Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ"

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (18/12/09)
Ζοφερός είναι ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της χώρας μας στον ρατσισμό -η ρατσιστική βία συνεχίζει να έχει με αμείωτη ένταση κρατικό πρόσημο- και την ξενοφοβία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2009 του κέντρου πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό «Αντιγόνη», η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο στην ιστοσελίδα της (antigone.gr) εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες.
Συγκεκριμένα: Κατακόρυφη αύξηση καταγράφηκε φέτος στα περιστατικά ρατσιστικής βίας με πρωταγωνιστές όλο και πιο συχνά μέλη των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ.). Οι ξυλοδαρμοί και οι κακοποιήσεις μεταναστών έλαβαν μάλιστα διαστάσεις διωγμού -αρκεί να θυμηθούμε τις «επιχειρήσεις-σκούπα» στον καταυλισμό Αφγανών στην Πάτρα και τις «εξώσεις» από το Εφετείο και άλλα ακατοίκητα σπίτια στην Αθήνα, ενώ τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις -η μία στην Ηγουμενίτσα και η άλλη στη Νίκαια- τα θύματα του αγριανθρωπισμού των ένστολων υπηρετών της τάξης υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Από τις 41 περιπτώσεις κρουσμάτων βίας σε βάρος μεταναστών ξεχωρίζουμε ακόμη τον «αυτοστραγγαλισμό» μετανάστη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στο αστυνομικό τμήμα του Ελληνικού, καθώς και τη νέα καταχώριση βασανισμού κρατούμενου αλλοδαπού στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας πριν από περίπου ένα μήνα, ο οποίος κατέρρευσε στα δικαστήρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Η υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς αποτυπώνεται επίσης και σε πορίσματα και αποφάσεις διεθνών οργανισμών για τη χώρα μας, όπως είναι οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ, η καταδίκη της Ελλάδας για τον φόνο του 18χρονου Ρωσοπόντιου Ν. Λεωνίδη από ένοπλο αστυνομικό με πολιτική περιβολή και η αναφορά της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την κακομεταχείριση αλλοδαπών στην Ελλάδα.
Από το κακό στο χειρότερο πήγαν και οι συνθήκες διαβίωσης και στέγασης των αλλοδαπών, τομέας στον οποίο σημειώθηκε δραματική επιδείνωση σε σχέση με πέρσι στις ήδη άθλιες συνθήκες «αποθήκευσης» ανθρώπων ακόμη και ανηλίκων στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών ανά τη χώρα. Επιπλέον, χειροτέρευσε το νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εθνικών, αλλά και διεθνών οργανώσεων. Στις αρνητικές εξελίξεις της χρονιάς που φεύγει, καταγράφεται το πρωτοφανές κύμα μαζικών μεταγωγών αλλοδαπών προς παραμεθόριες περιοχές, το περασμένο καλοκαίρι, με απώτερο στόχο την απέλαση, διαδικασία που καταγγέλθηκε ως παράνομη από ελληνικές και ξένες οργανώσεις.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα: αυτά αφορούν κυρίως τον τομέα της επιστημονικής έρευνας, καθώς μέσα στο 2009 είδαν το φως της δημοσιότητας αξιόλογες μελέτες του μεταναστευτικού φαινομένου, πολλές από τις οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση του κέντρου «Αντιγόνη». Και σ' αυτές ωστόσο τεκμηριώνεται ο ρατσισμός: για παράδειγμα, έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών διακρίνει προκαταλήψεις στη Δικαιοσύνη, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ποινές των αλλοδαπών ποινικών είναι σχεδόν διπλάσιες από τις ποινές των Ελλήνων κακοποιών για τα ίδια αδικήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: