Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ "ΔΕΞΙΕΣ" ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν/Σ;;;

Αναδημοσίευση από Newstime.gr (03/02/10)
Τέσσερις παρεμβάσεις στην κυβερνητική πρόταση για το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης στην "Ανατροπή" της Δευτέρας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έθεσε τα εξής ζητήματα: Πρώτο, να κατοχυρωθεί η εννιαετής υποχρεωτική εκπαίδευση και για τα παιδιά των μεταναστών, δεύτερο να προκύψουν μετά από διαβούλευση συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων οι επιτροπές πολιτογράφησης θα δίνουν ή όχι την ιθαγένεια στον κάθε αιτούντα μετανάστη, τρίτο να διατυπωθεί ρητά πως οι μη δικαιούχοι την ιθαγένεια γονείς δε θα την παίρνουν επειδή την πήρε το παιδί τους και τέταρτο να ξανασυζητηθεί το ζήτημα του απαιτούμενου χρόνου παραμονής που στην κυβερνητική πρόταση είναι 5+2 χρόνια.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης σχολίασε πως οι προτάσεις του κου Σκανδαλίδη αλλάζουν ριζικά την υφιστάμενη πρόταση της κυβέρνησης ενώ ο Γιάννης Πρετεντέρης σημείωσε με μια δόση χιούμορ ότι αν υιοθετηθούν οι προτάσεις Σκανδαλίδη, η μόνη διαφορά που θα μένει ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι η ισχύς του νόμου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν με την πρωτοβουλία αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη που δεν είναι ο οποιοσδήποτε βουλευτής αλλά πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, συνδυάσουμε το γεγονός πως η πρόταση νόμου έχει "κατέβει" από το διαδίκτυο προσωρινά, διαφαίνεται ένας κατ'αρχήν προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το θέμα, προβληματισμός που κάτω από τις πολιτικές πιέσεις που ασκούν ΝΔ και ΛΑΟΣ και τη μετρημένη σε δημοσκόπηση θετική γνώμη της πλειοψηφίας για δημοψήφισμα, ίσως οδηγήσει σε μια μικρή ή μεγάλη στροφή.
***
Κι εμείς είδαμε και ακούσαμε τον Κ.Σκανδαλίδη στην συγκεκριμένη εκπομπή, στην οποία συμμετείχε και η δική μας Ιωάννα Οχουντίκε, και σημειώσαμε ακριβώς την ευκολία του εκπροσώπου της κυβέρνησης για "δεξιές" παραχωρήσεις στο ν/σ. Δεν μας εκπλήσει αυτή η "ασυνέπεια", γιατί ποτέ δεν είχαμε εμπιστοσύνη σ' αυτή την κυβέρνηση για την συνολική της στάση στο μεταναστευτικό. Οι απόψεις Σκανδαλίδη δείχνουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και την οπορτουνιστική τους σπουδή για να μην χάσουν πιο συντηρητικά ακροατήρια. Το αντιρατσιστικό και το μεταναστευτικό κίνημα -όπως πάντα έτσι και τώρα- μπορεί να έχει εμπιστοσύνη μόνο στις δικές τους αρχές, στους δικούς του αγώνες, στις δικές του δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: