Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ ΤΟ ΦΡΕΜΟΝΤ ΤΗΣ ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ...

Αναδημοσίευση από "Ελευθεροτυπία"
Επίσημα, η μεγάλη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού νόμου που υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα έχει λάβει παράταση επ' αόριστο. Στην πράξη όμως, το μεταναστευτικό ζήτημα κυριαρχεί με πολλές αφορμές στην επικαιρότητα και μάλιστα σε μια εποχή όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ακονίζουν γερά τα μαχαίρια τους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, οπότε θα ανανεωθούν τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου.
«Πατριωτικό ταμπλό» στο Φρέμοντ της Νεμπράσκα υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την τιμωρία όσων δίνουν δουλειά ή στέγη σε μετανάστες. Το δημοψήφισμα ξεσήκωσε αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρεί ομοσπονδιακό ζήτημα τη νομοθεσία για τη μετανάστευση. Μετά το νόμο που ψήφισε η πολιτεία της Αριζόνα, βάσει του οποίου οι αρχές θα μπορούν να ελέγχουν και να συλλαμβάνουν αυθαίρετα οποιονδήποτε φαίνεται ύποπτος για λαθρομετανάστης, μια αμερικανική πόλη, το Φρέμοντ της Νεμπράσκα, αποφασίζει να λύσει το ίδιο πρόβλημα με το δικό της τρόπο.
Στο Φρέμοντ, μια μικρή πόλη 25.000 κατοίκων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη δημοψήφισμα με το οποίο οι κάτοικοι ενέκριναν σε ποσοστό 57% νόμο που απαγορεύει αυστηρά την πρόσληψη και την ενοικίαση σπιτιών σε όσους δεν έχουν άδεια παραμονής. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιες αμερικανικές πόλεις προχωρούν μονομερώς στη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, επρόκειτο για απόφαση της δημοτικής αρχής.
Η πρωτοτυπία του Φρέμοντ έγκειται στο ότι την πρωτοβουλία την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οι Λατίνοι, ισχυρίζονται, έχουν γίνει πάρα πολλοί και θα πάρουν τις δουλειές των ντόπιων. Ωστόσο το Φρέμοντ, μια πόλη που στηρίζει την οικονομία της στις βιομηχανίες συσκευασίας κρέατος, έχει, όπως άλλωστε και ολόκληρη η πολιτεία της Νεμπράσκα, ένα από τα χαμηλότερο ποσοστά ανεργίας στη χώρα: 4,9%.
Είναι αμφίβολο, βέβαια, κατά πόσο αυτός ο νόμος θα γίνει πράξη. Πολλές οργανώσεις, με πρώτη την Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union), δηλώνουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και θα κινηθούν εναντίον του δικαστικά. Οι ίδιες αμφιβολίες εκφράζονται και για το νόμο της Αριζόνας, ο οποίος κάτω από κανονικές συνθήκες θα τεθεί σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα απειλεί να ασκήσει αγωγή κατά της πολιτείας.
Εδώ πάντως την πρόλαβε η κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία πριν από λίγες μέρες υπέβαλε ένσταση κατά της πολιτείας της Αριζόνας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι οι πολίτες της είναι οι πρώτοι που στοχοποιούνται με αυτό το νόμο.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο νομικής δίωξης κατά της Αριζόνας έχει προκαλέσει νέες τριβές στις σχέσεις της πολιτείας με τον Λευκό Οίκο. Η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της πολιτείας, Τζαν Μπρούερ, διαμαρτυρύθηκε έντονα όχι μόνο για το «διά ταύτα», αλλά και γιατί η «είδηση» έφτασε στις ΗΠΑ από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον -η οποία δεν έχει αρμοδιότητα επί του μεταναστευτικού- σε τηλεοπτικό κανάλι του Εκουαδόρ.
Αρκετοί ωστόσο είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι όποιες αγωγές κατά της Αριζόνας δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, τη στιγμή που απουσιάζει η πρόταση για ένα νέο νομικό πλαίσιο πάνω στο μεταναστευτικό, το οποίο θα αποτελεί και σταθερό σημείο αναφοράς. Κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί πριν απ' τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Ομπάμα υποσχέθηκε μεν αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου, ωστόσο ξόδεψε πολλές δυνάμεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και δύσκολα θα ανοίξει ένα νέο καυτό μέτωπο μέσα στους επόμενους μήνες.
Πόσω μάλλον, όταν δεν μπορεί να πετύχει συναίνεση ούτε μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Οι «κεντρώοι» του Δημοκρατικού Κόμματος, σε αντίθεση με τους φιλελεύθερους, είναι μάλλον επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στη σταδιακή νομιμοποίηση σχεδόν όλων των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ.
Αν απέναντι στην ίδια προοπτική ωχριούν και οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι και οι θιασώτες του διαβόητου Tea Party, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος η οποία τάσσεται υπέρ μιας ορθολογικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι Δημοκρατικοί δείχνουν να μη μπορούν να βρουν τις σωστές ισορροπίες σε αυτή την έντονη προεκλογική περίοδο. Από τη μια μεριά προσπαθούν να «παρηγορήσουν» τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από την κωλυσιεργία της κυβέρνησης απέναντι στο μεταναστευτικό.
Από την άλλη, πρέπει να καθησυχάσουν τους φόβους πολλών Αμερικανών, ειδικά στις νότιες πολιτείες, ως προς την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Λευκός Οίκος απειλεί την Αριζόνα με αγωγή, ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση ενός πακέτου 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την «προστασία των συνόρων», το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή άλλων χιλίων στρατιωτών στις παραμεθόριες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: