Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Από το 1947 στην πόλη μας λειτουργεί κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο, χωρητικότητας 300 ατόμων. Από τα 3 κτίρια του Κέντρου, τα δύο (και ιδιάιτερα το κτίριο Α με 145 φιλοξενούμενους εκ των οποίων τα 25 παιδιά) αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας και ελλιπούς ως ανύπαρκτης συντήρησης.

Σε συναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας το αίτημα των προσφύγων ήταν η προσωρινή μεταστέγασή τους σε οίκημα μέσα στην πόλη ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου Α με παράλληλη διαβεβαίωση από το Υπουργείο για επιστροφή στο κτίριο μόλις τελειώσει το έργο. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν να στήσει πρόχειρο καταυλισμό με λειόμενα που δεν χωρούν ούτε τους μισούς πρόσφυγες του κτιρίου Α σε χωράφι έξω από την πόλη, χωρίς αποχέτευση και χωρίς συγκοινωνία για τη μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία τους. Ταυτόχρονα, τόσο το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας όσο και ο Ερυθρός Σταυρός που διαχειρίζεται το Κέντρο, προχώρησαν σε μείωση λειτουργικών δαπανών 30%, με συνέπεια τη χειροτέρευση της σίτισης στο Κέντρο, την έλλειψη ζεστού νερού και την εξαφάνιση των δομών πρόνοιας. Αποκορύφωμα στον εμπαιγμό του Υπουργείου είναι ο εκβιασμός των προσφύγων πως αν δεν εκκενώσουν το Κτίριο, η ευθύνη για ότι συμβεί θα ανήκει στους ίδιους, την ίδια ώρα που το Υπουργείο αρνείται να δεσμευθεί για οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του κτιρίου Α.

Εμείς οι πολίτες του Λαυρίου που χρόνια τώρα συνυπάρχουμε αρμονικά με τους πρόσφυγες, τρέφουμε και τρεφόμαστε από αυτή την πόλη, θεωρούμε τους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου αναπόσπαστο τμήμα της πόλης και του πολιτισμού της. Δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό τους και στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση και στέγαση. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης, βιώνουμε από κοινού τις περικοπές σε κάθε κοινωνική υπηρεσία και δημόσιο αγαθό και παλεύουμε μαζί με όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται δίπλα μας, δεν είναι εχθροί μας αλλά σύμμαχοι και συναγωνιστές μας στον κοινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή για όλους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ