Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

ΒΟΥΓΙΑΣ: ΜΕ ΤΙΣ "ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ" ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...

Κι όπως το είχαμε προβλέψει ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σοκαρίστηκε από το θέαμα στην Παγανή Λέσβου, όπως αποτυπώνεται σε όλα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Αναπαράγουμε απο την σημερινή Ελευθεροτυπία:
"...φανερά σοκαρισμένος, ακούστηκε πολλές φορές να λέει συγγνώμη, σαν τη μόνη απάντηση που μπορούσε να πει άνθρωπος σε παιδιά-κρατούμενους σε θαλάμους με στάσιμα νερά, μια τουαλέτα για τουλάχιστον 200 άτομα, έντονη δυσοσμία, σοβαρά περιστατικά ασθένειας· σε παιδιά όπως ένα 13χρονο κορίτσι που χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων· έγκυες γυναίκες λίγες μέρες πριν γεννήσουν. «Συγγνώμη» έλεγε και ξανάλεγε. Και όταν μετά το πέρασμά του από τους θαλάμους της παλιάς αποθήκης στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, ξεκίνησε τη δήλωσή του ζητώντας «συγγνώμη για το έλλειμμα ανθρωπιάς» που διαπίστωσε «σε αυτή την αποθήκη ψυχών, όπου η κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά της». Οι συνθήκες είναι άθλιες, είναι απάνθρωπες, θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Οπως είπε, θα μπει ένα χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό και εφικτό ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη να συναντήσει καλύτερες συνθήκες ή να μη συναντήσει καθόλου την Παγανή. Γιατί στόχος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «η Παγανή να πάψει να υπάρχει και να αντικατασταθεί με μια δομή υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών που φτάνουν κάτω από δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα». ...Οσον αφορά τώρα τις προσωπικές ιστορίες που ο υφυπουργός άκουσε: «Οι περισσότεροι μου έδειχναν τα πληγωμένα πόδια τους, μου έδειχναν τα στάσιμα νερά κάτω, έγκυες γυναίκες μού έδειχναν την κοιλιά τους, ήταν έτοιμες να γεννήσουν και είχαν στην αγκαλιά τους τα άρρωστα παιδιά τους που έχρηζαν άμεσης ιατρικής υποστήριξης. Υπάρχει ένα θέμα περίθαλψης και υγιεινής πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ βρώμικο μέρος, δεν καθαρίζει εύκολα. Τόσοι άνθρωποι συσσωρευμένοι εκεί. Εγώ πιστεύω ότι ούτε 200 ή 300 άτομα που λένε οι προδιαγραφές μπορούν να ζήσουν εκεί. Είναι μια αποθήκη, είναι φτιαγμένη για μηχανήματα, για εμπορεύματα όχι για ανθρώπους. Πιστεύω ότι ούτε 50 άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί. Ολη η εικόνα εκεί, με έχει συγκλονίσει». Βέβαια αυτές τις διαπιστώσεις δεν χρειαζόμασταν τον κ. Βούγια να μας τις κάνει. Τις έχουμε υπόψη μας από τη δουλειά των δημοσιογράφων αλλά και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Ούτε πιστεύουμε πως είναι αρκετό να απελευθερωθούν σήμερα 100-200 άνθρωποι για επικοινωνιακούς λόγους.
Η Παγανή, και κάθε Παγανή, πρέπει να κλείσει. Όχι για να γυρίσουμε στο μηδέν. Αλλά γιατί πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε περισσότερους και ανθρωπινότερους χώρους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και όχι φυλακές και κολαστήρια. Που να στελεχωθούν απο γιατρούς, δικηγόρους, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς. Με διαχωρισμό των ειδικών κατηγοριών (γυναίκες, άρρωστοι, ανήλικοι κ.λ.π.). Το ξέρουμε πως γι' αυτό χρειάζονται λεφτά, όπως και για κάθε τι που έχει ανάγκη και ο έλληνας εργαζόμενος ή νεολαίος, ο καθένας και η καθεμιά από εμάς. Και ξέρουμε επίσης πως αυτά τα λεφτά υπάρχουν, αλλά στα χέρια λίγων καπιταλιστών και τραπεζιτών. Μερικές εκατοντάδες οικογένειες έχουν τα πάντα, κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, έλληνες ή ξένοι, λίγα ή τίποτα.
Από τον Βούγια και τον Χρυσοχοίδη, δεν έχουμε να περιμένουμε, τίποτα που να αλλάζει αυτή την σχέση. Από τους εαυτούς μας και τους αγώνες, ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: