Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

ΗΠΑ: ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ;;

από www.diavatirio.net

Την ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής ανέδειξε σε ομιλία του στο Κογκρέσο την εβδομάδα που πέρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δοθεί μια διέξοδος τακτοποίησης στα 11 εκατ. παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι δεν επίκειται κάποια νομοθετική πρωτοβουλία σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα το προσεχές διάστημα, αλλά θεωρούν ότι ο Ομπάμα ανεβάζει το θέμα στην πολιτική ατζέντα έχοντας το βλέμμα στις ψήφους των Ισπανόφωνων εν’ όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου...

Ο Ομπάμα φαίνεται να προκρίνει ένα σχέδιο υπό όρους νομιμοποίησης των παράνομα ευρισκόμενων μεταναστών στη χώρα καλώντας όσους ενδιαφέρονται να νομιμοποιηθούν να αναγνωρίσουν την ευθύνη για την παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους αναδρομικά και να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη διαμονή. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης στο σκέλος της ασφάλειας την ένταση των ελέγχων στα σύνορα, την αύξηση του αριθμού των εποχιακών εργαζομένων και την εισαγωγή καρτών κοινωνικής ασφάλισης με βιομετρικά δεδομένα που θα αποκλείσουν τους παράνομους μετανάστες από την αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί ανεφάρμοστες και εξαιρετικά δαπανηρές τις προτάσεις μερίδας Ρεπουμπλικάνων που ζητούν μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, όπως και τις θέσεις για άνευ όρων νομιμοποιήσεις, κρίνοντας τες άδικες για τους μετανάστες που εισήλθαν νόμιμα στη χώρα. «Το σύστημα έχει καταρρεύσει και όλοι το γνωρίζουν», παραδέχτηκε ο Ομπάμα σε μια αποστροφή της ομιλίας του. «Δυστυχώς», συνέχισε, «η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε μέχρι σήμερα λόγω του πολιτικού καιροσκοπισμού, της σύγκρουσης συμφερόντων και της αντίληψης που κυριαρχεί στην Ουάσιγκτον ότι η αντιμετώπιση ενός καυτού και αμφιλεγόμενου ζητήματος όπως το μεταναστευτικό είναι εξ’ ορισμού κακή πολιτική επιλογή».

Τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικάνων από την πλευρά τους κατηγορούν τον Ομπάμα για δημαγωγία καλώντας τον να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει μεταξύ των Αμερικανών και των νόμιμων μεταναστών και να εφαρμόσει την υφιστάμενη μεταναστευτική νομοθεσία.

αναδημοσίευση απο NY TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια: