Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΟ GFMD

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ" (30/10/09)
Με αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες απαντά το διεθνές αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα στο Διακυβερνητικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί 2 με 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τη διεθνή Σύνοδο των μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών κινημάτων 1 με 3 Νοεμβρίου στην ΑΣΟΕΕ, όπου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και σεμινάρια για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ενδεικτικά, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί 10-12 π.μ. σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση και Μετανάστες», στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί φορείς (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ Ηρακλείου), εθελοντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (Εκπαιδευτικοί 132ου Δημοτικού Σχολείου, Διαπολιτισμικό Σχολείο Βάρης, Πίσω Θρανία, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Οδυσσέας-Θεσσαλονίκη, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών). Επίσης, 12:00-14:30 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» με θέμα: «Άκρα δεξιά και φασιστικές προκλήσεις». Ομιλητές: Μάριος Λώλος (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας), Πέτρος Τασούλας (Κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα), Νάνσυ Κατσαϊτη (Κίνηση "Απελάστε τον ρατσισμό"). Θα προβληθούν ακόμη φωτογραφίες από τη δράση φασιστικών ομάδων και την προκλητική ανοχή - συνεργασία της αστυνομίας σε ρατσιστικές προκλήσεις του προηγούμενου διαστήματος.
Στις 16:00 - 18:30 θα λάβει χώρα το σεμινάριο της Καμπάνιας «0% ρατσισμός - 100% αλληλεγγύη» με θέμα: «Μεταναστευτικές πολιτικές». Ομιλητές: Βασίλης Τσιάνος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αμβούργου), Karl Kopp (PRO - ASYL), Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό"), Λορέτα Μακόλεϋ (Ένωση Αφρικανών Γυναικών), Χριστίνα Ζιάκκα (Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη - YRE).
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί αντιρατσιστική συναυλία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία θα συμμετέχουν οι: Magic de Spell, Ρόδες, Kαλλιόπη Βέττα & Γιάννης Ιωάννου, Κάτια Γέρου, Υπόγεια Ρεύματα, Σπυριδούλα, Γιάννης Γιοκαρίνης & ΕΛΙΤΡΟΝ, Τάκης Βούης, Παντελής Αμπαζής.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου απο το Σύνταγμα στις 6 μ.μ. προς το Μέγαρο Μουσικής.
- Το Διακυβερνητικό Φόρουμ ξεκίνησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2006 και η διοργάνωση στην Αθήνα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά μετά τις Βρυξέλλες και τη Μανίλα. Ουσιαστικά συνιστά μια διεθνή συνάντηση "άτυπης" διακρατικής διαβούλευσης με θέμα τη σύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη. Το Φόρουμ θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής στις 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ στις 2 και 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο πλαίσιο η "Διάσκεψη της Κοινωνίας των Πολιτών" (συνάντηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η διοργάνωση της οποίας έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα ΩΝΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: