Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ

Ενας 19χρονος Βούλγαρος ονόματι Ανγκελ Πέτροφ παρασύρεται και τραυματίζεται θανάσιμα από ένα μίνι βαν το οποίο οδηγούν Ρομά, συγγενείς του 69χρονου Κίριλ Ράσκοφ, του αυτοαποκαλούμενου «Τσάρου των Ρομά», ενός ανθρώπου που έχει απασχολήσει πολλάκις την αστυνομία. Οι κάτοικοι του χωριού Κατούνιτσα θεωρούν το έγκλημα προμελετημένο, ξεχύνονται διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους, απαιτούν την απομάκρυνση και του Ράσκοφ και της οικογένειάς του, καταγγέλλουν ότι προσπαθούν να ελέγξουν το χωριό μέσω του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας. Πολύ σύντομα, το φτωχότερο κράτος της ΕΕ θα αντιμετωπίσει το χειρότερο ξέσπασμα βίας των τελευταίων 14 ετών.
Ο νεαρός Πέτροφ δολοφονήθηκε στην Κατούνιτσα την περασμένη Παρασκευή. Στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν, ένας 16χρονος κάτοικος του χωριού, φίλος του θύματος, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Η ένταση ανέβηκε ακόμα περισσότερο το Σάββατο, όταν οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας από το κοντινό Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη), έσπευσαν στην Κατούνιτσα και έβαλαν φωτιά σε κατοικίες και αυτοκίνητα της οικογένειας του «Τσάρου των Ρομά». Το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, εξοργισμένοι από την έλλειψη θέσεων εργασίας και αυτό που πολλοί περιγράφουν ως κλίμα ατιμωρησίας του οργανωμένου εγκλήματος, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια και άλλες πόλεις. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, με τη βοήθεια του facebook, οι πόλεις έγιναν συνολικά 14, οι διαδηλωτές αυξήθηκαν (σύμφωνα με την αστυνομία) στις 2.200, οι συλλήψεις έφτασαν συνολικά τις 400, οι 160 το βράδυ της Τρίτης.
Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται πλέον και ο «Τσάρος» Κίριλ Ράσκοφ, συνελήφθη στο Πλόβντιφ και κατηγορείται για «απειλή δολοφονίας». Είχε καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα σε ποινή κάθειρξης 30 ετών, αλλά την περίοδο πριν από τις δημοκρατικές αλλαγές στη Βουλγαρία. Τα τελευταία έξι χρόνια διεξάγονται έρευνες εις βάρος του για διάφορες παρανομίες - από την παράνομη παραγωγή αλκοόλ έως την παράνομη κτήση γης - αλλά μόνο ένα πρόστιμο του έχει επιβληθεί, και μια άλλη φορά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Εις βάρος του διεξάγεται επίσης έρευνα για φοροδιαφυγή - οι Αρχές έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά του στοιχεία.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ. «Τρομοκρατία των γύφτων: πόσος καιρός θα χρειαστεί, πόσο καιρό θα μένουμε σιωπηλοί!», διεκήρυττε ένα πανό στη Σόφια. Το εθνικιστικό κόμμα Ατάκα, που έχει ένα μικρό μερίδιο, κάπου 4%, επί των ψηφοφόρων αλλά αποτελεί εταίρο - κλειδί του κυβερνώντος κόμματος Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση διανέμοντας φυλλάδια κατά των Ρομά, μέσω των οποίων διαφημίζει και την υποψηφιότητα του ηγέτη του, Βόλεν Σιντέροφ, στις προεδρικές εκλογές της 23ης Οκτωβρίου. «Ολοι όσοι θέλουν να κάνουν τους Τσιγγάνους σαπούνι και να διώξουν τους τουρκόφωνους θα αναλάβουν αναπόφευκτα τις πολιτικές ευθύνες τους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: