Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ 0,6% ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ασύλου πλήρως στο υπουργείο Δικαιοσύνης επανέλαβε για άλλη μια φορά με δήλωση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό.
«Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα στην χώρα μας, που αφορά το άσυλο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το άσυλο θα από-αστυνομικοποιηθεί και η αρμοδιότητά του θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε, τονίζοντας ότι «το άσυλο δεν είναι αστυνομικό ζήτημα».
Ναι δεν είναι "αστυνομικό ζήτημα", και ναι να μεταφερθεί σε άλλα χέρια. Αυτό όμως δεν φτάνει. Για τους αιτητές ασύλου, η πραγματική προσδοκία δεν είναι να αλλάξουν χώρους αναμονής και γραφεία υποδοχής, δεν είναι να συνδιαλέγονται με προσωπικό χωρίς στολή. Είναι επιτέλους να αναγνωρίζονται ως αυτό που είναι: πρόσφυγες. Κι αυτό σημαίνει δραστική αύξηση της παροχής ασύλου (από 0,6% σήμερα τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο 27% το 2008 με βάση την Eurostat). Σημαίνει να πάψει η Ελλάδα να είναι ο πρωταθλητής των απορρίψεων των αιτημάτων ασύλου. Γι' αυτό όμως δεν ακούσαμε τίποτα ακόμα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: