Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΓΑΝΗ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ...

Κλείνει το Κέντρο Κράτησης της Παγανής, λόγω εκτεταμένων φθορών και αδυναμίας να λειτουργήσει... Ήδη από χθες οι μετανάστες που φθάνουν στα παράλια του νησιού μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης της Χίου, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της απελευθέρωσης των ατόμων που παραμένουν εκεί. Στην Παγανή πλέον οι μετανάστες παραμένουν μόνοι τους στο χώρο, αφού έχουν αποχωρήσει τόσο η Αστυνομία όσο και οι υπάλληλοι της νομαρχίας! Για πολλούς το «προσωρινό κλείσιμο για επισκευές», που ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης, είναι η αρχή για να κλείσει μια ώρα νωρίτερα το Κέντρο Κράτησης. Ήδη μετά και τα τελευταία γεγονότα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι αλλοδαποί μετανάστες παραμένουν πλέον μόνοι τους στο χώρο.
Οι αστυνομικοί, υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων - μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών -, αποχώρησαν από το Κέντρο, το οποίο φρουρούν πλέον μόνο εξωτερικά. Μαζί με τους αστυνομικούς, όμως, αποχώρησαν και οι υπάλληλοι της νομαρχίας.
Οι θάλαμοι δεν είναι πλέον κλειδωμένοι και οι πρώην έγκλειστοι περιφέρονται στον αύλειο χώρο της Παγανής. Κάποιοι έχουν βγάλει και τα στρώματά τους και κοιμούνται έξω, θέλοντας ν’ αποφύγουν την έντονη δυσοσμία που υπάρχει στους θαλάμους. Το φαγητό μοιράζεται από τα κάγκελα, ενώ από τα κάγκελα μοιράσθηκαν χθες και κάποια ρούχα.
Την ίδια ώρα κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες το μεσημέρι μέλη κομμάτων και οργανώσεων, με στόχο να αναδείξουν τα δικαιώματα των αλλοδαπών και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας και υποστήριξή τους. Η πρωτοβουλία υποστήριξης μεταναστών αποτελείται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τους “Οικολόγους Πράσινους”, την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., το “Οικουμενικό Δίκτυο Μεταναστών” και “Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος”, που οργάνωσε και το noborder camping το καλοκαίρι. Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας για να κλείσει, το Κέντρο της Παγανής που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι οι μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια θέλουν να ταξιδέψουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συναντήσουν μέλη των οικογενειών τους που ήδη βρίσκονται εκεί. Υπ’ αυτήν την έννοια, η κράτησή τους δυσχεραίνει αυτήν την προσπάθεια. Αναφέρθηκε μάλιστα η μητέρα η οποία πνίγηκε την Τρίτη στον Κόρακα μαζί με το παιδί της, ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν ήδη στη Γερμανία περιμένοντάς τους. Τα μέλη της πρωτοβουλίας υπογράμμισαν ότι το Κέντρο της Παγανής θα πρέπει να κλείσει και στη θέση του να δημιουργηθεί ένα Κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας και υποστήριξης των μεταναστών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή να παρέχει μέχρι και νομική υποστήριξη για όσους αιτούνται άσυλο. Τα μέλη της πρωτοβουλίας διαδήλωσαν στις επετειακές εκδηλώσεις του ΟΧΙ, υψώνοντας πανό και ζητώντας το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου της Παγανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: