Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ YRE ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Πολλές οι δηλώσεις… άλλα τόσα και τα ερωτήματα. Και εξηγούμαστε: δεν αισθανόμαστε περισσότερο σοφοί ή εφησυχασμένοι μετά τις δηλώσεις του υπ. προστασίας του πολίτη κ.Χρυσοχοίδη.
* Για το θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, στις 10 Οκτωβρίου, μετά από κακοποίηση που υπέστη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ στο α.τ. Νικαίας, ο κ.Χρυσοχοίδης παραπέμψε το θέμα στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ι.Τεντέ, και την ίδια ώρα δήλωσε «δεν επιλέγω να κάνω άλλη μια ΕΔΕ, διότι έτσι συνήθως τα ζητήματα ξεχνιούνται και γίνονται εσωτερικά της αστυνομίας». Συμφωνούμε, όμως το πρόβλημα δεν είναι το «άλλη μια ΕΔΕ», αλλά ότι αυτές γίνονται από την ίδια αρχή που εγκαλείται. Το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη ατιμωρησία ενόχων κρατικών λειτουργών. Και ως προς αυτό, αποτρεπτικά δεν λειτουργούν οι δηλώσεις, αλλά οι πράξεις. Θα αποτάσσονται ναι ή όχι, όσοι κρίνονται υπεύθυνοι για σοβαρά αδικήματα παραβίασης δικαιωμάτων; Επίσης θα τιμωρούνται παραδειγματικά από την δικαιοσύνη ή θα πέφτουν στα μαλακά;
* Για την σχέση Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής ή άλλων φασιστικών συμμοριών ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε: «Έχω δει κι εγώ ως πολίτης περιπτώσεις συνεργασίας αστυνομικών με φασιστικές συμμορίες. Με φόβισε η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα… το κράτος άφησε να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση». Προσυπογράφουμε την δήλωση. Αλλά η μόνη συνεπής πολιτική που εξυπακούεται από αυτή την δήλωση είναι: 1) σε βάθος έρευνα των «συγκοινωνούντων δοχείων», κάτω από κοινωνικό έλεγχο 2) καμιά ανοχή στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πουθενά και ποτέ 3) απονομιμοποίηση των φασιστικών συμμοριών.
* Για το πολιτικό άσυλο ο υπουργός επανέλαβε την ειλημμένη απόφασή του, η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου να περιέλθει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών αντί της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή η θέση αποτελεί πάγια θέση του αντιρατσιστικού κινήματος. Ωστόσο είναι μια θέση που συνδυάζεται και με άλλη μια θέση, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε. Αυτή της δραστικής αύξησης της παροχής ασύλου, από το εγκληματικό 0,6% σήμερα (!!), τουλάχιστον στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (27% για το 2008 κατά την Eurostat). Αυτό σημαίνει την παροχή ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες.
* Για τα παιδιά των μεταναστών ο υπουργός επανέλαβε: «Εδωσα εντολή από εδώ και στο εξής να μην απελαύνονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους για τυπικούς λόγους μέχρι να λυθούν τα ζητήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Και θα επαναλάβουμε και εμείς: η παύση της απέλασης συνιστά καθεστώς "ανοχής" ενώ τα παιδιά των μεταναστών δεν χρειάζονται «ανοχή» αλλά τα δικαιώματα τους! Δηλ. την άμεση νομοθέτηση της παροχής της ελληνικής υπηκοότητας σ’ όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, με στόχο να συμπεριληφθούν όλα και τα 250.000 και όχι μόνο ένα μέρος τους.
* Ανακοινώθηκε η δρομολόγηση της πρόσληψης ως πολιτικό προσωπικό μεταναστών-μεταφραστών στα αστυνομικά τμήματα περιοχών όπου ο μεταναστευτικός πληθυσμός είναι μεγάλος. Κατά τον κ.Χρυσοχοϊδη θα λειτουργούν ως «εγγυητές της καλής συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντί τους»… Με μιαν έννοια «εγγυητής» θα ‘πρεπε να είναι η απλή εφαρμογή των νόμων! Όταν αυτοί όμως παραβιάζονται, τότε το πρόβλημα θα το λύνει ο μεταφραστής-μετανάστης κ.Χρυσοχοίδη; Αντίστοιχα η ανακοίνωση για τη δημιουργία Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να ελεγχθούν οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας, μας προκάλεσε μια ακόμα απορία. Οι καταγγελίες είναι ήδη 100άδες, η δε ετήσια έκθεση του Συνηγόρου τις περιλαμβάνει. Όμως το ζήτημα που βάζει ο Συνήγορος καθώς και το σύνολο του αντιρατσιστικού κινήματος, είναι ότι αγνοούνται, «εξαφανίζονται», και πάντως δεν συνεπάγονται τιμωρία…
Και τέλος συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως «λευκές επιταγές» δεν δικαιούται κανένας. Μόνο με τους κοινούς αγώνες μεταναστών-προσφύγων-ελλήνων ενάντια στον ρατσισμό, την φτώχεια, την ανεργία, μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας. Γι’ αυτό σας καλούμε αύριο Πέμπτη 22 Οκτώβρη, στις 12.00 μμ στην Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος) από την Οργανωτική Επιτροπή των Διεθνών Κινητοποιήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα από 31 Οκτώβρη έως 5 Νοέμβρη, ενάντια στο Διακυβερνητικό Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης που θα διεξαχθεί τις ίδιες μέρες στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: