Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

5ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ: 24-25 ΙΟΥΝΗ

Το διήμερο 24 και 25 Ιούνη 2011 πραγματοποιείται στην παραλία του Βόλου το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της πόλης, ένα γεγονός που συνενώνει και εκφράζει Βολιώτες και Βολιώτισσες, μετανάστες και μετανάστριες, σε μια κοινή εκδήλωση αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης και διεκδίκησης.
Όλα τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους μεταναστευτικούς νόμους που ψήφισαν, όχι μόνο δεν δημιούργησαν ένα νομικό πλαίσιο προστασίας των μεταναστών, αλλά αντίθετα προκάλεσαν νέα προβλήματα. Όλα τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν την κύρια αιτία για την φτώχεια την ανεργία και την εγκληματικότητα. Φαινόμενα βίας Ελλήνων φασιστοειδών σε βάρος μεταναστών στην Αθήνα, η συνεχιζόμενη εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών και μεταναστριών κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, οι απάνθρωπες συνθήκες «φιλοξενίας» χιλιάδων προσφύγων στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το τείχος στον Έβρο και τα πλωτά στρατόπεδα είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις ρατσισμού που αναδύει το ελληνικό κράτος, αλλά και η κοινωνία μας.
Ρατσισμός, που όμως δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, δεν είναι μόνο φυλετικός. Κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος ατόμων ή ομάδων λόγω καταγωγής, φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σωματικής ή πνευματικής ικανότητας, αποτελούν μια άλλη ανάλγητη έκφραση κοινωνικού ρατσισμού.
Επειδή οι διακρίσεις και ο ρατσισμός δεν ταπεινώνουν μόνο τους «άλλους», εξευτελίζουν και «εμάς», επειδή δεν απειλούμαστε από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά από την ανεργία, την εμπορευματοποίηση των πάντων, τη ζωή χωρίς νόημα που μας επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, επειδή αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι εχθρός μας δεν είναι ούτε ο πεινασμένος, ούτε ο διαφορετικός, απαντάμε σ’ αυτήν τη βαρβαρότητα με την ανιδιοτελή συμμετοχή μας στην κοινή προσπάθεια και με την αντίστασή μας στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο ρατσισμό και στις διακρίσεις.
Ο χώρος του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ κατά το διήμερο των εκδηλώσεων θα γεμίσει από συμπολίτες μας, ξένους και Έλληνες. Συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, προβολές και παιδότοπος, μαζί με θεματικές εκθέσεις, ποικίλες μουσικές, πολυπολιτισμικές κουζίνες και πολλαπλά χρώματα θα συνθέτουν ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο επιδιώκουμε να αναδείξουμε απόψεις που αντιστέκονται στο σκοταδισμό και τον εθνικισμό και αντιπροτείνουν τη συμμετοχή στα κινήματα, το σεβασμό στο διαφορετικό, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και την ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων που προβάλλουν αιτήματα ισότητας και αλληλεγγύης, που διεκδικούν ίσα κοινωνικά δικαιώματα για μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ιδιαίτερα φέτος, στην κορύφωση της επίθεσης στα δικαιώματα όλων μας και – ακόμα περισσότερο- στην κορύφωση των κινημάτων αντίστασης που κατακλύζουν τις πλατείες και τους δρόμους, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μια γιορτή αλληλεγγύης και ταυτόχρονα ένας χώρος συνάντησης κοινωνικών κινημάτων και αντιστάσεων, μας φαίνεται πιο ταιριαστό από ποτέ.
Βόλος, 21/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: