνωσης Fortress Europe, η οποία πάντως κάνει λόγο για μείωση των αντίστοιχων θανάτων κατά 23%, σε σύγκριση με το 2007. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από δημοσιεύσεις του Τύπου στις χώρες οι οποίες εμπλέκονται περισσότερο, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα.
Αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στο κανάλι της Σικελίας (642 από 556 το 2007). Το 2008, σημειώθηκαν, επίσης, 216 θάνατοι στο Γιβραλτάρ, 136 στα Κανάρια Νησιά, 181 στο Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, και 267 στις ερήμους της βόρειας Αφρικής ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των μεταναστών με φορτηγά και οχηματαγωγά πλοία στην Αδριατική.
Τα τελευταία 20 χρόνια, τουλάχιστον 13.351 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτούς, 5.131 εξαφανίστηκαν στη θάλασσα.

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ" ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, "ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΓΑ" ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η δική μας ευχή για το 2009...