Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Aναδημσίευση από http://www.enet.gr/
Σοκ προκαλεί στη Γερμανία η αποκάλυψη της δράσης μιας νεοναζιστικής οργάνωσης που, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ξένης καταγωγής, ενώ η πολιτική ηγεσία κάνει λόγο για μια επικίνδυνη μορφή ακροδεξιάς τρομοκρατίας.
Πρόκειται για μια παράνομη ακροδεξιά ομάδα υπό το όνομα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU, σε ελεύθερη απόδοση: εθνικοσοσιαλιστικό υπόγειο ρεύμα), μέλη της οποίας παραδέχονται, σε DVD που έχει στην κατοχή της η αστυνομία, τη δολοφονία 8 μικροπωλητών τουρκικής καταγωγής κι ενός ελληνικής καταγωγής στο διάστημα 2000-2006, ενώ τής αποδίδεται και η δολοφονία μιας αστυνομικού το 2007. Η αστυνομία κρατά την 36χρονη Μπεάτε Τσέπε ως ύποπτη σύστασης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και τον 37χρονο Χόλγκερ Τζ. ως ύποπτο για υποστήριξη της ομάδας. Δύο ακόμη άνδρες, οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ -που θεωρούνται επίσης ιδρυτικά μέλη- βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα νεκροί σε τροχόσπιτο στη Θουριγγία, μαζί με DVD στο οποίο παραδέχονται τις δολοφονίες και απειλούν με νέες.
Οι αρχές πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες αυτοκτόνησαν έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα τραπεζικής ληστείας στις 4 Νοεμβρίου, ενώ περαιτέρω έρευνες σε σπίτι που χρησιμοποιούσαν μαζί με την Τσέπε στην πόλη Τσβίκαου (και στο οποίο η Τσέπε έβαλε φωτιά προτού παραδοθεί) βρέθηκαν τα όπλα των φόνων.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη δημόσια αντιπαράθεση αφ' ενός για την αποτυχία της αστυνομίας να συνδέσει τους φόνους με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, που ήταν γνωστά στις αρχές από το 1998, και αφ' ετέρου για την ικανότητα ή μη της Γερμανίας να προστατέψει τα εκατομμύρια μεταναστών που την αποκαλούν πατρίδα τους, την ώρα μάλιστα που προσπαθεί να προσελκύσει νέο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.
Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι υπήρξαν παραλείψεις, εφιστώντας την προσοχή σε ένα νέο είδος ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για «αδιανόητο» έγκλημα και «εθνική ντροπή» υποσχόμενη ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για την πλήρη εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης. Οι αρχές ερευνούν ήδη το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ευρύτερου νεοναζιστικού δικτύου πίσω από την NSU ενώ πολιτικοί ηγέτες από πολλά κρατίδια κάλεσαν την κυβέρνηση να προσπαθήσει ξανά να θέσει εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα NPD που, όπως όλα τα κόμματα, λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: