Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ YRE ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (20/10/09)
«Τα παιδιά των μεταναστών δεν θέλουν «ανοχή» αλλά αναγνώριση των δικαιωμάτων τους» υποστηρίζει η Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη ξεκινώντας την καμπάνια «έχουμε ένα όνειρο».
Μια πρωτοβουλία της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE) είναι η καμπάνια, στην οποία πρωταγωνιστούν τα ίδια τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Μια γενιά χωρίς δικαιώματα, που ψάχνει και βρίσκει τον δρόμο της για να κατακτήσει αυτά που της στερούν.
Η αντιρατσιστική οργάνωση θυμίζει τα όσα σχετικά με το θέμα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης: «Οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους, δεν θα απελαύνονται για τυπικούς λόγους μέχρι τα θέματά τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Υποστηρίζουν ότι «η παύση της απέλασης συνιστά καθεστώς "ανοχής", ενώ η "τακτοποίηση" δεν είναι απλώς ζήτημα "αρμόδιων υπηρεσιών", αλλά κυρίως θέμα πολιτικής απόφασης για την πλήρη και ουσιαστική αναγνώριση των δικαιωμάτων μας. Δεν χρειαζόμαστε ανοχή, αλλά τα δικαιώματά μας».
Ζητούν την παροχή πιστοποιητικού γέννησης από τις ελληνικές Αρχές για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, νομοθέτηση της παροχής ελληνικής υπηκοότητας σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα, με στόχο να συμπεριληφθούν και τα 250.000 παιδιά με αλλαγή του νόμου για παροχή υπηκοότητας. Επιπλέον, θεωρούν απαραίτητη την προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης και στις ανάγκες των παιδιών των μεταναστών με επέκταση του πολυπολιτισμικού προτύπου, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας κ.ά.
Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: