Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

Για δεύτερη χρονιά η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών διοργανώνει το αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Κεντρικό θέμα για φέτος είναι η αναγκαιότητα της έμπρακτης αλληλεγγύης σ΄ αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, τους μετανάστες.
Για πολλά χρόνια οι μετανάστες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επιβίωσης σε προσωπικό επίπεδο ενώ οι κοινωνίες υποδοχής, στην καλύτερη περίπτωση, έβλεπαν τους μετανάστες από την οπτική της φιλανθρωπίας. Σήμερα, έχει γίνει κατανοητό από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας ότι τα συλλογικά προβλήματα χρειάζονται συλλογικές λύσεις. Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ενάντια στις λογικές της περιχαράκωσης και του αποκλεισμού που να κατοχυρώνει ισότιμα τα δικαιώματα όλων όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το που προέρχονται. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν φαινόμενα άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης και διαβίωσης σε απάνθρωπες συνθήκες.
Η Πάτρα βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Να συνεχίσει την στράτευση στο αντιμεταναστευτικό μπλοκ που στήθηκε έντεχνα τα προηγούμενα χρόνια και απέφερε μονάχα την καταστροφή και το κυνήγι των μεταναστών ή αλλάζοντας πολιτική να διεκδικήσει μαζί με τους μετανάστες έναν κόσμο ισότιμο στον οποίο το χρώμα του δέρματος, η γλώσσα και η εθνικότητα δεν θα αποτελούν κριτήριο απόδοσης των δικαιωμάτων του πολίτη. Δεν θα αποτελούν κριτήριο για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, της μόρφωσης, της υγείας, της στέγασης.
Η Πάτρα μπορεί να βρει συμπαραστάτες όλους τους Δήμους της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιου τύπου προβλήματα και έχουν καταφέρει να σταθούν με αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις του καιρού αλλά και του πολιτισμού μας. Μπορεί να βρει συμπαραστάτη όλη την κοινωνία που πλήττεται από την κρίση που δημιούργησαν οι ίδιες πολιτικές που δημιουργούν και τους μετανάστες επιβάλλοντας μέτρα και περικοπές. Μπορεί να βρει συμπαραστάτη την κοινωνία που αντιδρά διαδηλώνοντας για κοινωνική δικαιοσύνη και ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Στην κρίση οι μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα, είναι άνθρωποι με προβλήματα.
ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: