Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΥΛΟ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΑΠΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε χθες η ομάδα εργασίας που συνεστήθη και θα λειτουργεί υπό την προεδρία του γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την συμμετοχή εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για την απο-αστυνομικοποίηση των διαδικασιών χορήγησης του πολιτικού ασύλου.
Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος έθεσε ως βασικά συστατικά του νέου συστήματος, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υπηρεσίας ασύλου ως υπηρεσιακή μονάδα στο πλαίσιο ενός υπουργείου, τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφύγων που εξετάζει τα απορριφθέντα αιτήματα, τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφύγων από το ΣτΕ και τον προσδιορισμό του ρόλου της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περιορίζεται σε θέματα εισόδου και πρώτης επαφής.
Εμείς όμως λέμε πως πέραν της αλλαγής της γραφειοκρατικής δομής που επιλαμβάνεται των αιτήσεων ασύλου, η ουσία παραμένει μια: η υπεράσπιση των πραγματικών δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: