Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΒΓΗΚΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΨΑΛΙΔΙΑ...

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ" (18/11/09)
Οι όμορφες εξαγγελίες για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα όμορφα αναιρούνται. Ο διαγκωνισμός του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. μεταφέρει το κέντρο των πολιτικών αποφάσεων προς τα δεξιά και αυτό φάνηκε στη Βουλή, όταν η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσε ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα αφορά τα παιδιά των νομίμων μεταναστών.
Πρόκειται για μία διάκριση που δεν είχε κάνει ο πρωθυπουργός όταν μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση, ο οποίος είχε μιλήσει για «την τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, κυρίως βεβαίως της λεγόμενης 'δεύτερης γενιάς', όπου προτείνουμε την απόκτηση ιθαγένειας με τη γέννηση του νέου ανθρώπου στην επικράτειά μας».
Και για όσους θεωρήσουν ότι πρόκειται για υπερβολή διαβάστε τι άλλο είπε η Θ. Τζάκρη για την απόκτηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς: «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» -προφανώς σε κάποιον άλλο (άγνωστο και απροσδιόριστο) χρόνο.
Βέβαια και η Ν.Δ. δεν είναι καλύτερη. Ο Ευάγγελος Αντώναρος πρότεινε τα παιδιά των νομίμων μεταναστών (άρα όχι όλων των μεταναστών) να αποκτούν την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος» και, όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν εάν θέλουν την ιθαγένεια των γονιών τους ή την ελληνική - άρα ακόμη λιγότεροι να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: